موضوعات داغ

ماهیگیری خودروسازان چینی از شرایط پسا برجام

عکس مطلب اول
بازار خودرو ایران در شرایطی دوران پسابرجام خود را سپری می‌کند که با وجود گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر تضعیف شرکت‌های چینی (پس از اجرای برجام)، آنها همچنان در این بازار حضور داشته و حتی سهم شان را نیز افزایش داده‌اند.
اگر به دوران قبل از توافق هسته‌ای و اجرای برجام برگردیم، غالب پیش‌بینی‌ها و اظهارنظر کارشناسان و دست‌اندرکاران صنعت خودرو بر تضعیف و حتی حذف تدریجی خودروسازان چینی در ایران تاکید داشت، با این حال چشم‌بادامی‌ها معادلات را بر هم زدند تا کماکان در بازار ایران حضور داشته باشند. در باب اینکه چینی‌ها چطور توانستند تولید و فروش در بازار ایران را توسعه دهند، دلایل مختلفی از سوی کارشناسان مطرح می‌شود که در این بین، چهار فاکتور را می‌توان به‌عنوان علل اصلی این ماجرا مطرح کرد. «رکود کیفی خودروسازان داخلی»، «ارتقای کیفی و تنوع محصول سریع چینی‌ها»، «قیمت و آپشن‌های مناسب خودروهای چینی» و «عدم‌حضور خودروهای دارای قیمت مناسب در کشور، پس از برجام»، چهار دلیل اصلی به‌شمار می‌روند که ضامن تداوم و حتی توسعه حضور خودروسازان چینی در صنعت و بازار خودرو کشور شده‌اند.
پیش از آنکه به واکاوی این دلایل چهارگانه بپردازیم، ابتدا نگاهی می‌اندازیم به نحوه حضور خودروسازان چینی در ایران. به باور بسیاری از کارشناسان، آنچه سبب شد چینی‌ها رو به بازار ایران آورده و با تمام افت و خیزها، بمانند و رقابت کنند، خلأ‌های موجود در این بازار بود. روزگاری که خودروسازان چینی راهی ایران شدند، تنوع بسیار کمی در سبد محصولات خودروسازان داخلی به چشم می‌آمد و آنها توانستند با استفاده از این کمبود، بخشی از مشتریان را جذب خود کنند. با این حال اما رفته رفته ایرادات کیفی برخی خودروها عیان و این موضوع سبب دلسردی مشتریان شد، تا جایی که تداوم حضور آنها در بازار داخل به خطر افتاد. قیمت نسبتا پایین و آپشن‌های جذاب (در مقایسه با خودروهای داخلی) دو فاکتور مهمی بود که توانست مشتریان ایرانی را جذب خودروهای چینی کند، با این حال، مشکلات کیفی به تدریج رابطه ایرانی‌ها با این خودروها را سرد کرد تا چشم‌بادامی‌ها احساس خطر کنند. این «احساس خطر» زمانی بیشتر شد که چینی‌ها فهمیدند بازار خودرو ایران در پساتحریم، میزبان بزرگان خودروسازی جهان خواهد بود؛ بنابراین در آن دوران، آنها باید سخت تر از گذشته کار کرده و سطح کیفی محصولات شان را افزایش دهند. در واقع آنچه سبب شد گمانه‌زنی‌ها به سمت تضعیف چینی‌ها در پسابرجام، سوق پیدا کند، اظهاراتی بود که در مورد خودروسازان خارجی و حضور آنها در بازار کشور، مطرح شد.به هر حال وقتی نام خودروسازانی مانند رنو، فولکس واگن، پژو و فیات برای آمدن به ایران مطرح شد، طبیعی بود کارشناسان و افکار عمومی گمان به ضعف چشم‌بادامی‌ها ببرند و حتی خود آنها (چینی‌ها) نیز برای رقابت با بزرگان دنیا (در ایران) به تکاپو بیفتند. هرچه هست، با وجود گذشت بیش از یک سال از امضای برجام، خودروسازان چینی نه تنها تضعیف نشدند، بلکه توانستند روندی رو به رشد داشته و طبق آخرین آمار، سهم بازار خود را که روزگاری زیر هفت درصد بود، به بیش از 5/ 11 درصد برسانند. حالا هم آن طور که کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند، این سهم با توجه به شرایط موجود و همان دلایل چهارگانه‌ای که در ادامه به واکاوی آنها خواهیم پرداخت، قابلیت بیشتر شدن نیز دارد.
