موضوعات داغ

زنگ خطر برای واردکنندگان خودرو به صدا درآمد

عکس مطلب اول
اقتصاد آنلاین: سال گذشته با اجرایی شدن برجام و لغو تحریم‌ها وزارت صنعت، معدن و تجارت تدوین دستورالعمل جدید واردات خودرو را آغاز کرد. این دستورالعمل اوایل سال جاری نهایی شده و در حال حاضر نیز برای بررسی به ستاد تنظیم بازار ارسال شده است.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایسنا، شرایط و ضوابط پیش‌بینی شده در این دستورالعمل برای واردات خودرو به‌گونه‌ای است که با اجرایی شدن آن فعالیت نزدیک به ۱۰۰ درصد شرکت‌هایی که واردات خودرو را انجام می‌دهند، متوقف خواهد شد.
در این زمینه در ماده ۴ این دستورالعمل پیش‌بینی شده که "واردات هر برندی از خودروهای سواری وارداتی که نمونه‌ای از آن در داخل کشور تولید می‌شود از سوی سایر شرکت‌های واردکننده خودرو ممنوع شده و باید تنها از طریق همان شرکت تولیدکننده (خودروساز) داخلی صورت گیرد".
وجود این ماده در دستورالعمل جدید واردات خودرو در حالی است که در حال حاضر برخی از مدل‌های برندهای خودروهای وارداتی به ایران در برخی از شرکت‌های خودروسازی داخلی نیز تولید می‌شوند. به عنوان مثال شرکت سایپا یک مدل از خودروی کیا و دو شرکت سایپا و ایران خودرو برخی مدل‌های رنو را تولید می‌کنند و براساس اخبار منتشر شده شرکت کرمان موتور نیز برای تولید برخی مدل‌های هیوندای با این خودروساز کره‌ای به توافق رسیده است.
بنا بر این در صورت اجرایی شدن دستورالعمل پیشنهادی واردات خودرو، فعالیت شرکت‌های اطلس خودرو (واردکننده کیا)، نگین خودرو (واردکننده رنو) و آسان موتور (واردکننده هیوندای) در ایران متوقف شده و تنها خودروسازان داخلی طرف قرارداد با این خودروسازان خارجی، اجازه واردات این برندهای خودرویی را خواهند داشت.
علاوه بر آن در ماده۳ دستورالعمل پیشنهادی واردات خودرو نیز تصریح شده که شرکت‌های واردکننده در صورتی مجاز به واردات خودرو خواهند بود که یا نسبت به تولید داخل برخی مدل‌های آن برند خودرویی یا نسبت به صادرات خودرو و قطعات تولید داخل اقدام کنند.

