خودروبانک
فیلم های بررسی خودرو
تجربه رانندگی
مشخصات فنی خودروها
قیمت خودرو
مقایسه خودرو
اخبار خودرو
جستجو
برای تبلیغ در خودروبانک
همین حالا تماس بگیرید
0992-770-3507
فیلم بررسی خودرو
فیلم بررسی موتور آپریلیا SR160
آخرین اخبار
یک تحقیق نشان داد: خودروهای گرانقیمت سریعتر از خودروهای ارزان به فروش میرسند!
جی دی پاور: لکسوس بالاترین برند قابل اطمینان بین تمامی خودروسازان جهان است
جگوار لندروور دو هزار نفر را اخراج میکند! کرونا و برگزیت آفت خودروسازی بریتانیا
مجلس با واردات خودرو از مناطق آزاد مخالفت کرد
مقدار مالیات خودروهای لوکس در سال 1400 چقدر است؟ + جدول
نرخ جریمه رانندگی از سال آینده چند درصد گران می شود؟
آغاز پیش فروش فوتون تونلند با قیمت قطعی ویژه اسفندماه + جدول
آغاز پیش فروش کشنده فوتون یورو 4 با قیمت قطعی ویژه اسفندماه + جدول
اخبار خودرو
آخرین اخبار
بهبود قوانین ایمنی در هند؛ آخرین بازار بزرگ خودروهای ناامن از دست می رود
بهبود قوانین ایمنی در هند؛ آخرین بازار بزرگ خودروهای ناامن از دست می رود
مرتضی قانع
نویسنده
6 مهر 1397 - 14:00
آخرین اخبار
سیستم های ایمنی نصب شده بر روی خودروها، روز به روز پیشرفته تر می شوند و بخش اعظم پیشرفت این سیستم ها، مدیون قوانین سختگیرانه کشورهاست که استفاده از ساده ترین سیستم ها، نظیر
TPMS
را اجباری می کند. این سیستم ها علاوه بر کمک بسیار مفید به راننده در کنترل خودرو، برای حفظ ایمنی عابران پیاده و دیگر خودروها نیز بسیار کاربردی هستند. هند نیز به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای جهان و مهم ترین بازارهای خودرو، همگام با رشد قدرت خرید مردم و افزایش تمایل آن ها به خرید خودروهای شخصی مناسب، قصد دارد تا استفاده از سیستم های ایمنی حداقلی را در خودروهایی که در این کشور عرضه می شوند، اجباری نماید.
به گزارش خبرگزاری اتوکار هند، در ماه جاری میلادی، Nitin Gadkari، وزیر حمل و نقل جاده ای و بزرگراه های هند اعلام کرد که از سال 2022، تمامی عرضه کنندگان خودرو در هند باید خودروهای خود را به سیستم های پیشرفته یاری رسان به راننده یا ADAS، مخفف Advanced Driver Assist Systems مجهز کنند. این برنامه بخش دیگری از پروژه ایمن سازی جاده های هند، پس از تاسیس موسسه تصادف NCAP، شعبه هند به شمار می رود.
وزیر امور خارجه هند که در این مراسم حضور داشت، جزییات بیشتری را در این مورد اعلام کرد. Abhay Damle ضمن اشاره به اینکه هند برنامه ای برای اجرایی کردن برنامه های ارزیابی جدید برای ایمنی خودروها را ندارد، اعلام کرد با این وجود طبق قوانین تا سال 2022-23، نصب سیستم کنترل پایداری الکترونیکی یا ESC و سیستم ترمز اضطراری یا AEB در تمامی خودروهایی که در هند به فروش می رسند الزامی است. دولت هند تصمیم دارد تا استفاده از فناوری های ایمنی را اجباری کند و جاده های هند را به مکانی امن تر تبدیل سازد.
اما چرا این تصمیم توسط دولت هند اتخاذ شده است؟ سیستم کنترل پایداری الکترونیکی یکی از مهم ترین ابزارها در کنترل خودرو محسوب می شود که به خصوص در پیچ ها، کم فرمانی یا کاهش گشتاور را خنثی کرده و باعث می شود تا احتمال وقوع تصادف کمتر شود. هم چنین نقش این سیستم در کمک به کنترل خودرو در سطوح لغزنده را نمی توان نادیده گرفت. سیستم ترمز اضطراری نیز با کمک رادارها و دوربین هایی که در گوشه و کنار خودرو نصب می شود، همواره به رصد موقعیت حال می پردازد و در صورتی که احساس کند برخوردی در شرف رخ دادن است، اقدام به ترمزگیری می کند. این تکنولوژی توسط ولوو توسعه یافته و طبق تحقیقات، به میزان قابل توجهی در هزینه های ناشی از ضرر و زیان تصادفات و بیمه صرفه جویی می کند.
ایمنی خودروهای هند در سطحی بسیار نازل قرار دارد و همین موضوع دولت را به فکر انداخته تا با استاندارد سازی بیشتر خودروها، نسبت به حفظ جان مسافران جاده ای اقدام کند. در نخستین بخش از این اقدام، نصب ترمز ضد قفل، کیسه های هوا و سنسورهای پارک عقب بر روی خودروها از سال 2019 اجباری می شود و سایر استانداردها نیز همگام با اتحادیه اروپا و آمریکای شمالی پیش خواهد رفت. نصب ترمز اضطراری از سال 2021 در اروپا و از سال 2022 در آمریکا اجباری خواهد شد.
برچسب ها:
سیستم های ایمنی خودرو
کنترل پایداری الکترونیکی
ترمز اضطراری
قوانین ایمنی
داغ ترین اخبار هفته
تارا پلاک ملی شد! شتاب ایران خودرو برای عرضه خودروی جدید به بازار
شاسی بلند هفت نفره چینی-ایتالیایی در تهران دیده شد، احتمال عرضه SWM G05 توسط سیف خودرو
شرایط فروش پژو 206، رانا پلاس و پژو 207 سقف شیشه ای توسط ایران خودرو + جدول
نظرات
پاسخ به:
پاسخ به:
hello
نام
ایمیل
متن پیام
ارسال
در حال ارسال ...
حسین
1397/7/6
پاسخ
در ایران هم باید esp اجباری بشه از ۱۴۰۰ !!
کاش اقای روحانی و جهانگیری و وزیر مربوطه اقدامی کنند!
ناصر
1397/7/7
پاسخ
نه اینکه خودروسازهای جاده مخصوص ما خیلی درنکات ایمنی خودروهای تولیدیشان مسائل ایمنی رارعایت میکنند حالا هند که حداقل درصنعت مونتاژ وسرمایه گذاری برای تولید خودروهای ایمن دردیگر کشور ها سالهاست اقدام کرده پس نباید تولید خودروناایمن رابه آنها نسبت داد ما اگردرحدژاپن یاکره بودیم بله این لقب برازنده هندیها بود ولی الان هند ازمابسیارجلوتراست چون برای خیلی کشورها درحال مونتاژ است وخود درشرکت سانگ یانگ کره شریک میباشد