برگ برنده چینی‌ها در ایران
به نقل از دنیای اقتصاد، اما در بین دلایل چهارگانه‌ای که برای تداوم و حتی گسترش حضور چینی‌ها در بازار ایران مطرح می‌شود، از نظر کارشناسان، قیمت مناسب و آپشن‌های زیاد، برگ برنده و اصلی‌ترین فاکتور به حساب می‌آید. در واقع قیمت و ظاهر جذاب، دو نقطه قوت اصلی خودروهای چینی در ایران به‌شمار می‌روند و در نقطه مقابل، نقطه ضعف‌شان نیز بدون شک، کیفیت پایین برخی خودروها است؛ بنابراین بخشی از مشتریان ایرانی تمایل دارند با وجود کیفیت نه چندان بالا، حداقل به‌دلیل قیمت نسبتا مناسب و آپشن‌های زیاد، مشتری خودروهای چینی شوند. در حال حاضر «قیمت» مهم‌ترین فاکتور برای مشتریان ایرانی در بازار خودرو به حساب می‌آید و هر عرضه‌کننده‌ای (اعم از شرکت‌های داخلی و خارجی) بتواند محصول ارزان‌تری را روانه بازار کند، یک قدم از سایر رقبا پیش خواهد بود. در این شرایط، چینی‌ها به‌خوبی با درک چالش قیمت در بازار خودرو ایران، از حربه قیمتی خود استفاده کرده و موفق شده‌اند دل بخشی از مشتریان را بربایند.
از سوی دیگر اما شانس بزرگ چینی‌ها این است که بیشتر خودروهای آینده بازار ایران (محصولات متعلق به شرکت‌های معتبر)، از قیمت بالایی برخوردار هستند، بنابراین چشم‌بادامی‌ها همچنان فرصت دارند تا از مزیت بزرگ خود یعنی قیمت پایین استفاده کنند. در واقع عدم حضور خودروهای دارای قیمت مناسب در ایران، دیگر فاکتور مهم پابرجا ماندن چینی‌ها در بازار کشور است که تا حد قابل توجهی خیال آنها را بابت رقابت با اروپایی‌ها و امریکایی‌ها (حداقل در بازار زیر 50 میلیون تومان) راحت کرده است.
اوضاع به شکلی است که به‌نظر می‌رسد حتی پس از به سرانجام رسیدن قراردادهای خارجی صنعت خودرو کشور و باز شدن پای اروپایی‌ها و ژاپنی‌ها و کره‌ای‌ها به ایران، چینی‌ها باز هم توانایی حفظ بازار خود را خواهند داشت؛ زیرا همچنان برگ برنده‌ای به نام «قیمت» را در دست دارند. در واقع نقطه قوت چینی‌ها در بازار خودرو ایران، قیمت پایین محصولات‌شان است، چه آنکه آنها وقتی بدانند پایگاه‌شان در بازار کشور به خطر افتاده، از در کاهش قیمت وارد شده و حتی از دامپینگ نیز ابایی نخواهند داشت. شانسی که چینی‌ها آورده‌اند این است که تا به امروز اکثر قریب به اتفاق خودروهای خارجی مطرح شده برای بازار ایران، قیمت‌هایی بالا دارند؛ بنابراین چشم‌بادامی‌ها می‌توانند حداقل به تداوم حضور در بازار خودروهای زیر 50 میلیون کشور امیدوار باشند. در حال حاضر بسیاری از مشتریان ایرانی همچنان قدرت خرید اندکی در بازار خودرو دارند و این موضوع کاملا به نفع چینی‌هاست؛ زیرا آنها در مقایسه با خودروسازان غربی، از توانایی بیشتری در تولید محصولات ارزان برخوردارند و این «ویژگی مهم»، همچنان بخش قابل‌توجهی از ایرانی‌ها را برای خود نگه خواهد داشت. اگرچه حضور احتمالی خودروهای با کیفیت اروپایی و آمریکایی، می‌تواند گسترش و نفوذ چینی‌ها در بازار خودرو ایران را محدود کند، اما بعید به‌نظر می‌رسد خودروسازان چینی جایگاهی را که در بازار ایران به دست آورده‌اند، به این راحتی‌ها از دست بدهند.
