گروه خودروسازی BMW در 7 مارس 2016 تولد 100 سالگی خود را جشن گرفت. 100 سال پیش BMW تنها یک گروه کوچک تولید کننده موتور هوایی در شمال مونیخ بود، اما حالا به یکی از برترین تولیدکنندگان خودرو، موتور سیکلت و همینطور شرکتی معتبر در حوزه ارائه خدمات مالی و حق بیمه تبدیل شده است. در مسیر این پیشرفت، BMW همیشه اثبات کرده که به آینده نگاه میکند!
گروه BMW امروز با فعالیت در بیش از 14 کشور جهان به صورت گسترده و هدفمند دارای شبکه فروش جهانی است که سهم قابل توجهی از نوآوری در طراحی خودرو را به خود اختصاص داده است. با نگاهی به تاریخچه شرکت بامو میتوان شاهد مرور رویدادها و تصمیماتی بود که تأثیر قابل توجهی را در توسعه امروزی این شرکت داشته است، تصمیماتی که شخصیت منحصر به فرد BMW را نشان میدهند.
بررسی نقاط عطف تاریخِ 100 ساله بامو
گروه جدید BMW AG در سال 1922 با نام و نشانی تجاری تأسیس شد. خلبان Zeno Diemer در پرواز آزمایشی خود با هواپیمایی که از موتور شش سیلندر خطی BMW IV ساخته شده بود، به ارتفاع بیش از 760 متر میرسد، که یک رکود جهانی جدید را برای خود به ثبت میرساند. تلفظ انگلیسی بی.ام.دبلیو و تلفظ آلمانی ب.ام.و بهترین تلفظ برای معرفی گروه بی.ام.و است.
در 28 سپتامبر 1923 در نمایشگاه اتومبیل برلین آلمان برای اولین بار BMW R 32 یعنی اولین موتور سیکلت چهار زمانه چهار سیلندر طراحی شده توسط گروه BMW و ماکس فریز به معرض نمایش گذاشته میشود. رودولف شلیچر در 2 فوریه 1924 با BMW R 32 موفق به کسب بهترین زمان در مسابقه رانندگی شیب تند کوهپایهای شد. نام BMW مخفف لذت رانندگی است.
داستان جالب یک برند موفق؛ BMW
Bayerische Motoren Werke GmbH یا موتورهایی برای کاربردهای مختلف به اختصار BMW نامیده میشود، شرکتی در ایالت بایرن مونیخ آلمان که فعالیت اصلی آن تولید موتورهایی برای هواپیما بود. فرانتس یوزف پوپ مؤسس BMW در آلمان بود. از زمان تأسیس بی ام دبلیو تا دستکم 12 سال بعد، فرانتس یوزف پوپ که علاقه فراوانی به مهندسی هواپیما داشت، همچنان در همین حوزه فعالیت کرد و اهدافی مانند طراحی و ساخت اتومبیل را در ذهن نمیپروراند.
در سال 1913 کارل فریدریش راپ که مدتها در شرکتهای خودروسازی مطرح و خوش نامی مانند دایملر بنز فعالیت کرده بود، با تأسیس کارگاهی کوچک قطعات هواپیمایی را طراحی میکرد. او در سال 1917 یعنی یک سال پس از تأسیس کارگاه کوچک دیگر خود، که در آن نیز مشغول به طراحی قطعات هواپیمایی بود، شرایط خوبی را برای ادغام شدن با بی اف دبلیو تجربه کرد.
بی ام وبامو امروزی در حقیقت با ادغام سه شرکت مختلف، طراحی و تأسیس شد. فرزاگ فِبریک آیزناخ، بایرشه فلوگزوگ ورکه و رپ موتورن وِرکه سه شرکتی بودند که در نهایت به یک شرکت یعنی بامو تبدیل شدند. اهمیت پیشرانه IIIa در پیشرفت بامو انکار ناشدنی است. سفارش تولید بخش قابل توجهی از پیشرانهها توسط سازمان رایشسوهر (Reichswehr) به بامو داده شد.
بامو اما در آن زمان با کمبود فضا و همینطور نیروی کار برای تولید پیشرانهها مواجه بود، موضوعی که باعث موافقت درخواستهای کارل رپ از سوی سازمانهای مختلف میشد. ورود بی ام به صنعت خودروسازی چند سال بعد از جنگ جهانی اول برای نخستین بار انجام گرفت، بامو برند دیکسی را خریداری کرد و تنها تغییر اعمال شده در محصول دیکسی (لایسنس آستین 7) تغییر نام آن به بیامو 15/3 بود.
