موضوعات داغ

تجربه جهانی تعرفه خودرو

عکس مطلب اول
دنیای‌اقتصاد : در روزهای اخیر مصوبه جدید هیات دولت برای تعرفه خودرو در میان کارشناسان و فعالان بازار خودرو بحث‌برانگیز شده است. در نظام تجارت جهانی نیز مساله تعرفه واردات خودرو یکی از چالش‌های همیشگی کشورها در بحث تجارت آزاد است. در این گزارش که براساس گزارش سالانه مرکز تحقیقاتی پرایس‌واترهاوس کوپرز تهیه شده، تعرفه خودرو و اثر آن در بازار داخلی کشورهای مختلف بررسی شده است. نکته قابل تامل این است که حتی کشورهایی که به‌طور کامل قوانین تجارت آزاد را پذیرفته‌اند نیز تعرفه واردات خودرو را اعمال می‌کنند.
در مناسبات تجاری جهان امروز تعرفه واردات خودرو و قطعات آن به یکی از مناقشه‌برانگیزترین موضوعات تبدیل شده‌است. از یکسو مذاکره مجدد درباره مفاد پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) خودروسازان آمریکایی را به اعتراض واداشته است و از سوی دیگر خودروسازان انگلیسی نگران عواقب خروج از اتحادیه اروپا و تحمیل تعرفه‌های واردات خودرو بر محصولاتشان هستند، برخی رسانه‌ها هم پیمان تجارت آزاد اتحادیه اروپا با ژاپن را توافق خودرو در برابر پنیر نام‌گذاری کرده‌اند. مواردی از این دست نشان‌دهنده نقش تعیین‌کننده تعرفه‌های واردات خودرو است. دولت‌ها اغلب با توجه به راهبرد‌های درازمدتی که برای توسعه صنایع خودروسازی در نظر دارند، تعرفه ورود خودرو به کشور را تعیین می‌کنند. «دنیای‌اقتصاد» در یک بررسی وضعیت کنونی تعرفه واردات خودرو در برخی کشورهای جهان را با استفاده از گزارش سالانه مرکز تحقیقاتی پرایس واترهاوس کوپرز (PWC) با نام «راهنمای مالیات خودرو جهان ۲۰۱۷» مورد مطالعه قرار داده است. نتایج این بررسی به تفکیک کشورها به این شرح است:

آرژانتین
کشور آرژانتین زمانی یکی از بزرگ‌ترین صنایع خودروسازی آمریکای‌لاتین را در اختیار داشت و تنها مدل‌هایی را تولید می‌کرد که برند‌های مطرح بین‌المللی طراحی کرده بودند. از دهه ۱۹۹۰ میلادی بروز بحران اقتصادی این صنایع را با مشکلات جدی مواجه کرد. در سال ۲۰۱۷ نشانه‌هایی از بهبود در وضعیت خودروسازان آرژانتینی مشاهده شد. آرژانتین و برزیل معاهده‌ای در زمینه صادرات و واردات خودرو منعقد کرده‌اند که به موجب آن واردات خودرو از کشورهای دیگر مشمول تعرفه ۳۵ درصدی خواهد بود. آرژانتین برای برخی مدل‌هایی که در کشور اروگوئه و مکزیک تولید می‌شوند تعرفه ۱۰۰ درصدی در نظر گرفته است. واردات خودروهای هیبریدی به آرژانتین با تعرفه ۲ درصدی انجام می‌شود.

