موضوعات داغ

پایان مونتاژ خودرو در ایران؟

عکس مطلب اول
وزارت صنعت، معدن و تجارت، امسال بر خلاف سال‌های گذشته، تعرفه واردات قطعات خودرو را افزایش داد تا رسما پروژه حذف مونتاژ و به اصطلاح سی‌کی‌دی کاری را کلید بزند. آن طور که در سایت سازمان توسعه تجارت آمده، تعرفه انواع قطعات خودرو بین پنج تا 26 درصد افزایش یافته و از ابتدای سال جدید، قطعات مربوطه با تعرفه جدید وارد کشور خواهند شد. این اتفاق در شرایطی رخ داده که وزارت صنعت معمولا تعرفه واردات قطعات را متناسب با تعرفه خودرو تغییر می‌دهد، اما این بار سنت‌شکنی کرده و با وجود ثبات تعرفه واردات خودرو، تعرفه قطعه را افزایش داده است.

به نقل از دنیای اقتصاد، وزارت صنعت، معدن و تجارت البته پیش‌تر بر حذف تدریجی سی‌کی‌دی کاری تاکید و حتی این موضوع را جزو الزامات قراردادهای خارجی خودروسازان داخلی آورده است، به نحوی که یکی از مباحث مهم در مذاکرات خودروسازان داخلی و خارجی، همین موضوع بوده است. طبق اعلام وزارت صنعت، خودروسازان خارجی که قصد حضور در ایران را دارند، باید تولید محصولات خود را در کشور با ساخت داخل حداقل 40 درصد آغاز کنند. به‌عنوان مثال، پژوی فرانسه با قبول همین پیش شرط توانست قرارداد خود با ایران خودرو را به امضا برساند. حالا ازآنجاکه امسال سال آغاز به کار دوباره خودروسازان خارجی در ایران است، وزارت صنعت نیز از همین ابتدا تعرفه واردات قطعات را بالا برده تا به‌نوعی خارجی‌ها را در عمل انجام شده قرار بدهد.

آن طور که از اظهارات مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت برمی‌آید، این وزارتخانه روی ساخت داخل حداقل 40 درصدی اصرار داشته و از این راه می‌خواهد به‌نوعی خودروسازان داخلی را در برابر بحران‌های احتمالی آینده، بیمه کند. هدف وزارت صنعت، رساندن ساخت داخل قطعات خودروها (چه خودروهای فعلی و چه محصولات آینده) به بالاترین سطح ممکن است، تا اگر اتفاقاتی شبیه تحریم رخ داد، تولید آسیبی جدی (مانند آنچه طی سال‌های 91 و 92 به‌دلیل تشدید تحریم‌ها و خروج خودروسازان خارجی از ایران رخ داد) نبیند. آن طور که عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان ایران می‌گوید، پیشنهاد انجمن قطعه‌سازان به وزارت صنعت، افزایش تعرفه تا مرز 32 درصد بوده، زیرا مثلا تعرفه فولاد 20 درصد در نظر گرفته شده است؛ بنابراین باز هم تهیه مواد فولادی از خارج، به‌صرفه‌تر از تامین از داخل است. به گفته محمدرضا نجفی‌منش، اصلی ترین هدف وزارت صنعت،معدن و تجارت از بالا بردن تعرفه واردات قطعه، سوق دادن خودروسازان به سمت تامین قطعه از قطعه‌سازان داخلی و در نهایت، حرکت سریع‌تر به سمت حذف مونتاژکاری و سی‌کی‌دی کاری است.