فعالیتهای بی ام در بعد از سال 2010
بامو بعد از سال 2010 و تا به همین امروز بخش قابل توجهی از سرمایه گذاریهای خود را به هیبرید و خودروهای برقی اختصاص داده، چرا که این شرکت همواره و در تمام دهههای فعالیت 100 ساله خود آینده نگر بوده و هست. تولید مدلهای i3 و i8 در ردیف محصولات i بامو از جمله این سرمایه گذاریها و شاید یکی از مهمترین آنها است. از هرالد کروگر باید عنوان «مدیر عامل بامو » یاد کرد، مدیر عامل سومین برند ارزشمند جهان پس از تویوتا و البته مرسدس بنز!
25 میلیارد دلار ارزش این برند محبوب جهانی است که در حال حاضر بیش از 14 کشور جهان را در گیرودار تولیدات خود سهیم کرده است. نمایش کراساور لوکس بیامو در سال 1999 برای اولین بار توسط این برند انجام شد، این در حقیقت یک رونمایی عالی در آغاز سده 21 میلادی بود. شروع سال 2000 با ورود دوباره بامو به مسابقات فرمول یک همراه بود.
بی ام واز مهمترین اقدامات و استراتژیهای بامو در این سال باید به تأمین پیشرانه خودروی فرمول یک، تولید مینی جدید و رولز رویس فانتوم اشاره کرد. اولین خط تولید در کشور چین را نیز در همین سال افتتاح کرد! با افتتاح موزه ولت (Welt) در 2007 بامو وارد دنیایی کاملا جدید شد. در همین دوران با روی آوردن بامو و به پیشرانهی توربوشارژ نمونههای E92، X6 طراحی شدند. مدل S1000RR و نمونههای K، R، G، HP2 از موفقترین و در عین حال جدیدترین مدلهای بامو هستند.
رقابت جنجالی فولکس واگن و بامو
با در اختیار گرفتن حق طرح تزئینی معروف رولز رویس توسط فولکس واگن در انگلستان، بامو نیز اقدام به گرفتن حق لوگوی رولز و نام برند آن کرد. با امضا توافقنامهای بین فولکس واگن و رولز، مشخص شد که پس از سال 2002 باید حق کامل برند رولز در اختیار بامو قرار گیرد. با شروع سال 2003 فولکس واگن که تنها به برند بنتلی فکر میکرد، چرا که ظرفیت بیشتری برای تولید داشت، آن را خریداری کرد. اما بامو به خوبی میدانست که با تولید خوروهای فوق لوکس آن هم به شکلی محدود میتواند اهداف فوق العادهتری را دنبال کند.
این موضوع پس از آن شروع شد که روور سودآوری قابل توجهی را به دست نیاورد، فروش روور، تریموف، مینی و رایلی پیش از انجام رایزنیهایی در سال 1998 انجام شد. اصلیترین علت تصاحب رولز رویس بریتانیایی، که در حقیقت بی ام تأمین کننده بخش مهمی از قطعات آن بود، با پیشنهاد 430 میلیون دلاری فولکس واگن مشخص شد. این در حالی بود که بامو تنها 340 میلیون دلار را برای خرید این برند پیشنهاد داده بود.
افتتاح بزرگترین خط تولید بی ام در در آمریکا
در سال 1994 آمریکا میزبان بزرگترین خط تولید بی ام بود. پس از تأمین پیشرانه V12 در سال 1993 برای مک لارن، بامو به سمت اهدافی دست نیافتنی حرکت کرد. مرکز تحقیق و توسعه بامو در سال 1990 که در مونیخ آلمان تأسیس شده بود، حالا بیش از 7 هزار کارمند متشکل از پژوهشگر، دانشمند، طراح، مدیر و مهندس داشت. مساحت مرکز تحقیق و توسعه بامو بیش از 12 هزار متر مربع بود، مرکزی که کمی بعد به محلی برای فعالیت 9 هزار کارمند تبدیل شد.
