موضوعات داغ
ثبت نام ایران خودرو
ثبت نام سایپا
ساینا
رانا پلاس
دیگنیتی
فیدلیتی
هزینه تعویض پلاک
ورود
فیلم های بررسی خودرو
تجربه رانندگی
موتورسیکلت و مشخصات فنی
ماشین و مشخصات فنی
مقایسه خودرو
اخبار خودرو
بستن
جستجو در خودروبانک
جستجو
برای تبلیغ و رزرو بنر
در خودروبانک با شماره زیر تماس بگیرید
0912-27-220-27
فیلم بررسی خودرو
فیلم بررسی KMC J7
آخرین اخبار
فیلم تست و بررسی آریزو 6 پرو
تعرفه نهایی واردات خودرو ابلاغ شد + جدول
هاوال دارگو ایکس آفرودی در روسیه عرضه خواهد شد
چری تولید کراساوور تیگو ۹ را آغاز کرد
شرایط جدید قرعه کشی خرید خودرو را بشناسید، همه چیز درباره شرط حساب وکالتی
شرایط پیش فروش خودروهای وارداتی در بورس چیست؟
عذرخواهی گروه سایپا به دلیل تاخیر در آغاز طرح فروش، زمان شروع طرح همچنان نامشخص
ام وی ام X22 پرو بخریم یا نه؟ نگاهی به کراس اوور جمع و جور مدیران خودرو
اخبار خودرو
موتوراسپرت
ایرودینامیک؛ نحوه و دلیل تولید داونفورس در بال خودرو
ایرودینامیک؛ نحوه و دلیل تولید داونفورس در بال خودرو
امیر ابراهیمی سهرفروزانی
نویسنده
6 فروردین 1399 - 09:30
موتوراسپرت
در اولین بخش سری پستهای فنی
فرمول یک
به سراغ بررسی ایرودینامیک خودروی فرمول یک و توضیح اصطلاحات و نحوه عملکرد اجزای آن خواهیم رفت. به دلیل زیاد بودن حجم مطالب، این مبحث در چند پست ارائه خواهد شد. در تعریفی ساده، ایرودینامیک، بررسی حرکت هوا در اطراف جسم در حال حرکت است. برای بررسی این مورد نیاز به توضیح فشار، قانون سوم نیوتون و جریان هوا داریم.
فشار: هوا متشکل از تعداد زیادی مولکول است. فشار را میتوان تعداد این مولکولها در حجم ثابتی از هوا در نظر گرفت. برای سادهتر شدن قضیه آن را در قالب مثالی مطرح میکنیم. شما وقتی بادکنکی را باد میکنید، در واقع دارید تعداد زیادی از مولکولهای هوا را به داخل بادکنک میفرستید. اما چرا بادکنک باد میشود. این مولکولها دائما در حال برخورد با یکدیگر هستند، به همین خاطر به طور متوالی به دیواره بادکنک برخورد میکنند و آن را در حالتی ثابت نگه میدارند. در این حالت چگالی، یعنی همان تعداد مولکولهای هوا در حجمی ثابت، بسیار مهم خواهد بود. المان دیگری که در این قسمت اثرگذار است، دما میباشد. هر چقدر دمای یک مولکول بیشتر شود، انرژی آن بالاتر رفته و با سرعت بیشتری حرکت میکند. حال به سراغ بیرون بادکنک میرویم. در بیرون نیز مولکولهای هوا وجود دارند اما به دلیل فشار بیشتر هوای داخل بادکنک، هوای بیرون باعث کوچک شدن آن نمیشود. به زبان ساده نیرویی که هوای داخل بادکنک به سطح داخلی آن وارد میکند بیشتر از نیرویی است که هوای خارج به سطح بیرونی اعمال میکند. حال اگر دهانه بادکنک را باز کنید هوای داخل آن به سرعت خارج خواهد شد. دلیل این مسئله اختلاف فشار هوای داخل و بیرون بادکنک است. هوای پر فشار داخل به سمت خارج بادکنک میرود و چون نیروی بیشتری از هوای کم فشار خارج دارد، اجازه ورود هوای کم فشار به داخل را نخواهد داد.
مقایسه فشار هوای داخل و بیرون بادکنک
قانونی در جریان هوا به نام اثر ونچوری وجود دارد که بر طبق آن هرچقدر فضای حرکت هوا تنگتر باشد، هوا با سرعت بیشتری در آن مسیر حرکت میکند. به همین دلیل است که شما برای بیشتر کردن سرعت آبی که از شلنگ بیرون میآید، انگشت خود را روی قسمتی از خروجی قرار میدهید. در واقع شما دارید فضای عبور آب را تنگتر میکنید. طبق این توضیحات دریافتیم که هوای پر فشار به سمت هوای کم فشار حرکت میکند. در حقیقت این حرکت همان ایرودینامیک است.