هل دادن چینی‌ها به سمت داخلی‌سازی
وزارت صنعت اما در کنار اینکه می‌خواهد سیاست ساخت داخل 40 درصدی خود را به‌واسطه افزایش تعرفه واردات قطعات، پیش ببرد، هدف دیگری نیز از این کار (بالا بردن تعرفه) دارد و آن، سوق دادن خودروسازان بخش خصوصی به سمت داخلی‌سازی هرچه بیشتر است. در حال حاضر بخش خصوصی خودروسازی ایران را به‌نوعی شرکت‌های چینی در دست گرفته‌اند، شرکت‌هایی که بیشتر قطعات موردنیازشان را از شرکت‌های قطعه‌ساز خودی تامین و چندان میلی به داخلی‌سازی و استفاده از قطعات ایرانی ندارند. به‌عبارت بهتر، بخش خصوصی خودروسازی کشور به پایگاه چینی‌ها تبدیل شده و آنها بدون سرمایه‌گذاری خاصی در داخلی‌سازی، قطعات تولید شده در چین را راهی خطوط تولیدشان در ایران می‌کنند. این یعنی، بخش خصوصی صنعت خودرو کشور عملا نقش چندانی در افزایش تیراژ و درآمد قطعه‌سازی داخلی نداشته و بیشتر به کام قطعه‌سازان چینی است. از همین رو، یکی از اهداف وزارت صنعت در بالا بردن تعرفه واردات قطعات، می‌تواند به‌نوعی پایان دادن به این سیاست چینی‌ها باشد. در این مورد، عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان ایران می‌گوید:طبعا یکی از اهداف وزارت صنعت، معدن و تجارت از افزایش تعرفه قطعات، محدود کردن مونتاژکاری شرکت‌های چینی در ایران نیز است. نجفی‌منش با اشاره به اینکه هدف کلی وزارت صنعت از افزایش تعرفه قطعات، جمع کردن سی‌کی‌دی کاری است، می‌افزاید: حالا که تعرفه واردات قطعه افزایش یافته، تامین قطعه از قطعه‌سازان ایرانی (برای خودروسازان بخش خصوصی کشور) به‌صرفه‌تر است. به گفته وی، سیاست جدید وزارت صنعت (افزایش تعرفه واردات قطعه)، خودروسازان بخش خصوصی به خصوص چینی‌ها را (بابت کنترل هزینه تولید) به سمت قطعه‌سازان ایرانی سوق خواهد داد. نجفی‌منش اما در پاسخ به این پرسش که افزایش تعرفه واردات قطعه چه تاثیری روی قیمت خودروهای داخلی در سال جاری خواهد داشت، تاکید می‌کند: اگر خودروسازان از قطعات داخلی استفاده کنند، افزایش قیمتی نخواهیم داشت، اما اگر همچنان میل بر تامین از خارج باشد، با توجه به افزایش تعرفه، هزینه تولید آنها بالا خواهد رفت.

ادامه حمایت از قطعه‌سازان؟
با توجه به اظهارات نجفی‌منش، مشخص می‌شود وزارت صنعت می‌خواهد از ناحیه بالا بردن تعرفه واردات قطعه، از شرکت‌های قطعه‌ساز داخلی نیز حمایت کند. این در شرایطی است که کارشناسان هشدار می‌دهند در این ماجرا مرز بین حمایت و انحصار، بسیار باریک بوده و نباید طوری عمل شود که صنعت قطعه نیز در دام انحصار بیفتد. به‌عبارت بهتر، افزایش تعرفه واردات سبب ترغیب خودروسازان به استفاده از قطعات داخلی خواهد شد، حال آنکه به اعتقاد مسوولان صنعت خودرو، قطعه‌سازی کشور نتوانسته در این سال‌ها خود را با دانش فنی و تکنولوژی روز دنیا هماهنگ کند. هرچند مسائل و محدودیت‌هایی مانند تحریم، در این ناهماهنگی موثر بوده، اما به هر حال قطعه‌سازان نیز چندان میلی به سرمایه‌گذاری و توسعه، از خود نشان نداده‌اند و از همین رو بیم آن می‌رود که افزایش تعرفه، به وضع کنونی آنها تداوم ببخشد. در این مورد، فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو می‌گوید: به‌نظر می‌رسد وزارت صنعت علاوه‌بر اهداف مربوط به ساخت داخل 40 درصدی و حذف سی‌کی‌دی کاری، به‌دنبال حمایت از قطعه‌سازان داخلی نیز هست که اگر این ماجرا را خوب مدیریت نکند، ممکن است به‌نوعی در دام حمایت انحصاری از قطعه‌سازان داخلی بیفتد.