بی ام وبامو با هدف عرضه Z3 رودستر در سال 1994 کارخانه خود را در شهر اسپارتانبورگ در ایالات متحده آمریکا (کارولینای جنوبی) تأسیس کرد. حالا این مرکز اصلیترین مرکز تولید کراساورهای X3، X4، X5 و X6 در آمریکا بود. در سال 1990 و با گسترش فعالیتهای گروه بامو این شرکت خواهان خریداری گروه خودروسازی روور شد. گروهی در بریتانیا (انگلستان) که با خرید آن میتوانست اختیار برندهای زیر مجموعهاش یعنی آستین، موریس، رایلی، مینی، لندرور، ام جی را به دست بگیرد.
تاریخ تولید اولین خودرو بامو BMW
BMW در سال 1928 تولید اولین اتومبیل طراحی شده را جشن گرفت. خریداری فاقزوگ فابریک آیسناخ که کارخانهای کوچک در مونیخ آلمان بود و تولید خودروهای آستین 7 را مدیریت میکرد، برگ برنده بامو برای تولید اولین اتومبیل با همین برند در آلمان بود. توقف کار در کارخانه فابریک آیسناخ پس از ورود عوامل بامو باعث ایجاد جرقهای متفاوت در ذهن راپ شد.
بنابراین در همان سال یعنی 1928 بی ام دبلیو – دیکسی 3 طراحی و ساخته شد. تولید تنها 15 اسب بخار قدرت در بی ام دبلیو – دیکسی 3 با موتور 4 سیلندری سر و صدای زیادی را ایجاد کرد، خودرویی که میتوانست تا 75 کیلومتر در ساعت سرعت داشته باشد! اما همه چیز به اینجا ختم نشد، بی ام دبلیو – دیکسی 3 در سال 1930 با اصطلاحاتی خاص که روی بدنه خودرو و سیستم ترمز آن اعمال شده بود، به خودرویی با استقامت بالا تبدیل شد.
نگاهی جدید به گسترش فناوری و عملکرد بی ام دبلیو – دیکسی 3 پس از مسابقات اتومبیل رانی در دستور کار عوامل شرکت بامو قرار گرفت. تقاضا و درخواست برای تولید این خودرو افزایش یافت و مهندسان بامو نیز در راستا حفظ موقعیت ایجاد شده، استراتژیهایی جدید را برای طراحی و ساخت اتومبیلهای لوکس و البته مسابقهای در پیش گرفتند.
بی ام وخودرو بی ام دبلیو – دیکسی 3 یکی از رکورد داران زمان خودش محسوب میشد! خودرویی که شتاب قابل توجهی داشت و بسیاری از اتومبیل رانان حرفهای انتخاب آن را برای مسابقات اتومبیل رانی، انتخابی هوشمندانه میدانستند. با طراحی و ساخت بی ام دبلیو 303 تنها پس از گذشت 3 سال، جایگاه این خودرو برای همیشه در بازار تثبیت شد. این خودرو قدرتمند و 6 سیلندر بیش از 30 اسب بخار قدرت و حداکثر بیش از 100 کیلومتر در ساعت سرعت داشت. اما تنها 2300 دستگاه از بی ام دبلیو 303 در بازار عرضه شد!
آرم BMW؛ نماد لذت رانندگی و پرواز
آرم و لوگوی BMW تا سالها به عنوان موضوعی داغ مورد بررسی قرار میگیرد، بسیاری از مردم فکر میکنند که لوگوی BMW نمادی از پروانه یا ملخهای هواپیما است، چرا که کارن به مهندسی هواپیما علاقه زیادی داشت، اما حقیقت کمی متفاوت است! وقتی نام BMW برای اولین بار در ژوئیه 1917 به عنوان یک شرکت تجاری ثبت شد، هیچ نماد یا لوگوی خاصی برای آن در نظر گرفته نشده بود.
آرم BMW دارای رنگهای معکوس باواریایی است، دلیل استفاده معکوس از رنگهای سفید و آبی در آرم BMW ممنوعیت به کارگیری نمادهای حاکمیت در آرمهای تجاری بود. حتی امروزه نیز بسیاری از مردم بر این باورند که لوگوی BMW یک پروانه دوار را نشان میدهد. این افسانه پس از سالها از اولین حضور ب ام و مطرح شد. با شروع بحرانهای اقتصادی نمایش این لوگو با هدف تبلیغات تولیدات گروه BMW انجام شد اما تفسیر مردم از این تبلیغات به پروانه دوار، تعبیر زیبایی بود که به تبلیغات این شرکت جوان کمک میکرد.
حالا پس از گذشت 100 سال BMW همچنان در صدر محبوبترین برندهای خودروسازی جهان قرار دارد.