موضوعات داغ

قوه‌قضائیه نسبت به اجرا نشدن رای دیوان عدالت اداری هشدار داد

عکس مطلب اول
دنیای اقتصاد : در پی عدم اجرای رای دیوان عدالت اداری مبنی بر کاهش تعرفه‌های واردات خودرو قوه‌قضائیه این بار با ورود سازمان بازرسی کل کشور خواستار بررسی دلایل توقف ثبت‌سفارش از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت شده؛ چراکه این امر را از مصادیق بارز فساد عنوان کرده است. هر چند وزارت صنعت عدم اجرای رای دیوان عدالت اداری را به‌طور صریح اعلام نکرده اما شنیده‌ها حکایت از آن دارد که این وزارتخانه با دلایلی همچون ممانعت از خروج ارز، حمایت از تولید داخل و در نهایت جلوگیری از ورود کالاهای لوکس، واردات خودرو را مستلزم رعایت تعرفه جدید می‌داند.
در این بین برخی از کارشناسان اقدام دولت را در راستای جبران کسری احتمالی بودجه و به تبع آن حمایت از تولید خوانده‌اند و برخی دیگر تاکید دارند که دولت با توجه به وضعیت صادرات، نگران خروج ارز از کشور است. در اینکه واردات بی‌رویه به‌خصوص در کشورهای در حال توسعه، بنیان اقتصادی یک کشور را متزلزل می‌کند شکی نیست، حال آنکه عملکرد متناقض دولت در این زمینه نه تضمین‌کننده ایجاد محدودیت در خروج ارز از کشور است و نه به نفع تولید تمام خواهد شد. کارشناسان در این مورد تاکید می‌کنند که دولت با پایین نگه داشتن تصنعی نرخ ارز ناخواسته راه را برای واردات باز گذاشته و از طرفی دیگر با تعرفه بالا خواستار آن است که هم از تولید حمایت کند و هم مانع از خروج ارز از کشور شود. به این ترتیب این رفتار متناقض، خود مقدمه شکل‌گیری فساد در روند واردات بسیاری از کالاها از جمله خودرو خواهد شد. با این مقدمه به موضوع اصرار دولت به تعرفه بالای خودرو و عدم تمکین به رای دیوان عدالت اداری بازمی‌گردیم.هیات دولت حدود دو ماه پیش پس از توقف ۷‌ماهه ثبت‌سفارش، اقدام به ابلاغ دستورالعمل جدید واردات خودرو کرد. در این ابلاغیه تعرفه واردات خودروهای سواری و هیبرید افزایش یافته بود و ورود خودروهای با قیمت بیش از ۴۰‌هزار دلار نیز ممنوع اعلام شد.

در این بین بسیاری از دست‌اندرکاران واردات خودرو نسبت به افزایش تعرفه واکنش نشان دادند؛ به‌طوری‌که آنها با شکایت به کمیسیون اصل ۹۰ مجلس و همچنین دیوان عدالت اداری خواستار بازگشت تعرفه‌ها به میزان قبل بودند. هر چند کمیسیون اصل ۹۰ هنوز نتوانسته نظر واردکنندگان را تامین کند، اما یکی از شعب دیوان عدالت اداری رای به بازگشت تعرفه‌ها داد. حال در شرایطی قرار داریم که دولت رای دیوان عدالت اداری را اجرا نمی‌کند و بر اجرای تعرفه جدید اصرار دارد؛ به‌طوری‌که روز گذشته محسن صالحی‌نیا معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست مطبوعاتی خود به‌طور صریح اعلام کرد که مصوبه افزایش تعرفه واردات خودرو به قوت خود باقی است. صالحی‌نیا در مورد اجرای حکم دیوان عدالت اداری مبنی بر لغو مصوبه دولتی افزایش تعرفه واردات خودرو تاکید کرده که تا این لحظه تغییری در مصوبه دولت ایجاد نشده و مصوبه افزایش تعرفه واردات خودرو به قوت خود باقی است. اظهارات صالحی‌نیا در شرایطی است که حکم دیوان عدالت اداری مبنی‌بر بازگشت تعرفه‌ها تا پیش از رای هیات عمومی این دیوان قابلیت اجرایی داشته حال آنکه دولت ظاهرا بر رای هیات عمومی دیوان تاکید دارد. رای این هیات نیز طی ۳ تا ۶ ماه آینده اعلام خواهد شد. در هر صورت آنچه مشخص است دولت تا حکم نهایی هیات عمومی دیوان بیکار ننشسته و با ادله خود مشغول راضی کردن دیگر مسوولان برای حفظ تعرفه کنونی است.