برزیل
کشور برزیل پس از مکزیک قطب تولید خودرو در آمریکای‌لاتین به‌شمار می‌رود. بروز بحران اقتصادی در سال‌های گذشته صنایع خودروسازی این کشور را تحت‌الشعاع قرار داده است، اما بسیاری از خودروسازان مطرح بین‌المللی نظیر مرسدس بنز با بهبود شرایط به سرمایه‌گذاری مجدد و توسعه فعالیت‌های تولیدی در برزیل تمایل نشان داده‌اند. شرکت‌های خودروسازی برزیلی نیز در حال گسترش کسب‌و‌کار خود هستند و با متناسب‌سازی محصولات کلاسیک سهمی از بازار خودروی این کشور را در اختیار دارند. طبق معاهدات دو جانبه خودروهای ساخت آرژانتین، اروگوئه و مکزیک بدون تعرفه گمرکی به برزیل وارد می‌شوند و تولیدات سایر کشورها با تعرفه حداکثر ۳۵ درصدی به این کشور راه می‌یابند.

کانادا
کانادا از سال‌های پیش از وقوع جنگ جهانی اول فعالیت در زمینه تولید خودرو را آغاز کرد، اما امروز اغلب خودروهایی که در این کشور تولید می‌شوند محصول برند‌های مطرح جهانی هستند. طبق معاهده تجارت آزاد آمریکای شمالی خودروهای ساخت آمریکا بدون پرداخت تعرفه گمرکی به کانادا وارد می‌شوند. تولیدات دیگر کشورها معمولا مشمول تعرفه ۱/ ۶ درصدی می‌شود. کانادا به خودروهایی که استانداردهای زیست‌محیطی و ایمنی در آنها رعایت نشده باشد، اجازه ورود نمی‌دهد.

جمهوری خلق چین
صنعت تولید خودرو در دهه ۱۹۵۰ میلادی از شوروی سابق به چین راه یافت. دولت چین سال‌ها به منظور حمایت از تولیدات کم‌کیفیت داخلی تعرفه‌های هنگفتی برای واردات خودروهای خارجی در نظر گرفته بود. با رشد اقتصادی خیره‌کننده این کشور در سال‌های اخیر، چین به یکی از بزرگ‌ترین بازارهای خودرو جهان تبدیل شده است و بسیاری از خودروسازان بزرگ جهان برای پرهیز از پرداخت تعرفه گمرکی به شراکت با خودروسازان چینی روی آورده‌اند. اکنون تعرفه واردات خودرو به چین تعدیل شده است، اما این کاهش تعرفه از اشتیاق خودروسازان برای تولید در خاک چین نکاسته است. امروزه خودروهایی که حجم سیلندر آنها کمتر از ۳ لیتر باشد با تعرفه حداکثر ۱۲ درصدی به چین وارد می‌شوند. این تعرفه درخصوص خودروهایی با ظرفیت سیلندر ۳ تا ۴ لیتر معادل ۲۵ درصد ارزش خودرو و برای ظرفیت‌های بالای ۴ لیتر ۴۰ درصد ارزش خودرو است.

هند
هند در زمینه تولید خودروهای باکیفیت داخلی راه درازی در پیش دارد. گرچه این کشور از دهه ۱۹۴۰ میلادی فعالیت در زمینه تولید خودرو را آغاز کرد اما سیاست‌های اقتصاد دولتی مانع از شکوفایی این صنعت در هند شد. با آزادسازی خودروسازی در دهه ۱۹۹۰ میلادی شرایط تغییر کرد و امروز خودروسازانی نظیر تاتاموتور و ماهیندرا نمونه‌های موفق خودروسازان هندی به‌شمار می‌آیند و بسیاری از خودروسازان بزرگ ژاپنی و اروپایی نیز اقدام به تولید مدل‌های ارزان‌‌قیمت در این کشور کرده‌اند.قدرت خرید محدود بازار هند و تعرفه‌های سنگین واردات خودرو و قطعات آن تحقق هدف‌گذاری دولت هند برای توقف فروش خودروهای درون‌سوز در دهه‌های آتی را با اما و اگرهای بسیاری مواجه ساخته است. تعرفه واردات هر خودرو به کشور هند با توجه به عواملی نظیر ظرفیت موتور، تعداد سرنشینان و کاربری خودرو تعیین می‌شود. با در نظر گرفتن عوارض دولتی که بر واردات خودروهای خارجی وضع شده است، برای ورود اغلب خودروهای سواری به این کشور پرداخت تعرفه ۵۰ تا ۱۲۵ درصدی اجباری است.