کندی خودروسازان داخلی و سرعت عمل چینی‌ها
هرچند کیفیت نه چندان مناسب خودروهای چینی هنوز هم یکی از نقاط ضعف آنها در بازار ایران به‌شمار می‌رود، با این حال ازآنجاکه خودروسازان داخلی نیز نتوانسته‌اند عملکرد مناسبی را در حوزه کیفیت داشته باشند، این موضوع نیز به نفع چشم‌بادامی‌ها تمام شده است. در حال حاضر مشتریان ایرانی از یکسو با خودروهای داخلی که کم آپشن و قدیمی و گران به‌شمار می‌روند (البته نه همه آنها) روبه‌رو هستند و از سوی دیگر محصولات چینی پر آپشن و جدید و دارای قیمت مناسب را پیش‌رو دارند؛ بنابراین بخشی از این مشتریان به سمت خودروهای چینی تمایل پیدا کرده‌اند. چینی‌ها همچنین سیاست تنوع محصول در بازار ایران را نیز به‌خوبی اجرا کرده‌اند؛ به‌نحوی‌که معمولا یا خودروها را فیس لیفت می‌کنند و یا مدل‌های جدید ارائه می‌دهند. به‌عبارت بهتر، ضعف خودروسازان داخلی در ارتقای کیفی محصولات و عرضه خودروهای جدید، به فاکتوری مثبت برای چینی‌ها تبدیل شده است، چه آنکه آنها توانسته‌اند با استفاده از این چالش، بخشی از مشتریان داخلی را جذب خود کنند. این در حالی است که به‌نظر می‌رسد اگر خودروسازان داخلی سطح کیفی و آپشن‌های محصولات خود را ارتقا می‌دادند، تا این حد اسیر حربه چینی‌ها نمی‌شدند. هرچه هست، مادامی که خودروسازان داخلی در ارائه محصولات جدید (با قیمت و کیفیت مناسب) به کندی عمل می‌کنند و چینی‌ها در عرضه خودروهای نو سرعت عمل به خرج می‌دهند، جذب مشتریان به سمت چشم‌بادامی ادامه خواهد داشت.

البته این نکته را نیز نباید فراموش کرد که چینی‌ها با وجود سرعت عملی که در بازار ایران دارند، محصولات درجه یک خود را در این بازار عرضه نمی‌کنند. اگر نگاهی به عملکرد خودروسازان چینی در سایر بازارها بیندازیم، مشخص می‌شود آنها با سرعت عمل و دقت بیشتری در این بازارها فعالیت کرده و خودروهای با کیفیت‌تری را به مشتریان عرضه می‌کنند. با این حساب، به‌نظر می‌رسد اگر عرصه رقابت بر چینی‌ها در بازار خودرو کشور تنگ شود، آنها روش‌های بهبود کیفی خود را در ایران نیز ارتقا خواهند داد. این موضوع البته منوط به فشار مشتریان ایرانی و وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ارتقای سطح کیفی خودروهای چینی است و در کنار آن، اگر خودروهای خارجی نسبتا ارزان هم روانه بازار کشور شوند، چشم‌بادامی‌ها از این ناحیه نیز بابت ارتقای کیفی، تحت فشار قرار خواهند گرفت.