در این زمینه میثم رضایی، رئیس انجمن صنفی واردکنندگان خودرو عنوان می‌کند که شعبه سوم دیوان عدالت اداری در حکمی، رای موقت ابطال مصوبه دولت در مورد افزایش تعرفه واردات خودروها را صادرکرده و به‌نوعی دولت در این زمینه موظف به توقف اجرای تعرفه‌های جدید است، براساس این حکم دولت باید تا زمان صدور حکم قطعی از سوی هیات عمومی دیوان، تعرفه واردات خودروها را به مصوبه قبلی برگرداند و واردات خودرو براساس تعرفه‌های گذشته صورت گیرد.وی ادامه می‌دهد که اکنون بعد از گذشت مدتی از این موضوع همچنان دستور قضایی که از سمت دیوان صادر شده لازم‌الاجرا است و بدون شک اجرا نشدن آن از سوی دولت مجازات دارد. رضایی در نهایت تاکید می‌کند که اگرچه افزایش تعرفه‌ها مطابق قانون و اسناد بالادستی کشورمان در تحقق سند چشم‌انداز و تعالی صنعت خودرو پیش‌بینی نشده، اما خواسته اصلی ما در این رابطه نه کاهش تعرفه و نه افزایش آن است چراکه بیشتر از هر چیز واردکنندگان به ثبات قوانین و تعیین یک رویه واحد برای کنترل بازار نیاز دارند.

بلاتکلیفی در تعرفه خودرو؟
هرچند برخی از کلمه «بلاتکلیفی» در میزان تعرفه تعیین شده از سوی دولت برای واردات خودرو سخن می‌گویند، اما وزارت صنعت، معدن و تجارت به صراحت اعلام می‌کند که واردات با تعرفه جدید همچنان تداوم خواهد داشت. در این بین اما در مقابل سکوت دیوان عدالت اداری، یک مقام قضایی کشور نسبت به عدم تمکین رای این دیوان هشدار داده است. هشدار وی را می‌توان از یکسو یادآوری احکام الزام‌آور قوه‌قضائیه دانست و از سوی دیگر هشدار نسبت به باز شدن پرونده فسادی که رابطه مستقیمی با تعرفه واردات خودرو به کشور دارد. محمدباقر الفت، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه‌قضائیه روز گذشته در این زمینه عنوان کرده که اگر قانون‌گذار به مقوله جرم‌انگاری توجه نکند، تصویب قانون هیچ ارزشی ندارد و عمل نکردن به قانون مصداق جرم محسوب می‌شود و طبق قانون باید با آن برخورد قضایی شود.

به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی قوه قضائیه، این مقام قضایی با اشاره به بی‌توجهی برخی از مدیران به رای دیوان عدالت اداری گفته است که کشمکش‌های موجود بر سر قوانین واردات خودرو، وضعیت نابسامانی را برای فروشنده‌ها و خریداران خودروهای وارداتی رقم زده است.

الفت درباره عدم اجرای دستور موقت دیوان عدالت اداری مبنی بر توقف عملیات اجرایی تعرفه واردات خودرو مصوب دی‌ماه هیات دولت توسط برخی مدیران اجرایی، این را نیز گفته که عدم جرم‌انگاری در قانون و عدم التزام برخی مدیران به این دستور و رای صادر شده باعث شده است تا با بستن سامانه ثبت‌سفارش خودرو مبالغ هنگفتی نصیب برخی افراد شود که این موضوع از مصادیق فساد است. اظهارات این مقام قضایی درخصوص پرونده سامانه ثبت‌سفارش به‌نوعی واکنش به عملکرد دولت در عدم اجرای رای دیوان عدالت اداری محسوب می‌شود.در این زمینه الفت حتی تاکید کرده که علاوه‌بر دیوان عدالت اداری، سازمان بازرسی کل کشور نیز در این خصوص گزارش‌های مفصلی ارائه کرده است. وی اظهار کرده که متخلفان از قانون به‌دلیل اینکه سود مالی سرشاری نصیبشان می‌شود مانع اجرای دستور دیوان عدالت اداری می‌شوند و در مقابل احکام دادگاه‌ها ایستادگی می‌کنند.