واردات خودرو

در این زمینه در ماده۳ این دستورالعمل آمده است:" ثبت سفارش خودروهای سواری به صورت کامل (CBU) صرفا با رعایت شرایط ذیل از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، مجاز خواهد بود؛
الف: در صورتی که واردکننده دارای امکانات و تاسیسات تولیدی در داخل کشور بوده یا از طریق انعقاد قرارداد با یکی از تولیدکنندگان داخلی نسبت به تولید خودرو (با حداقل ۲۰ درصد ساخت داخل از زمان شروع) اقدام نماید، می‌تواند معادل ۵۰ درصد ارزش تولیدات داخلی خود نسبت به واردات خودرو اقدام کند.
ب: در صورتی که واردکننده خودرو راسا و یا از طریق انعقاد قرارداد با تولیدکننده داخلی، خودرویی را در داخل تولید نکند، تنها می‌تواند معادل ۴۰ درصد ارزش صادرات خودرو و یا قطعات تولید داخل نسبت به واردات خودرو، اقدام کند. "
واضح است که اجرایی شدن این ماده از دستورالعمل جدید واردات خودرو به معنی متوقف شدن فعالیت تمام شرکت‌های واردکننده خودرو است، مگر اینکه این شرکت‌ها نسبت به تولید داخل برخی از مدل‌های برندهای خودروهای وارداتی یا صادرات خودرو و قطعات ساخت داخل، اقدام کنند.
به عنوان مثال با اجرایی شدن این دستورالعمل، شرکت ایرتویا به عنوان واردکننده محصولات تویوتا اگر اقدام به تولید داخل برخی مدل‌های این خودرو یا صادرات خودرو و قطعات تولید داخل نکند، فعالیتش متوقف شده و مجاز به واردات نخواهد بود.
براساس جدیدترین اخبار به دست آمده، دستورالعمل جدید واردات خودرو با عنوان "دستورالعمل و ضوابط واردات خودرو و نحوه همکاری با شرکت‌های خودروساز خارجی" هم‌اکنون در ستاد تنظیم بازار از زیرمجموعه‌های ریاست‌جمهوری در حال بررسی است تا پس از آن برای تایید و تصویب نهایی به هیات دولت ارسال شود.
در این شرایط رییس انجمن واردکنندگان خودرو با تایید متوقف شدن فعالیت شرکت‌های واردکننده خودرو در صورت اجرایی شدن دستورالعمل جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت، تدوین این دستورالعمل را ناشی از عدم توجه به بخش خصوصی و تمرکز بر تقویت فعالیت شرکت‌های خودروساز می‌داند.
فرهاد احتشام‌زاد می‌گوید: "نکات اشاره شده در دستورالعمل پیشنهادی واردات خودرو از جمله موضوع تولید داخل خودروهای وارداتی یا صادرات خودروهای داخلی از سوی واردکنندگان خودرو، به دلایل مختلف از جمله پایین بودن تیراژ خودروهای وارداتی و اقتصادی نبودن تولید داخل آنها و همچنین غیر ممکن بودن صادرات خودروهای ساخت داخل از سوی واردکنندگان خودرو، غیر قابل اجرا است و تنها باعث حذف شرکت‌های واردکننده خودرو از بازار به نفع خودروسازان داخلی خواهد شد. "
وی با بیان اینکه در صورت تصویب چنین دستورالعملی انحصار خودروسازان داخلی بر بازار خودروی کشور کامل خواهد شد، خاطرنشان می‌کند: "در حال حاضر واردات انواع خودروهای خارجی از سوی واردکنندگان توانسته تا حدی از انحصار موجود بر بازار خودروی ایران بکاهد؛ ضمن آنکه آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران از وضعیت رضایتمندی مشتریان از خدمات پس از فروش خودرو در شش ماهه نخست امسال نیز نشان می‌دهد که پنج رتبه اول در کسب رضایتمندی مشتریان مربوط به شرکت‌های واردکننده خودرو بوده است. "
رییس انجمن واردکنندگان خودرو اظهار می‌کند: "در این شرایط این انجمن در کارگروه تشکیل شده برای بررسی دستورالعمل واردات خودرو تحت نظر وزارت کشور برای اصلاح محتوای دستورالعمل پیشنهادی تلاش خواهد کرد و امیدواریم در نهایت نهادهای ذی‌ربط این دستورالعمل را اصلاح و مانع از اجرایی شدن آن شوند تا حقوق مصرف‌کنندگان خودرو بیش از این از سوی خودروسازان داخلی ضایع نشود. "