نظرات کاربران

15 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1395/1/23
این کار باعث افزایش قیمت خودرو میشه و چون بستر مناسب برای قطعه سازی باکیفیت و همچنین بازار رقابتی وجود نداره ، باز هم قطعه از خارج میاد ولی اینبار گرانتر و به دلیل همین افزایش ، خودروساز هم سود بیشتری روی خودرو میکشه
1395/1/23
نتیجه این قطعا افزایش قیمت خواهد بود خودروهای چینی مونتاژی موجود در بازار حداقل کاری که میکنن پایین نگه داشتن قیمت هست
ازین به بعد مردم مجبورن فقط خودرو داخلی بخرن که اونم بیشتر قطعات بازم از خارج میاد
ایرانخودرو و سایپا هم که تو چنین شرایطی خدا رو بندگی نمیکنن
1395/1/23
همون اتفاقی که در صنعت خودرو سازی افتاده،در صنعت قطعه سازی هم میوفته(انحصار)،ماشینها آشغالتر میشن.
1395/1/23
خودروسازی در ایران از بیخ و بن مشکلات اساسی داره. به نظر حقیر دو راه اساسی برای پیشرفت خودروسازی در ایران این دو راه هستند:
1- خارج شدن کامل دولت از بخش خودرو و واگذاری آن به بخش خصوصی
2- کاهش تدریجی تعرفه واردات خودرو. به طوری که مثلا اعلام بشه از سال 98 سالی پنج درصد تعرفه واردات خودرو کاهش میابد و البته عملی بشه.
اینجوری شاهد پیشرفت خودرو سازی خواهیم بود و میبینیم که خودرو ساز برای فروش خودرو مجبور به پیشرفت هست.
البته عوامل دیگه هم دخیل هستند کارهای زیادی باید انجام بشه ولی تا این دو عامل انجام نشه کارهای دیگه انجام نمیشه
1395/1/23
جناب حقیر خان اگه به بخش خصوصی واگذار بشه
قیمت ها رو 10 برابر بیشتر میکنند زهی خیال باطل اگه فکر کردین قیمت خودروها ارزون میشه /:
و وقتی تو سال کلی ارز برای ماشین های ژاپنی و چینی خارج میشه پس .....
1395/1/24
آقاب سینا خوبه کامل بخونبد یک مطلب رو. من گفتم به بخس خصوصی واگذار بشه و تعرفه گمرک به تدریج کم شه. لطفا یه کنی فکر کن بعد پاسخ بده
1395/1/23
زبان من که قاصره.
شما رو نمیدونم.

