با آغاز سال جدید خورشیدی، شاهد افزایش قیمت خودروها بودیم. این افزایش قیمتها به صورت رسمی و از سوی کارخانههای خودروسازی بزرگ و کوچک اعلام شد. افزایش قیمتها در زمانی که بازار در شرایطی که بازار در وضعیت عدم تعادل به سر میبرد، پرسشهای فراوانی را برای مصرفکنندگان ایجاد میکند. چرایی افزایش قیمت خودرو و یافتن دلایل آن، برای مشتریان بازار خودرو اهمیت بسیاری دارند.
قیمت رسمی خودرو در کشور به دلیل افزایش هزینههای پیدا و پنهان تولید افزایش مییابد. در یکسو دولت با افزایش دیون به صورت سالیانه، باعث افزایش قیمت خودرو میشود. در سوی دیگر نیز تغییر قوانین میتواند قیمتها را به مرحله تلاطم وارد کند. ترکیب این دو عامل در کنار یکدیگر، باعث افزایش قیمت خودرو میشود.
جزئیات بیشتر از چرایی افزایش قیمت خودرو
دیون دولتی به صورت سالیانه افزایش مییابند. این دیون مواردی همچون بیمه شخص ثالث، هزینه شمارهگذاری و صدور پلاک، عوارض گوناگون، دستمزد نیروی کار و مالیات بر ارزش افزوده هستند. برای سال 1403، یک اتفاق مهم را در بخش دیون دولتی شاهد هستیم. مالیات بر ارزش افزوده که تاکنون معادل 9% محاسبه میشد، اکنون به 10% افزایش پیدا کرده است. 1% افزایش مالیات بر ارزش افزوده، تاثیر قابل توجهی در محاسبه قیمت نهایی خودرو خواهد داشت.
تیگو 8 پرو هیبرید بخش دوم افزایش قیمت خودرو، ناشی از تغییر قوانین مربوط به حوزه خودروسازی است. به طور مثال در سال 1402 و پیش از آن، خودروسازان به ازای 4 دستگاه خودرو جدید تولید شده نیاز به یک گواهی اسقاط داشتند. با این حال در سال 1403، این معادله به صورت 1.5 دستگاه اسقاط در برابر یک دستگاه خودرو جدید تغییر کرده است. به عبارتی خودروسازان با تولید هر دستگاه خودرو جدید، نیاز به اسقاط 1.5 دستگاه خودرو دارند. هدف دولت از تغییر این رویه، افزایش تقاضا برای صدور گواهی اسقاط و تسریع فرآیند اسقاط خودروهای فرسوده بوده است. با این حال تصمیم دولت باعث شده است قیمت خودروهای جدید در کارخانه افزایش یابند.
دولت در اقدامی دیگر، تعرفه گمرکی واردات قطعات منفصله خودرو را نیز افزایش داد. هیات دولت در جلسه خود به تاریخ دیماه 1402، تعرفه گمرکی جدیدی را برای واردات قطعات منفصله خودروهای سواری وضع کرد. براساس قانون جدید، تعرفه واردات این قطعات از 15 درصد به 51 درصد افزایش پیدا کرد. این تعرفه مربوط به واردات قطعات خودروهای مونتاژی با حجم موتور 1500 تا 2000 سی سی است. بنابراین بسیاری از خودروهای جدید مونتاژی با موتورهای 1.6 و 2 لیتری، افزایش قابل توجهی را در هزینه تولید تجربه کردهاند.
تیگو 7 پرومکس خودروسازان برای اعلام قیمتهای جدید، تمامی هزینههای تولید خود را در قالب صورتهای مالی به شورای رقابت و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ارائه میکنند. علاوه برآن مشکلات تامین ارز نیز باعث میشود تا هزینههای تولید خودروسازان افزایش یابد، چرا که آنها باید ارز را از منابع دیگری تامین نمایند. تمامی مواردی که در متن اشاره کردیم، باعث شده است تا قیمت خودروهای تولید داخل برای سال جدید حدود 16 درصد افزایش را تجربه کند.