رویگردانی مشتریان از بازار
امیدواری به بازگشت تعرفه‌ها و عدم پیروی دولت نسبت به رای دیوان عدالت اداری، هم اکنون شرایط متفاوتی در بازار ایجاد کرده است؛ به‌طوری‌که بسیاری از مشتریان از خرید خودرو امتناع کرده و همچنان امید به بازگشت تعرفه‌های قبلی دارند. در این زمینه فربد زاوه، فعال بازار خودروهای وارداتی عنوان می‌کند که هرچند دولت به‌صورت رسمی نسبت به اجرای حکم دیوان عدالت اداری واکنش مثبت نشان نداده است، اما مشتریان و واردکنندگان مجددا درگیر نابسامانی در وضع مقررات مربوط به واردات شده‌اند؛ به‌طوری‌که هم اکنون انگیزه مصرف‌کنندگان همزمان با فروکش کردن تب هیجانی دلار به شدت کاهش یافته است. وی ادامه می‌دهد که این کاهش انگیزه برای شرکت‌هایی که درگیر مشکلات اجرایی ثبت‌سفارش بودند و احتمالا قصد داشتند زیان سال جاری را تا حدی در گرمای بازار شب عید جبران کنند بسیار مهلک است.

نظرات کاربران

19 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1396/12/8
این بهونه خروج ارز بعد ازینکه دیدن حمایت از تولید داخل دیگه خیلی مسخره شده افتاد تو دهنا
الان خیلی از مثلن تولیدات داخلی هم دارن از خارج قطعه وارد میکنن
1396/12/8
خب معلومه دولتی که با تحمیق مردم دور دوم رو هم رای میاره معلومه همینه. منم اگه میدیدم هر غلطی خواستم کردم و هرجور بلایی خواستم سر ملت آوردم و هر دروغی هم گفتم بازم 22 میلیون گوسفند بهم رای دادن همینکارا رو میکردم.تهش اینه که بازم گوسفندای زیادی رو دارم...
1396/12/8
خب ما اشتباه کردیم به حسن خالی بندو باند وزارت صنعتش رای دادیم ولی دلیل نمیشه یه بچه قینی ۲۲میلیون نفر رو گوسفند خطاب کنه،البته این نشان از شخصیت خانوادگیت داره دیگه!
1396/12/8
بنده به جريان خاص سياسي دلبستگي ندارم اما ٢٢ ميليون انسان هموطن خود را گوسفند خطاب كردن آن هم به دليل اعلام راي به نفع يكي از نامزدهاي انتخاب رياست جمهور نشان از عدم بلوغ فكري و حتي سني شما دوست عزيز داره
ضمن اينكه استفاده از كلمات ركيك در محيط عمومي و تخصصي اين سايت نشان دهنده گوشه اي از مكالمات در محيطهايي داره كه شما در آن رشد يافته ايد مانند خانواده و دوستان و مدرسه و …
پيشنهاد ميكنم تا قبل از اينكه اين اخلاق در شما نهادينه و غير قابل تغيير شود به كارشناسان تربيتي مراجعه نماييد
1396/12/8
با این توهین کردنت نشون دادی خودت از بقیه گوسفند تری
1396/12/8
دوست عزیز من با کلیت حرف شما موافقم ولی درست نیست بخاطر ساده لوحی و کم اطلاعی بسیاری از هموطنانمون اونها رو گوسفند خطاب کنیم وقتی ما مردم به هم احترام نمیزاریم چه انتظاری از دولتمردان داریم همه ما ممکن یه جا تو زندگیم گول بخوریم ، تصمین هیجانی بگیریم یا اصلا رو منطق خودمون کاری کنیم که از نظر خیلی ها درست نیست
اگر یاد بگیریم به همدیگه احترام بزاریم حداقل همدیگه را داریم
1396/12/8
اونی که مردم رو مجبور میکنه خودروی زباله تولید داخل بخرند رو باید گردن زد. اون آدم قاتله
سالانه هزاران نفر توی تصادفات جاده ای از بین میرن ، ماشینهای بی کیفیت رو با خودرو های روز اروپایی جایگزین کنید و ببینید چقدر از هموطنانتون زنده میمونن
خدا لعنت کنه دزد ها رو که در راس کارند و به خاطر سود خودشون با جان و مال مردم بازی میکنند
1396/12/8