نظرات کاربران

14 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1395/9/29
اینا این همه هوای خودروساز های داخلی رو دارن و وضعیتشون اینه
وای به حال روزی که حمایت قطع بشه .. !
1395/9/29
بله دیگه!!! هر روز به سمت رانت و انحصار بیشتر برای خودروسازان داخلی، و جلوگیری از واردات ماشینای باکیفیت برای مردم عادی بدبخت!!! یه سری به این سایت خرید و فروش ماشین در آمریکا بزنید و قیمتاش رو مقایسه کنید، که ببینید به اسم حمایت از تولید ملی چه اجحافی در حق ما میشه!!! https://www.carsforsale.com
1395/9/29
اگه این اتفاق بیفته قیمت خودروهای ساخت داخل بدجور بالا میره و از طرفی اونا (خودروسازهای داخلی) دیگه خیالشون راحت میشه و همچنان به ساخت فرغونهای خودشون ادامه میدن . دستتون درد نکنه از اینکه مشکلو از ریشه حل نمیکنین .
1395/9/29
گل بود به سبزه نیز آراسته شد
قرار بود واردات بالای 2500 سی سی آزاد بشه اینو که انجام ندادن هیچ رفتن واردات ماشین های مونتاژ امریکایی رو که حجم موتورش کمتر از 2500 سی سی هستش رو منع پلاک شده اینو دیگه کجای دلم بزارم آخه یعنی چی
1395/9/29
جالبه با تعرفه و گمرك و ماليات حريف نشدن رفتن به سمت قطع كامل واردات طبيعي كه هيچ وارد كننده اي توان توليد نداره يا اگر هم بتونه حد اقل ٥ سال طول ميكشه بخوان خط توليد طبق شرايط و ظوابط راه بندازن خب تو اين پنج سال بازار كاملا از رقيب خالي ميشه برا توليد كننده هاي فعلي بعدشم خود به خود ديگه حريف نميتونه عرض اندام كنه چون هر جور حساب كني هيچ وقت بخش خصوصي حريف دولت نميشه دليلشم شرايط نا برابر قوانين دست و پا گير تعرفه ها مختلف ارز چند نرخي و روابط به شدت قوي تو مجموعه دولت و خودرو سازا تا تهش روشن چي قراره بشه فقط انحصار
البته بايد قبول كنيم اگه موارد بالا مصداق نداشت و شرايط برا همه برابر بود كمك ميكرد به صنعت كشور ولي .......
1395/9/29
خود کرده را تدبیر نیست
وقتی با وعده یک وام جلوی درب خودروسازهای عزیز داخلی صف می کشیم همین میشه
باعث تاسفه که در تصمیماتی که گرفته میشه تنها چیزی که جایی نداره رفاه و امنیت مردمه !!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

1395/9/29
فکر کن پرشیا خودرو بخواد مدل های BMW رو داخل مونتاژ کنه اونم با 20 درصد داخلی سازی😂😂😂😂😂😂😂😂😂
1395/9/29
از ماست که بر ماست
1395/9/29
این که حمایت از تولید داخل صورت بگیره خیلی هم عالیه با این حمایت و راه افتادن چرخ صنعت قطعا اتفاقات خوبی میفته ولی با سیاست درست
قانون گذار هنگام تدوین چنین قانونی باید نگاهی هم به مصرف کننده داشته باشه همه می دونن که مردم ایران از استفاده خودروهای 20 سال پیش بی کیفیت خسته شدند که همین عامل باعث شد سر از پا نشناسند و به سمت خودروهای خوش خطو خال چینی بشتابند!
حمایت از تولید ملی متاسفانه همیشه دستوری و به ضرر مصرف کننده بوده
واقعا جای سواله که چرا قانون گذار و حامی تولید داخل سعی نداشته تولید کننده رو به سمت تولید با کیفیت و قیمت مناسب هدایت کنه؟! سالیان درازی است که بهای چنین حمایت غیر منطقیی رو مصرف کننده با صرف خسارات مالی و جانی می پردازد
مطمئنا اگر تولید کننده کالای با کیفیت با قیمت مناسب و قابل رقابت با محصولات خارجی ارائه بده قطعا مصرف کننده به سمت تولید داخل خواهد رفت
1395/9/29
فقط می تونم بگم این طرح افتضاحه افتضاح
1395/9/29
كيفيت خودروهاي موناژي در ايران هيچ وقت به خودروي وارداتي نميرسه... تا كي بايد تاوان بي مسئوليتي خودروسازان رو بديم
1395/9/29
حرفي از هواي پاك و آسايش مردم در حقوق شهروندي نوشته نشده آيا?
1395/9/30
حرف دل همه ی این دستور العمل های مسخره ایی که گفته شد این هست که واردات خودرو به طور کامل قطع بشه و دوباره انحصار بگرده به بازار خودرو فقط برای حمایت از تولید داخل و زجر مردم...!!
البته به نظر خودم بعید میدونم این قانون اجرا بشه
1395/9/30
با سلام
از سایت www.iranianasnaf.ir قسمت سامانه ی مدیریت شرکتهای خارجی بخش خودرو دیدن فرمایید نکات جالبی داره !!!