نظرات کاربران

13 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1395/5/13
اولا: چينيها انسانهاي زحمت كش و شريفي هستند

دوما: خود اروپاييها محصولاتشونو به جين ميدن براشون توليد كنه
سوما: تو رقابت آزاد هر كي بتونه مشتري جلب كنه برندست هر كي هم تنبلي كنه يا زير آلي بره محكوم به باخته پس به جاي بحثهاي خاله زنكي و غر زدن قوانين كشورو درست كنيد تا كار به اينجا نكشه ي بار به وريا گير بديم ي بار به او وريا
اين كارا عاقبت نداره
1395/5/13
به امید حذف کامل چینی ها از بازار ایران
1395/5/13
علت اصلی همون قیمته،تو هر کشوری خودرو های تولید اون کشور قیمت مناسب تری نسبت به خودرو های وارداتی دارند و در اکثر کشور ها افراد خودرو های ساخت خودشون رو میخرند چرا که قیمت قابل قبولی در مقابل چیزی که عرضه میکنه داره.الان همین هیوندای و کیا و تویوتا هم که تو امریکا میبینید فروش دارن نه اینکه تمام امریکا بیان این دست خودرو ها رو بخرند نه اما قیمت این خودرو ها خیلی رقابتی و پایینتره نست به برند های مطرحشون.چطور بگم مثل دقیقا مثل این میمونه که طرف تو المان خودرو های BMW رو معقول میدونه و خب تویوتا و امثال اونو ارزون.
نه اینکه ما تو ایران با این وضعیت ،خودرو های داخلی که هیچ،وارداتی های مرغوب هم که هیچ میمونه چینی دیگه خب عزیزان وقتی چینی های مزخرف رو در مقابل پراید و سمند بزاری معلومه چینی بهتره.
در ضمن ایران خودرو و سایپا و.. هیچ وقت تغییر نخواهند کرد تا وقتی خود ما محصولاتشون رو خریداری میکنیم.
1395/5/13
یکی این متن رو خلاصه کنه حال ندارم بخونم
1395/5/13
فشار مشتریان ایرانی که توی خبر قید شده جای بحث داره.
تا وقتی که خود دولت از به اصطلاح خودروسازان حمایت همه جانبه میکنه و قیمت خودروهای بی کیفیت رو چندین برابر قیمت واقعی عرضه میکنه،خوب چینی ها هم قیمتی رو که برای کف محصولات وارداتی به ایران قرار میدن بر مبنای قیمتهای غیر واقعی داخلی تنظیم میکنن،وگرنه برندهای معتبر هم توی چین مونتاژ میشن و با قیمت معقول به خیلی از جاهای دنیا صادر میشن
1395/5/13
.....نوشه جان تا میتونین ماهی بگیریـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــن....مردم ما سزاوارند؟؟؟؟؟؟
باتشکر از برو بکس
1395/5/13
اگه کیفیت نه چندان مناسب خودروهای چینی یکی از نقاط ضعفشان به حساب میاد پس کیفیت افتضاح و داغون لگن های وطنی چی به حساب میاد؟
1395/5/14
سلام .دوست عزیز .البته خودرو های باکیفیت هم هستند در داخل که رو دستشون هیچ خودروی نیست
تندر90 عالیه .....درست اینکه .شاید ظاهرش کم کاری شده ولی سلطان خودرو های زیر 40 میلیون است
1395/5/13
محصولات چینی در ایران محصولات باکیفیتی مثل جک جی فایو اتومات هم دارند که همیشه حتی در ارزیابی های وزارت صنعت رتبه اول یا دوم داره .یعنی مردم متوسط جامعه باید بیان یا پراید بیست ملیونی شما رو بخرن یا ماشینا اروپایی جدید بالاصدو پنجاه تومن شما رو؟!!! حداقل همه اینو میدونن که کیفیت چینی ها بهتر از محصولات دمده داخلیه.پس خودروسازان داخلی بجای بازارسازی کیفیت و قیمت محصولاتشون حداقل بهپه چینی ها برسونن بعد انتظار داشته باشن مردم ازشون خرید کنن
1395/5/13
خدایی این چینیا سگشون می ارزه به لگنای داخل...من ماشین قبلیام پراید و پارس اتوماتیک با دنا بود.الان یه جی5 دارم که 42000 تا باهاش رفتم به جز تعویض مواد مصرفی دیگه هیچ مشکلی باهاش پیدا نکردم.
