موضوعات داغ

این خودروها عمرشان را کرده‌اند!

عکس مطلب اول
به گفته کارشناسان عمر خودروهای تک ستاره شامل سایپا ۱۳۱، سایپا ۱۱۱، سایپا ۱۳۲، تیبا، تیبا هاچ‌بک، ساینا، ام‌وی‌ام ۱۱۰ اس، سمند، پژو پارس، پژو ۴۰۵، لیفان ایکس ۶۰ و ام‌وی‌ام ۵۵۰ سر آمده و تولید آنها باید متوقف شود.
به نقل از ایسنا، چندی پیش ایسنا در سلسله گفت‌وگوهایی با کارشناسان این موضوع را بررسی کرد که چرا خودروسازان به گزارش‌های ارزشیابی کیفی خودروهای داخلی ترتیب اثر نداده و کیفیت محصولات خود را افزایش نمی‌دهند.
متن پرسش مطرح شده با کارشناسان این بود که "بررسی گزارش‌های ارزیابی کیفی خودروهای داخلی نشان می‌دهد که ایران خودرو، سایپا، مدیران خودرو و کرمان خودرو ماه‌ها و بلکه سالهاست که برخی محصولاتشان را در پایین‌ترین سطح کیفی تولید می‌کنند و ارتقایی در کیفیت این محصولات صورت نگرفته است!؟ ".
کارشناسان در پاسخ به این پرسش متفق‌القول معتقد هستند که عمر خودروهای تک ستاره که در پایین‌ترین سطح کیفی تولید می‌شوند، سر آمده و تولید آنها باید متوقف شده و با خودروهای با کیفیت جایگزین شوند.
در این زمینه عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی از شرکتهای ایران خودرو، سایپا، مدیران خودرو و کرمان خودرو خواست که تولید خودروهای با کیفیت پایین را متوقف کنند.
امرالله امینی اظهار کرد:" مشکل ما در حوزه کیفیت خودروهای داخلی این است که اگرچه هر ماه گزارش ارزیابی کیفیت خودروهای داخلی تهیه و منتشر می‌شود اما به این گزارش‌ها ترتیب اثر داده نمی‌شود".
همچنین یک کارشناس صنعت خودرو تاکید کرد که تولید خودروهای تک ستاره در شأن صنعت خودرو و مردم ایران نیست. حسن کریمی سنجری خاطرنشان کرد:" متاسفانه در خودروهای تک ستاره به سه دلیل قدیمی بودن پلت‌فرم، ناتوانی قطعه‌سازان داخلی و همچنین امکان‌پذیر نبودن تنوع مدل، امکان افزایش بیشتر کیفیت این خودروها وجود ندارد".
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت نیز معتقد است که " یکی از دلایل پایین بودن کیفیت برخی خودروهای داخلی رانت و زد و بند بین برخی خودروسازان و قطعه‌سازان است".
ابوالفضل خلخالی اظهار کرد:" یکی از دلایل بی‌کیفیت بودن برخی خودروهای داخلی رانت‌ها و زد و بندهای پشت پرده است. در برخی موارد شاهد هستیم که برخی قطعه‌سازان بزرگ داخلی از مواد اولیه ضایعاتی و بی‌کیفیت برای تولید قطعات خودرو استفاده می‌کنند که نمونه آن تولید مجموعه فرمان برخی خودروهای پر تیراژ داخلی با استفاده از مواد اولیه ضایعاتی است".
عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی نیز درباره تولید خودروهایی با سطح کیفی تک ستاره از سوی شرکتهای ایران خودرو، سایپا، مدیران خودرو و کرمان خودرو اظهار کرد که این خودروها عمرشان را کرده‌اند و خودروسازان باید به فکر جایگزینی آنها با محصولات جدید باشند.
شهرام آزادی تصریح کرد:" خودروهای تک ستاره عمر خود را کرده‌ و به انتهای عمر خود نزدیک شده‌اند بنابراین صرف هزینه‌های جدید برای افزایش کیفیت آنها چندان منطقی نبوده و این سرمایه‌ها باید صرف تولید خودروهای جدید و با کیفیت شود".

نظرات کاربران

7 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1396/4/26
مقایسه خودروهایی مثل ام وی ام 550 با خودروهایی مثل سمند و پارس و...بی انصافی
است. امکانات ام وی ام بیشتر و از نظر کیفی خیلی بهتر از پارس است که از روز اول خروج از
کارخانه اشکالات ریز و درشت دارند.ضمنا این ستاره های کیفی اداره استاندارد را جدی نگیرید.
1396/4/27
حیف سمند و پارس و 405 و تیبا و ... که بخواد با MVM 550 مقایسه بشه !!
با اینکه همشون از دم آشغالن ولی یه آشغال 30 میلیونی کجا ام وی ام 55 میلیونی کجا !!!
وقتی 30 میلون پول جا ماشین میدی خودت در جریانی داری آشغال میخری ولی وقتی 55 میلون جا ماشین چینی بدی انتظار داری سوار ماشین بشی نه یه زباله متحرک .
ش
1396/4/26
مقایسه خودروهایی مثل ام وی ام 550 با خودروهایی مثل سمند و پارس و...بی انصافی
است. امکانات ام وی ام بیشتر و از نظر کیفی خیلی بهتر از پارس است که از روز اول خروج از
کارخانه اشکالات ریز و درشت دارند.ضمنا این ستاره های کیفی اداره استاندارد را جدی نگیرید.
1396/4/27
من یه سوال دارم اخه مگه میشه ماشینی مثل ۵۵۰ کیفیتش به اندازه پراید و ساینا باشه ؟ اصلا با عقل جور در نمیاد . بعدش از کی تا حالا ال نود لیاقت چهار ستاره رو پیدا کرده ؟ این یه جور تبلیغات پنهانه .
1396/4/27
آخه چه کاری همینا سود خوبی داره باس باشه تا جیببشون پر بارتر باشه
مردم هم به درک بزار امار کشته های جادها همین جوری بمونه
1396/4/31
دنيا بحثشون چه ماشينيه ما پارس ام وي ام
همشون لگنن كسي نخره تا جمع شن بابا يبار هم شده با هم متحد شيم بخدا شروعي ميشه واسه همه چي
1396/5/1
chera harf moft mizanid mvm 110 s do sale omadeh too bazar jahani tarahi italia motor otrish to italia ham frosh mire