جستجو در خودروبانک
دو مسابقه قبلی در پیست سیلوراستون نکات بسیار زیادی در بر داشته است. مهمترین آنها حساسیت بالای خودروهای کنونی در برابر شرایط متفاوت پیست و آب و هوا میباشد. مشاهده کردیم که همان رانندهها با همان خودروها در این دو مسابقه دو عملکرد بسیار متفاوت از خود به جای گذاشتند. در مسابقه دوم دیدیم که مرسدسی که پیشتر از آن، قدرت بی چون و چرای فرمول یک بود، بسیار متزلزل ظاهر شد و در عوض ردبول قویتر به نظر میرسید.
1- جنس تایرها یک درجه نرمتر شده بود. (سافت C4:، مدیوم C3:، هارد C2:)
2- فشار هوای داخل تایرها بیشتر شده بود.
3- سطح پیست چند درجه گرمتر شده بود.
استفاده کردن از تایرهای نرمتر، ایده فرمول یک بود. آنها برای جلوگیری از نتیجه یکسان در دو مسابقهای که قرار بود در یک پیست برگزار شوند و کسلکننده شدن گرندپری سالگرد هفتاد سالگی فرمول یک، دست به تغییر این متغیر زدند. البته که این طرح با موفقیت روبرو شد. هرچه جنس تایرها نرمتر باشد بیشتر در برابر دما واکنش نشان میدهند و مستعد داغ شدن بیش از حد و پدیدههایی مثل تاول زدن هستند. در نتیجه دستکاری این متغیر، دو مرسدسی که در مسابقه اول پی در پی سریعترین دورهای مسابقه را رد و بدل میکردند و با خیال راحت و اختلافی زیاد در جلوی مسابقه در حال حرکت بودند را به خودروهایی تبدیل کرد که فقط تلاش داشتند با تایرها مهربان باشند و به سلامت از خط پایان عبور کنند.
پیرلی نیز نقشی پر رنگ در این ماجرا داشت. کمینه فشار باد تایرها برای این گرندپری افزایش یافت تا از مشکلی که در مسابقه اول پیش آمد جلوگیری شود. اثر تغییر 1 واحدی این فشار در تایرهای عقب و 2 واحدی برای تایرهای جلو این بود که تایرها بیش از پیش شکل بادکنکی به خود گرفتند و در نتیجه سطح تماس آنها با پیست کاهش یافت. البته داریم در مورد مقدار تغییری صحبت میکنیم که با چشم غیر مسلح قابل رویت نیست، اما قوانین فیزیک را نمیتوانید تغییر دهید. سطح تماس کمتر تایر با پیست باعث میشود کشش قسمت میانی تایر در حین حرکت خودروها بیشتر شود و در نتیجه زودتر داغ شوند و شیارهایی از خوردگی در این مناطق ایجاد شود. چنین اتفاقی برای خودروهای مرسدس در سطحی بالا رخ داد و در اکثر طول مسابقه مجبور بودند کندتر حرکت کنند. مرسدس از بابت رخ داد این مشکل در این مسابقه مطمئن بود زیرا در مسابقه قبلی نیز با این مشکل روبرو شدند. اما نکته پنهان قضیه این بود که مرسدس در مسابقه اول در تایرهای جلو این مشکل را داشت و در طول تمرینهای این گرندپری تماما سعی کردند تا با تغییر تنطیمات خودرو این مشکل را حل کنند. یکی از مهمترین عوارض جانبی چنین تغییری، در خطر قرار دادن تایرهای عقب بود. نکتهای که در طول مسابقه مشاهده کردند و به رانندگان خود اطلاع دادند که تایرهای عقب به شدت داغ شدهاند و شما باید از سرعت خود بکاهید. اما با همه این تفاسیر شاید بگویید که ردبول هم با همین شرایط روبرو بود ولی چرا مرسدس تا این حد با مشکل روبرو شد؟ اندرو شاولین، یکی از مهندسان ارشد تیم فرمول یک مرسدس، عصر روز یکشنبه بعد از مسابقه در این باره گفته است:
میدانستیم که تاولهای روی تایر ایجاد خواهند شد، هفته پیش این موضوع را متوجه شدیم و در جلسه امروز صبح به رانندگان توضیح دادیم که در چه دمایی این اتفاق رخ میدهد، پس خبر جدیدی برای ما نبود. خبری که برای ما جدید به حساب میآمد این بود که این مشکل برای ما در بدترین حالت خودش بود و برای ردبول در بهترین حالتش، و این مسئلهای است که نیاز به بررسی دارد. مسابقات دیگری وجود دارد که در همین شرایط قرار خواهیم گرفت، اما اینکه چرا ما تا این حد قربانی این اتفاق بودیم را نمیدانیم.
مرسدس تا قبل از پیتاستاپ اول نمیدانست تا چه حد در این باتلاق فرورفته است. رانندههای مرسدس در دورهای 13 و 14 پیتاستاپ خود را انجام دادند و تایرهای مدیومی که مسابقه را با آن شروع کرده بودند را با تایر هاردی عوض کردند که ورشتپن مسابقه را با آن استارت زده بود. در این زمان مهندسان و استراتژیستهای مرسدس دریافتند که ورشتپن تا چه حد بیشتر میتواند به این تایرها فشار بیاورد. در دورهای اولیه خودروهای مرسدس روی تایر هارد از ورشتپن سریعتر بودند اما بعد از مدت کوتاهی دیگر نتوانستند این سرعت را حفظ کنند و روی به مدیریت تایر آوردند. ورشتپن دائما در حال بهبود زمان خود در 1:31های پایین بود و همیلتون و بوتاس در حال دور زدن در میانههای زمان 1:32 بودند. خودرویی که در تعیین خط نزدیک 1 ثانیه سریعتر بود، در مسابقه 1.5 ثانیه کند شد.