ژاپن
کشور ژاپن یکی از بزرگ‌ترین صادر‌کنندگان خودرو در جهان است. محبوبیت خودروهای ژاپنی در سراسر دنیا مرهون کیفیت تولید و نوآوری‌های فناورانه است. دولت ژاپن جز در دوره کوتاهی پس از شکست در جنگ‌جهانی دوم، واردات خودرو به این کشور را محدود نکرده است. امروزه تعرفه واردات خودروهای سواری به ژاپن، بسته به کشور مبدأ، حداکثر ۱۰ درصد تعیین شده است.

نظرات کاربران

9 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1396/10/21
من مدتی در برزیل زندگی کردم. اینجا نوشته تعرفه واردات ماشین تو برزیل حداکثر 35 درصده.خب تا 1 ماه قبل هم تو ایران 45 درصد بود که تقریبا مشابه همه.ولییییییی.تو برزیل تویوتا کرولا که وارداتی بود به پول ما 70 میلیون بود در حالی که همون زمان همین ماشین تو ایران 120 میلیون بود . یعنی از 2 برابر برزیل یکم کمتر.میدونید تفاوت تو کجاست. تو کشور پیشرفته ای مثل برزیل و حتی هر کشور دیگه وقتی میگه 35 درصد عوارض یعنی دقیقا رو قیمت کمپانی 35 درصد میکشن و به ملت عرضه میکنه.اما ایراااااان.45 درصد عوارض به همراه انواع عوارض من دراوردی دیگه(پول گردن کلفتی)به قیمت ماشین اضافه میشه. هزینه حلال احمر.هزینه نجومی پلاک گذاری. هزینه نجومی سند زدن.هزینه های..... که نمیتونم بنویسم و خودتون بهتر میدونید.همون زمان که عوارض تو ایران 45 درصد بود اسمش فقط 45 درصد بود و واقعیتش 110 درصد بود.ال نود زمانی که تو ایران 35 میلیون تولید و فروش میرفت(دقت کنید عوارض نداره ها چون تولید داخله)تو برزیل به پول ما 22 میلیون بود و مردم برزیل هم شاکی بودن که چه خبررررررره.خخخخ.باید بیارنشون 6 ماه ایران زندگی کنن تا قدر برزیل رو بدونن.
1396/10/21
خوبه که به تعرفه واردات واقعی در کشورمون هم اشاره میکردید، اسمی 75 و 90 و 130 درصده ولی وقتی هزینه های شماره گذاری و تبصره 13 ده ها مورد پول زور دیگه رو بهش اضافه کنید میشن 130 و 145 و 185 درصد! اف به شرافت مسئولین این مملکت که از مرگ و نقص عضو هموطنای خودشون توی این قوطی کبریتای وطنی پول پارو میکنن!
1396/10/21
یعنی خاک تو سر کشورمون با این دولتمردا و این وضع تعرفه ها
این همه تو تکنولوژی پیشرفت کردیم به جای اینکه شروع به رقابت کنیم فقط در جا میزنیم
یعنی از هند بدبخت تریم با این وضعیت این دولتم که به بهانه های دروغین که در ظاهر به نفع مردم و در باطن برای پر کردن جیب خودشون هست سر ملتو شیره میماله
درسته هنوز تو تحریم به سر میبریم ولی میشه خلاص شد مثل ژاپن که بعد از نابودیش دوباره سر پا شد و تبدیل به یه ابر قدرت شد ما هم میتونیم اگه اون کله پوکای اون بالا مجالی بدن و یکم به خودشون بیان!!!! بقران ما عاشق کشورمونیم.
1396/10/21
ژاپن تعرفه واردات تقریبا صفر.پیشرفت شون ببینید.تعرفه همیشه نتیجه عکس داده