اثر ونچوری
قانون سوم نیوتون: هر عملی دارای عکسالعملی یکسان در جهت مخالف است. اما این در دنیای واقعی به چه معناست؟ اگر شما به چیزی فشار بیاورید، آن چیز در عکس جهت فشار شما دقیقا همان مقدار فشار را به شما وارد میکند. اگر خودرویی به دیوارهای برخورد کند، دیواره دقیقا همان مقدار نیرویی که
خودرو
به آن منتقل کرده را به خودرو منتقل میکند. به نظر خیلی ساده میآید، اما بیایید اثر این قانون را در خودروی فرمول یک ببینیم. بال عقب خودروی فرمول یک هوا را به سمت بالا هدایت میکند. در واقع نیرویی به هوا در جهت بالا وارد میشود. طبق قانون سوم نیوتون، هوا نیرویی دقیقا برابر با همان را به بال وارد میکند. بدین ترتیب نیرویی به اسم داونفورس ایجاد میشود. این اسم بارها و بارها در مقالات و ویدئوهای مربوط به فرمول یک تکرار خواهد شد پس آن را بخاطر بسپارید. داونفورس نه تنها در خودروهای مسابقهای، بلکه در خودروهای شهری نیز مهم است زیرا باعث چسبندگی بیشتر خودرو به سطح زمین شده و امکان داشتن سرعت بیشتر را میدهد. اما بال خودرو چگونه این نیرو را به هوا اعمال میکند؟
ظاهر بال از زاویه کناری به صورت شکل زیر است. وقتی خودرو در حال حرکت است، هوا به صورت خطوط مستقیم به سمت بال در حرکت هستند. وقتی این هوا به بال برخورد میکند، قسمتی از آن به بالای بال و قسمتی از آن به زیر بال هدایت میشود. اما همانطور که در شکل میبینید هوای زیر بال به دلیل مسافت بیشتری که باید طی بکند و شکل زیر بال، فشرده میشود و طبق توضیحاتی که پیشتر دادیم این هوا با سرعت بیشتری حرکت خواهد کرد و به سمت عقب بال میرود.
مقایسه شکل حرکت هوا در رو و زیر بال خودرو
پس هوای زیر بال دارای سرعت بیشتر نسبت به هوای بالای آن است. این مسئله باعث وجود فشار کمتر در زیر بال میشود. دلیل این مسئله این است که اگر مولکولهای هوا را در نظر بگیرید، هنگامی که سرعت آنها بیشتر میشود، فاصله هر مولکول با دیگری افزایش مییابد. پس تعداد مولکول کمتری در آن حجم خاص داریم. به همین دلیل فشار در این ناحیه کاهش مییابد.
سرعت بیشتر هوای زیر بال خودرو
طبق مثال بادکنکی که زدیم، میدانیم که هوای پر فشار به سمت هوای کم فشار میل به حرکت دارد پس هوای بالای بال، نیرویی به بال وارد میکند که از نیروی وارده هوای پایین بال بیشتر است. بدین ترتیب برایند این دو نیرو به سمت پایین خواهد بود و داونفورس ایجاد میشود.
نیروهای وارده به رو و زیر بال خودرو
به علاوه به جهت خارج شدن هوا از انتهای بال دقت کنید. این هوا رو به بالا هدایت شده پس طبق قانون سوم نیوتون نیرویی از سمت هوا به سمت پایین اعمال میشود.
اثر قانون سوم نیوتون در بال خودرو
تا به اینجا نحوه ایجاد داونفورس در بالهای خودرو را متوجه شدیم. در مقالات بعدی به سراغ این خواهیم رفت که تا چه حدی میتوان زاویه بال را تغییر داد تا داونفورس بیشتری تولید کنیم. به علاوه هنوز در مورد اینکه هوا چطور دور بال و بدنه خودرو حرکت میکند صحبتی نکردهایم. همچنین با مفاهیمی همچون نیروی درگ، هوای کثیف و گردابههای هوایی آشنا خواهیم شد.
لطفا نظرات، پیشنهادات و سوالات خود را برای ما کامنت کنید.
برچسب ها:
فرمول یک
ایرودینامیک
داونفورس
بال خودرو
topslider
داغ ترین اخبار هفته
قیمت پایه چانگان CS35 پلاس در بورس اعلام شد + نامه و مشخصات فنی
شرایط جدید قرعه کشی خرید خودرو را بشناسید، همه چیز درباره شرط حساب وکالتی
چری تیگو 8 پرو مکس در نمایشگاه خودرو کرمان 1401 رونمایی شد + فیلم و عکس
نظرات
پاسخ به:
پاسخ به:
hello
نام
ایمیل
متن پیام
ارسال
در حال ارسال ...
ناصر
1399/1/6
پاسخ
بسیار آموزنده و جالب
فقط چون بیشتر به عنوان سرگرمی مردم وارد سایت های این چونینی میشن و نه مطالعه ورسی اگه یه مقدار خلاصه تر و چکیده وار تر باشه خیلی بهتره.
ولی کلیت مقاله بسیار خوب و جالب بود .
ممنون
amirebrahimi
1399/1/8
خواهش میکنم نظرتون باعث دلگرمیه. چشم سعی میکنم خلاصه تر باشه ولی چون اولین پست بود باید یه سری قوانین تشریح میشد تا بعدا وقتی توی توضیحات گفته میشه دلیلش رو همه بدونن.
على
1399/1/7
پاسخ
هميشه دلم ميخواست اين قوانين فيزيكى رو در مورد خودروها و مسابقات فرمول ١ بدونم
دمتون گرم
خيلى هم توضيحات خوبه
amirebrahimi
1399/1/8
خواهش میکنم. خوشحالیم که باعث ترویج علم این ورزش میشیم. ممنون از توجهتون
امید
1399/1/13
پاسخ
ممنونم خیلی عالی بود امیدوارم این مطالب علمی و آموزشی توی سایتتون بیشتر بشه، با تشکر
amirebrahimi
1399/1/14
خواهش میکنم. قطعا این سری پستها ادامه دار خواهد بود.