به گفته مدیر سامانه یکپارچه تخصیص، در چند ماه گذشته نهتنها استقبال متقاضیان از سیستم یکپارچه کاهش یافته، بلکه شمار انصراف دهندگان نیز افزایش پیدا کرده است. به عنوان مثال، تنها ۱۵ درصد از متقاضیان خرید خودروهای کرمان موتور تا مرحله تکمیل وجه پیش رفتهاند. یعنی ۸۵ درصد آنها پس از اولویتبندی، از خرید خودرو منصرف شدهاند. انصراف متقاضیان ایلیا موتور نیز حدود ۵۵ درصد بوده است. کمترین سهم فروش در سامانه یکپارچه متعلق به سانیار موتور بوده، که تنها ۵ درصد متقاضیان تیگارد حاضر به تسویه نهایی شدهاند.
در مقابل این کاهش چشمگیر تمایل مشتریان به خرید خودرو، شرکتهای مونتاژکار به طور پیوسته در حال تولید و گسترش محصولات خود هستند و ظرفیت زیادی برای عرضه دارند. البته کاهش تعداد متقاضیان را میتوان به کمرنگ شدن نقش دلالان و تقاضاهای کاذب نیز تفسیر کرد. از این رو سیاستگذار خودرویی به شرکتهای تولیدکننده اجازه داده از طریق نمایندگیها نیز محصولات خود را در معرض فروش قرار دهند. بنابراین، متقاضی میتواند به نمایندگی فروش مراجعه، و به صورت حضوری اقدام به خرید خودرو کند. هرچند ثبتنام در نمایندگی نیز از طریق سامانه یکپارچه صورت میگیرد.
سامانه یکپارچه کماکان به کار خود ادامه میدهد، چون روشی عالی برای نظارت بر تولید و عرضه خودروسازان است و به آنها اجازه نمیدهد محصولات خود را کمتر یا بیشتر از ظرفیت تولیدی به عرضه درآورند. در حال حاضر، مونتاژکاران کشور از ظرفیت عرضه بالایی برخوردار هستند و فروش محصولات آنها در سامانه یکپارچه در قالب طرحهای فوقالعاده و تحویل سهماهه انجام میشود. به علاوه، اکثر تولیدکنندگان در تلاش هستند تا با پیشنهاد طرحهای ویژهای مثل فروش اقساطی، نظر مشتریان را به سمت خرید خودرو جلب کنند.
مرحله پنجم فروش خودروهای وارداتی
مرحله پنجم عرضه خودروهای وارداتی ویژه متقاضیان نوبت اول به احتمال زیاد ظرف ۱۰ روز آینده برگزار میشود و با توجه به انصراف برخی متقاضیان نوبت اول، با ظرفیت مازاد خودروها روبهرو هستیم.
از این گذشته، مرحله دوم ثبتنام خودروهای وارداتی نیز در دستور کار قرار گرفته است. در ثبتنام جدید خودروهای وارداتی که برای متقاضیان جدید برگزار میشود، دیگر نیازی به بلوکه سازی ۵۰۰ میلیون تومان در حساب وکالتی نیست. یعنی متقاضیان خودرو در مرحله دوم عرضه خودروهای وارداتی نیاز به سپردهگذاری پیش از آغاز ثبتنام ندارند.