موضوعات داغ

مفهوم واژه های مرسوم در حوزه واردات خودرو، CBU، CKD و SKD

عکس مطلب اول

با اجرایی شدن برجام و گشایشی که در صنایع ایران و به خصوص صنعت خودروسازی صورت گرفت, شاهد عقد قرارداد بین کارخانجات خودروسازی و غول های خودرویی جهان بودیم در این بین شاید با عباراتی مانند CBU و CKD یا مواردی از این دست مواجه شده باشید. در این مقاله سعی می کنیم به بررسی این عبارات بپردازیم.

همان گونه که می دانید صنعت خودروی ایران به عنوان یک صنعت مونتاژی شناخته می شود تا یک صنعت مولد. از طرفی با توجه به بالا بودن تعرفه واردات خودرو و مقرون به صرفه نبودن خرید توسط مصرف کننده داخلی, کارخانجات خودروساز با وارد کردن قطعات منفصله خودرو که به طبع شامل تعرفه گمرکی به مراتب کمتری می شود؛ و با مونتاژ این قطعات در داخل, سعی بر این دارند تا خودروی وارداتی را با قیمت کمتر عرضه کنند. از این رو, واردات خودرو به ایران به سه صورت انجام می شود:

1. CBU: Complete Batch Unit (به صورت پیش ساخته)

این نوع واردات دقیقا کاری است که نمایندگی های واردات خودرو در داخل انجام می دهند. واردات خودرو به صورت کامل از کشور تولید کننده و فروش آن در داخل.

در این نوع از صادرات خودرو، اتومبیل‌ها به صورت کامل به مقصد صادر می‌شوند و هیچگونه دستکاری در آن‌ها صورت نمی‌گیرد. در این روش شرکت عرضه کننده خودرو به هیچ‌گونه تاسیسات مونتاژ نیاز ندارد و به راحتی می‌تواند خودروها را از مبدا وارداتی به نمایندگی‌های مقصد برساند. معمولا در این روش عوارض گمرکی نیز بالاتر تعیین می‌شود تا شرکت‌ها به فعالیت در داخل کشور مقصد علاقمند شوند.

2. CKD: Complete Knocked Down (قطعات کاملا منفصل)

این شیوه هم در کارخانجات داخلی مرسوم است که البته در این روش تمامی قطعات از پلتفرم گرفته تا لوازم تزیینی به صورت قطعات جدا از هم وارد و در خطوط تولید سرهم بندی می شوند. بسیاری از کشورهایی که امروزه حرف های زیادی در صنعت خودرو برای گفتن دارند, مانند کره جنوبی و هند کار خود را با این روش آغاز کرده اند و سپس با بومی سازی قطعات و انجام مهندسی معکوس و دست یابی به تکنولوژی ساخت, موفق به رسیدن به جایگاه کنونی خود شده اند.

3. SKD: Semi Knocked Dawn (قطعات نیمه کامل)

این روش هم مانند روش قبلی در کارخانجات داخلی انجام می شود با این تفاوت که در این جا, یک سری از قطعات به دلیل فناوری بالا, پروسه تولید خاص و ... به صورت آماده از کشور مبدا وارد و در این جا سرهم بندی می شود. یکی از بارز ترین مثال ها برای این نوع مونتاژ, تولید خودروی سیتروئن زانتیا در خطوط سایپا بود که برخی قطعات مانند موتور به صورت کامل, سیستم تعلیق, گیرباکس و ... از فرانسه وارد و در کارخانه مونتاژ می شدند.

نویسنده: امیرارسلان محمدی سخا

نظرات کاربران

4 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1396/8/17
تا کی می خواهید از این عنوان کاملا پوچ "پس از اجرایی شدن برجام و گشایش های حاصل از آن" در مقاله هاتون استفاده کنید؟
کدام گشایش
اگر تولید قطره چکانی تنها یک پژو 2008 را گشایش بنامیم که از تولید 206 در دهه هشتاد باید به عنوان انقلاب صنعتی یاد کنیم
البته نه اینکه جانب انصاف را رها کنیم و مونتاژ هیوندایی های به روز کره ای را نادیده بگیریم اما منظور این است که تا من یاد دارم عنوان فوق الذکر کذایی در ابتدای خبرهای بی پایه و اساس تولید شرکت هایی همچون فولکس، سئات، مرسدس، کیا، مزدا، نیسان، رنو، سیتروئن و ... در ایران مکرر استفاده شد و هیچ کدام هم به تولید نرسیدند
حتی نویسنده های بیش از حد خوشبین هم با همان عنوان، ادعای وارداتی های جدیدی همچون لندرور و جگوار را هم منتشر کردند
اما چه شد
تقریبا هیچ
تازه پسرفت هم کرده ایم و حقوق عده بسیار زیادی از این ملت در اتفاق جدیدی تحت عنوان بستن ثبت سفارش به دلایل واهی و بی اساس پایمال شده
1396/8/18
درود
این برجام که هیچ اگر صد بر جام دیگر هم باشد,هیچ تفاوتی به حال صنعایع وبخصوص خودرو سازی در ایران نخواهد داشت,میپرسیدچرا؟
برای اینکه کسی دلش برای کشور ایران نسوخته و همه فکر جیب خودشان
هستند و چون تا به امروز هیچکدام از مسئولین پاسخگو نبوده و نخواهند
بود,در بر همین پاشنه خواهد چرخید.
در ایران انتخاب معنای خاصی دارد و آن اینکه همیشه باید بین بنجلها یکی
را انتخاب کنید,هر کسی آمده فقط جیبش را پر کرده,حمایت از مصرف کننده,حمایت از تولیدات داخلی,گردن کلفت شدن مدیران خودرو سازی
حتی کارمندان آنها هم به برکت این خوان گسترده خوب حال میکنند.
حالا هم با بر جام و افزایش تعرفه ها شاهد شکوفایی صنعت خودرو
سازی عقب مانده در جیب آقایان خواهیم بود!
1402/3/31
با سلام. عبارت CBU در آیتم 1 عبارت Completely Built-Up درست است.
1402/3/31
با سلام. در آیتم 2 عبارت Completely Knocked Down صحیح است. در آیتم 3 عبارت Semi Knocked Down است.