1396/10/21
ژاپن حداکثر 10 درصد!!!!!!!!!!!!!! ولی در کشور ما حداکثری وجود داره یا نه ؟؟؟؟
1396/10/21
چین بالای 4لیتر تنها 40 درصد!
تا سال 83 که واردات ممنوع بوده ازون به بعدم با تعرفه نجومی. تو تمام این مدت شرکتای چینی با کمترین یا هیچ حمایت دولتی تاسیس شدن و الان خودروهاشون رو به ایران هم صادر میکنن با کیفیت وقیمتی به مراتب بهتر از داخلیا
در مورد تعرفه واردات بحث حمایت از تولید داخل بسیار بی معنیه و خودشونم دیگه کمتر مانور میدن تازگیا گیر دادن به خروج ارز و لوکس گرایی
1396/10/21
بسمه تعالی
اگر هدف از انتشار مقاله بالا توجیه تعرفه خودرویی وارداتی به کشور است که از بنیه غلط است در کشورهایی که اسامی انها ذکر شد بالاترین در صد خودرویی چقدر است و در کشور ما چگونه است برای مثال هرکدام از کشورهای بالا طرح هایی جداگانه برای انواع تیپ خودروها دارند برای مثال برقی هیبریدی یا با توجه به حجم موتور خودرو ثالثا کشور ما از لحاظ صنعت خودرویی با کدام یک از کشورهای بالایی قابل قیاس است چکیده خودروسازی ما که روزگاری با کره برابر بود امروز تیبا و دنا سمند و کوییک و امثال ان است من یه مطلبی رو در جایی مطالعه میکردم و اون اعتراض مسولان رنو به نرخ فروش ساندرو در ایران بود فرانسه به مسولان ایرانی میگه چرا خودرو رو گران دست مشتری میدی این بدل یا قتل در حمام فین کاشان ثالثا در قسمتی خوندم نوشته بود برای دور زدن تعرفه در چین برندهای خارجی با شرکت های داخلی چین همکاری میکنن خوب ماهم این کار رو بکنیم ولی نه طوری که مسولان رنو به ما بگن محصول رو گرون دست مشتری ندید خوب ما حالا میگیم حق با ما تعرفه خوبه ولی مابیاییم تولیدات داخلی رو مثل سمند دنا تیبا ساندرو پژو و ...جوری دست مردم بدیم که اگه کمکشون نمیکنیم رازیشون نمیکنیم لا اقل نمک رو زخمشون هم نپاشیم حالا اگه این کارو کردیم تعرفه رو کن هزار درصد اونی که می خواد پورشه سوار شه اگه تعرفه هزار درصدم بشه بازم سوار میشه جوانان الواتی برخی کشورها لوکس سوارن سوپر اسپرت سوارن اونوقت به من ایرانی مسلمون که میرسه یا للعجبا حالا دوستان مطالبی گذاشتن خوب بود جالب که بگم ابادی ما حتی نمایندگی بسیاری از خودروهای داخلی رو هم نداره.
1396/10/22
خب تبریک میگم،خوشبختانه تو این زمینه هاست که فقط میتونم با اختلاف زیاد رتبه اولو به خودمون اختصاص بدیم
1396/10/22
باشه قبول تعرفه خوبه
چرا بايد ساندروي رده خارج توي ايران 65 ميليون باشه در حالي كه دم از توليد ميزنيم ولي نمونه فيس ليفتش توي خود روماني 30 ميليون تومن
خب معلومه اصلا بحث پيشرفت نيس
حتي وقتي توليدم ميكنن مشابه واردات قيمتش در مياد
اينا ميخان گرون فروشي كنن مردم رو بدوشن و اين حق مردميه كه چن سال پيش تحريم رو شكستن تا اينا نابود نشن و با وام ماشين خريدن