ضمن عرض سلام خدمت مسئولین واقعی خدمتگذار ملت نه مسئولین خدمتگذار شخصی ، متاسفیم برای مسئولی که یک شبه تورم شدید به بازار خودرو وارد کردن چرا..... از همه گذشته چرا تعرفه خودروی هیبریدی زیاد شد ...معلومه این مسئولی که این تصمیم را گرفته اصلا" به فکر سلامتی مردم در کلانشهرها و صرفه جویی سوخت در کشور نیست ، خواهش ما از قوه قضاییه و مقننه این است که سریعا" جلوی این گونه قوانین شخصی و سودجویانه شخصی را بگیرن ، هم در انقلاب و هم در جنگ تحمیلی خونهای پاکی که ریخته شد حالا اینه جواب آنها ، که از اونطرف یک نفر بیاد فقط و فقط منافع شخصی را در سیاست کلان مملکتی بگیرد ، انشاءالله هرچه سریعتر برخورد قانونی شود
1396/12/8
از دادن رای به روحانی بسیار بسیار پشیمانم.از تمامی دوستانی که توسط اینجانب گمراه شدن حلالیت میطلبم و از درگاه ایزد منان تقاضای بخشش دارم.
1396/12/8
وقتی همه سر یه سفره هستن و دارن میخورن چرا تعرفه ها رو بیارن پایین .
1396/12/8
خروج ارز؟
وقتی اعتراضات دی ماه شروع شد آقازاده‌ها از ترسشون کلی دلارو از کشور بردن بیرون تا اگه یه وقت کله شدن اونور زندگی خوبی داشته باشن
خروج ارز؟
😕
1396/12/8
من ۳۰ سال دارم و در تمام عمرم قاطعانه میگم که تا حالا حتی یک قانون توی این کشور توسط اقایان وضع نشده که به نفع مردم باشه و فرداش ما خوشحال باشیم و امید وار که بگیم خدارو شکر اینا حداقل یکاری کردن که به نفع مردم بوده و یه چیزه کوچیک قراره بدتر از قبل نشه
1396/12/8
دوست عزیزی که 22 میلیون رو گوسفند مینامی مثلا خودت انسانی.... یا انسان نمایی.
1396/12/8
بدبختانه دولتی های کشور ما جز نفع خودشون و آشنایانشون به فکر حتی جان مردم نیستن چه برسه به راحتی و آسایش و رضایت اون ها.
این بهانه حمایت از تولید داخل و جلوگیری از خروج ارز هم در راستا همون اهداف منفعت طلبانه اوناس.
ماهم که به درک.
1397/2/10
وقتی در مقابل رای دیوان اینقدر مقاومت میکنن و قوه قضاییه رو هیچ اهمیتی نمیدن یعنی باز هم پای فساد در واردات خودرو در میونه این بالا بردن تعرفه ها به نفع خیلی از دولتمردان ما هست از خودم متنفرم که به حسن روحانی رای دادم و از اون کابینه وزرایی که اصلا به فکر مردم نیستن حمایت کردم مخصوصا وزرای صنعت و معاون اول
1397/3/31
بس کنید اقا برید توی تمام وب سایتهای خرید و فروش ماشین خارجی ...برید توی نمایشگاهها برید هر جایی که میگید..خودروی سانتافه میزنه 580 میلیون....یعنی چی مملکت رو تشبیه کردید به مملکت ملوک الطوایفی. به سبک اخذ مالیات به سبک بستن ملک توسط شهرداری به سبک برخورد با مجرم توسط قانون... با رفتار گرانفروشان برخورد کنید. یارو رسما تبلیغ میکنه سانتافه 580 میلیون...یعنی من هرچی میخوام میتونم انجام بدم ...قانون ضعیف یعنی این... وزارت صنعت و معدن و خود اینها کاری می کنن که مایه تضعیف نظام...تعمدا نارضایتی می تراشند و تا سیستم را ناکارامد تر جلوه بدن.... البته سیستم رو هم همه میدونن چقدر کارامد هست؟؟/
1397/4/29
با سلام نئو لیبرالها اقتصاد کشور ما را از همان اول به دست داشتن. ارگنهای نظارتی و کنترلی متاسفانه دچار پدیده خودسانسوری و مصلحت اندیشی شدن! عزیزان در اقتصاد ازاد همه چیز و از جمله قیمتها را عرضه و تقاضا تایین می کند، لذا تنها راه مقابله با نئولیبرالهای سرمایه دار "نخرییییییییدن" است ولا غیر.