من که چشمم آب نمیخوره که اوضاع بدتر نشه، اونم با این اتفاقاتی که کم کم داره رخ میده، همین تو بوغ و کرنا کردن های برنامه موشکی با بی تدبیری سپاه (نوشتن نابود کردن اسرائیل به زبون خودشون) که باعث به وجود آمدن تحریم های بعدی شده و داره میشه+تحریم هایی که آمریکا به دلایل جدید داره به وجود میاره، نیاز به برجام های بعدی نشه صلوات.
ببخشید خیلی سیاسی شد.
1395/1/23
سلام روز همگی بخیر با اون کیفیتی که ایران خودرو وسایپامیزنه حتما باید واردات وقطعات ممنوع کنن ماشین ایرانی البته قطعات همون چینی هستن راه میرن یا اتیش میگیرن یا خراب میشن ویا توی تصادف ها جون میگیرن
1395/1/23
موج جدید گرونی ها تو راهه ،بزودی شاهد افزایش قیمت ها خواهیم بود.خودروساز نتنها ضرر نمیکنه بلکه سود هم میبره ، اگه قطعه ای 1 ریال گرون بشه 10 تومن میکشن رو قیمت !
1395/1/23
واقعا مضحک هست. با این کار تیشه به ریشه صنعت خودرو زده شد. الان براتون توضیح میدم.
مسئله1) قطعه سازی ایران فوق العاده بی کیفیت و حتی در جایگاه بسیار پایین تری نسبت به قطعه سازی چین میباشد. بنابراین بعید میدونم شرکتی که تا دیروز قطعه وارد می کرده تمایلی به استفاده از قطعه ساز ایرانی داشته باشه.
مسئله2) تجربه نشان داده، خودروساز وطنی از هر موقعیتی (بهانه ای) برای افزایش قیمت استفاده می کنه. یعنی اگر با این قانون، قطعه از قطعه ساز ایرانی به صورت رایگان هم تهیه بشه، 15% قیمت خودروها افزایش پیدا میکنه، چرا؟ خب تعرفه واردات قطعه زیاد شده!
مسئله3) اتفاقی که رخ خواهد داد این خواهد بود که قیمت محصولات سی کی دی افزایش محسوسی خواهد داشت. فرض بفرمایید جک اس 5 دنده ای بشود 85 میلیون تومان. چه اتفاقی می افتد؟ فروش افت خواهد کرد و در نتیجه صنعت خودرو به رکود عمیق تری خواهد رفت.
فراموش نکنیم همین شرکت های مونتاژ که بعضی مسئولین با نیش و کنایه راجع بهشون حرف میزنن کارگران زیادی دارن. رکود بیشتر یعنی سود کمتر و حتی ضرر و در نتیجه تعدیل نیرو.
بعضی وقت ها شک می کنم بعضی مسئولین صلاح کشور رو میخوان یا صلاح چیز دیگری.
یا حق
1395/1/23
انگار دانش قطعه سازی قرص هستش که یهو همین جوری بندازی بالا خوب بشه.قطعه سازی نیاز به زیر ساخت داره نیاز به تحقیقات داره.نیاز به آزمایش داره.سرمایه گذاری میخواد.فکر کردین با گذاشتن تعرفه بالا قطعه سازای داخلی حالشون خوب میشه.سخت در اشتباهین.فقط باعث دستکاری کردن قیمت خودرو میشین.اونم روبه بالا.
1395/1/23
واقعیتش اصلا متن رو نخوندم ولی از اونجا که تو این کشور هر طرحی که داده میشه به شکست منتهی میشه وبازدهی خاصی نداره 100% این طرحشونم وضع رو از این که هست بدتر می کنه D:
1395/1/24
مملکت .....
کشور .......
خودرو اشغال
قیمت بالا فوق بالا
کیفیت پایین فوق پایین
همش به خاطر بی سر صاحبی که این جوری سرمون میارن
1395/1/24
این وزیر صنعت، معدن و تجارت باید حذف بشه هر طرح و حرفی که از وزارت خونه ایشون میاد بیرون ضد مصرف کنندس تازه این اخری که شاهکاره بدون هیچ زیرساخت و سرمایه گذاری قرار با افزایش تعرفه قطعه سازی ما پیشرفت کنه!!!!
1395/2/21
هیوندا اکسنت 2013 تو قشم 25 تومن هوندا اکورد 2013 قشم 30 تومن کمری 2008 قشم 15 تا 20 تومن.خداییش قضاوت با خودتون.بیاید یه لطفی به ایران بکنید.شماها ک جووونای حال این مملکت هستید یه تکونی به خودتون بدید بابا یه اعتراضی یه کوفتی.حداقل جرات اعتراض ندارید قدرت نه گفتن داشته باشید.اقا نمیمیری ک ماشین صفر نخر.نخر الاغ بخری بیوفتی تو خیابونا بهتره حداقل شاید 4 تا خبرنگار ببینه بازتابش بده جهان به ریشمون بخنده شاید ما ب خودمون بیایم که فقط اسممون مسلمونه و زیر بار ظلم و ستم دارن لهمون میکنن و جرات هی هات .... نداریم.