با این حال سرعت ورشتپن در مسابقه نشان داد که صرف نظر از هر استراتژی، مرسدس نمیتوانست با ردبول رقابت کند. شاولین در این خصوص اینگونه توضیح داده است:
زمانهایی در مسابقه بود که مکس 1.5 ثانیه سریعتر از ما بود زیرا ما باید به کندی دور میزدیم تا دمای تایرها پایین بیاید. وقتی چنین تفاوتی وجود دارد شما نمیتوانید با تایر یکسان از حجوم آنها دفاع کنید. شاید از ست تایر اول جان سالم به در میبردیم، اما نمیتوانستیم آنقدری که آنها در پیست ماندند، بمانیم. به محض اینکه به ما نزدیک میشدند، مجبورمان میکردند پیتاستاپ زود هنگام انجام دهیم و با این حال فاصله باز هم زیاد میشد. پس بسیار از تصمیم خود برای شروع با تایر مدیوم خوشحالیم، اما به همان نسبت برای ردبول منطقی بود که با تایر هارد استارت بزند چون از پشت سر ما مسابقه را شروع میکردند. این بدان معنی است که آنها میتوانستند استراتژی متفاوتی داشته باشند و این مسئله درهایی را به رویشان باز کرد که دیدید چطور از آنها بهره بردند. میزان مشکل ما به قدری زیاد بود که در هر صورت نتیجه مسابقه یکسان باقی میماند.
استراتژی بوتاس برای انجام پیتاستاپ همزمان با ورشتپن نیز کمی عجیب به نظر میرسید و در نتیجه، مسابقه را به ورشتپن واگذار کرد، ولی زمان انجام دادن این پیتاستاپ آنچنان ربطی به ورشتپن نداشت، بلکه مرسدس سعی داشت از چارلز لکلرک دفاع کند که میخواست فقط با یک پیتاستاپ تا انتهای مسابقه برود. نکته مهم دیگری که در پیتاستاپ بوتاس موثر بود، نگرانی تیم از لرزش ناشی از تایرهای عقب او میباشد. همیلتون اما با چنین مشکلی روبرو نبود و اجازه داشت بیشتر با آن تایرها در پیست بماند. تصمیم جسورانه مرسدس برای اتخاذ استراتژی تک پیتاستاپ هم برای لوئیس همیلتون جواب نمیداد به همین دلیل اینکار را نیز انجام ندادند تا بدون ریسک پنچری دوباره مسابقه را به پایان ببرند. شاولین ادامه داد:
تایرهای او در آخر مسابقه داشت بهتر عمل میکرد و کمی خنکتر شده بود اما کمی بعد، تایرها عمر خود را از دست دادند و عملکردشان از بین رفت. مشکل اینجا بود که اگر ما استراتژی تک پیتاستاپ را برای لوئیس انتخاب میکردیم و جواب نمیداد، باید به پیت میآمد و آنوقت زمان کافی برای حمله به لکلرک را نداشت. ما میتوانستیم ببینیم که ورشتپن در هر صورت از ما عبور خواهد کرد و احتمال بالایی وجود داشت که دوباره پیتاستاپ انجام بدهیم و باید قبول میکردیم که در پیادهسازی این استراتژی شکست خوردیم.
با این حال نباید فراموش کنیم که در شرایط عادی مسابقات، این مرسدس است که برترین تیم پیست خواهد بود. اما سوال بزرگ اینجاست که آیا دمای بالای آب و هوای گزارش شده برای هفته آینده در بارسلونای اسپانیا، میتواند باز هم ضعف مرسدس را نمایان کند؟
جنس تایرها برای مسابقه بعدی بار دیگر به ترکیب سختترین جنس ممکن برخواهد گشت زیرا پیست بارسلونا نیز به مانند سیلوراستون انرژی زیادی طلب میکند. فشار هوای داخل تایرها نیز به ترتیب PSI 4 برای تایرهای جلو و PSI 1.5 برای تایرهای عقب به نسبت مسابقه قبل کاهش خواهد یافت. اما مرسدس فقط نمیتواند به این تغییرات اکتفا، و باید روی متغیر دمای هوا به شدت تمرکز کند و در این فرصت کم راه حلی برای آن بیابد. گفتنی است برای روز یکشنبه هفته آینده که قرار است مسابقه فرمول یک اسپانیا در پیست بارسلونا برگزار شود، پیشبینی شده است دمای هوا حداکثر تا 31 درجه سانتیگراد بالا خواهد رفت و این یعنی دمای سطح پیست میتواند تا عدد بالای 54 درجه بالا رود. دمای پیست سیلوراستون در مسابقه اخیر که بسیار برای مرسدس مشکل ایجاد کرد فقط 43 درجه سانتیگراد بود. در ضمن اگر مرسدس مشکل خودروی خود را حل نکند، شاید با تایر هارد در بارسلونا مشکلی نداشته باشند، اما فراموش نکنید که تایر مدیوم در بارسلونا همان تایر هارد در سیلوراستون است و بالاخره در قسمتی از مسابقه باید از این جنس نرمتر استفاده کنند.