1395/5/13
متاسفانه این تحلیلها بسیار سطحی هستند
وقتی شرایط تحریم بصورت کامل برداشته و رونق اقتصادی واقعی (نه مجازی و دلالی) از طریق تعامل با جهان در کشور حاکم شود به همون نسبت درآمد سرانه مردم هم خود به خود افزایش پیدا میکند یعنی اگه قراره اینقدر فضای اقتصادی کشور امن و مناسب باشه که خودروسازان مطرح جهان بیان اینجا سرمایه گذاری کنند و خودروی خود را 150 میلیون بفروشند این فضای اقتصادی درآمد مردم را هم از وضع فعلی بهتر خواهد کرد و تسهیلات متناسب با قیمت خودرو و درآمد مردم در بازار وجود خواهد داشت مشابه این وضعیت را کشورمان در اوایل دهه 80 تجربه کرد که خودروهای روز اروپایی و ژاپنی در محدوده قیمت 10 تا 20 میلیون عرضه و حتی کارمندان ساده با وام 7 میلیونی به راحتی خریداری و اقساطش را که حدود 30 درصد حقوقشان بود پرداخت میکردند.( خود من سال 82 با وام 7 تومنی 206 تیپ 5 خریدم 12 میلیون)
البته خودروهای چینی هم میتوانند حضور داشته باشند ولی ضرب المثل معروف انگلیسی میگه: اونقدر پول ندارم که جنس ارزان بخرم
در حال حاضر: ماه درخشنده چو پنهان شود شب پره بازیگر میدان شود
در موردپایین بودن کیفیت تولیدات داخلی هم باید بگم علت اصلی ، تورم ناشی از کاهش ارزش پول کشورمان است یادتون میاد در ابتدای عرضه ال 90 سال 86 قیمت مدل ساده آن کمی ارزانتر از 405 و مدل فول Lp کمی ارزانتر از پارس معمولی بود ال 90 به خاطر سختگیریهای شرکت رنو بخش زیادی از کیفیت خودش را حفظ کرد و امروز بیش از 42 میلیون قیمتشه مطمئن باشید اگر ایرانخودرو میخواست پارس و 405 را با همان کیفیت سالهای 85-86 تولید کند شک نکنید الان پارس نزدیک 50 و 405 نزدیک 40 میلیون بود
کیفیت بالای تولید فقط در شرایط اقتصاد آرام و با ثبات بدست می آید
ضمنا صنعت خودروسازی چین هیچ دستاوردی جز غارت منابع برایمان نخواهد داشت چون هنوز در حال شاگردی است ولی صنعت خودروسازی ما نیازمند حضور استاد میباشد
1395/5/14
بيايم واقع بين باشيم ما ايراني جماعت هارتو پورتمون فقط كار ميكنه لياقت ما بيشتر از اينا نيست ما تا خودمون اصلاح نكنيم هيچ چي درس نميشه چه برسه به خودرو كه واقعا فاكتور مهمي تو زندگي نيست
دقيقا نميدونم ولي يه خودروي سايپا مونتاژ كرد كه خود دولت چين تو كشورش بدليل ايمني پايين نزاشت توليد بشه اونوقت ملت ايران خريدارشه
خلايق هر چه لايق
يه روز فرزندان كوروشيم
يه روزاز عربا متعصب تريم
يه روز ديني يه روز لاييك
اينم از خودرومون تنها راه اصلاح خودمونه اونم بدست خودمون نخريد اقا نخريد بخدا من تا هشتاد نود تومن هم دارم ولي نميخرم نه پول يا مفت دارم بدم گمرك هزار كوفت زهر مار ديگه نه پول الكي ميدم به دوتا اپشن مزخرف
1395/10/19
آقا واسه من یه سواله چرا انقدر مردم به چین گیر میدن در صورتی که کلیه قطعات خودرو های داخلی هم چینیه والا من 206 داشتم پرشیا داشتم پرایدم داشتم کلیه قطعاتش چینی بوده یا مارک چینو پاک میکردن یه ساخت ایران میزدن دوبل قیمته اصلیش از ملت پول میگرفتن آقا ما چه بخواهیم چه نخواهیم باید قبول کنیم که فعلا دور دوره چینیهاس و ما باید اگر خودرویی با قابلیت حداقلی روز دنیا بخواییم با چهره جدید باید چینی سوار شیم . مرسی از سایت خودرو بانک