حدود یک سال است که پای خودروهای تمام برقی به خیابانهای ما باز شده است و همچنان خودروهای برقی طرفداران و البته مخالفان زیادی دارد.
البته بیش از ۱۰ سال است که در بازار ایران خودروهای هیبریدی از برندهای معتبر حضور دارند و میتوان گفت در اکثر موارد مالکین خود را راضی نگه داشتهاند؛ هرچند با بالا رفتن سن این خودروها و تمام شدن عمر مفید باتری آنها مالکین مجبور به تعویض باتری آن هستند و به همین دلیل بسیاری از خودروهای هیبریدی در بازار امروز به سمت بد فروش شدن میروند. به طور مثال هزینه تعویض باتری سوناتا یا کمری هیبریدی بیش از ۳۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان است!)
حال در این مقاله به بررسی خودروهای برقی و نحوهی استقبال بازار ایران میپردازیم.
سقف ارزی واردات خودروهای برقی
در این دورهی واردات ۲ محدودیت(سقف) برای خودروها در نظر گرفته شد:
برای خودروهای غیر برقی حجم موتور کمتر از ۲۵۰۰ سیسی و حداکثر قیمت ۲۰٫۰۰۰ یورو. اما برای خودروهای برقی ۳ تفاوت وجود دارد:
اول اینکه سقف ارزی آنها ۴۰٫۰۰۰ یورو است دوم اینکه خودروهای برقی برعکس خودروهای غیر برقی الزامی بر عرضه در سامانه ندارند وشرکتها خود مجاز به فروش آزاد هستند
و سوم اینکه تعرفه واردات خودروهای برقی ۴٪ است که بسیار پایینتر از خودروهای بنزینی و حتی هیبریدی است.
حال با توجه به سقف ارزی ۲ برابری خودروهای برقی نسبت به خودروهای بنزینی مدلهای بسیار خوبی در یک سال گذشته وارد کشور شده است؛ به طوری که در حال حاضر گرانترین مدل حال حاضر در بین وارداتیها آئودی Q5 e-tron است که در نسخهی فول حدود ۷٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان قیمت گذاری میشود.
هوندا ens1مدلهای وارد شده/ میزان استقبال خریداران
تا امروز ۹ مدل خودروی برقی در بازار موجود است که به ترتیب قیمت عبارتاند از:
۱- آئودی Q5
۲- تویوتا BZ4X
۳- فولکسواگن ID.4
۴- هوندا ens1
۵- اسکایول ET5
۶- هونگچی eqm5
۷- کیامسی ej7
۸- بستیون نات
۹- لونا GRE
باید گفت که در بین مدلهای بالا فقط آئودی Q5 و فولکسواگن ID.4 در بازار امروز خوش فروش هستند و طرفداران زیادی دارند و بعد از اینها هوندا ens1 و تویوتا BZ4X نیمه خوشفروش هستند و میتوان گفت الباقی مدلها بسیار کم طرفدار و بد فروش هستند.
از نظر اختلاف قیمت بین ثبت نام و بازار آزاد هم فقط ۳ مدل اول اختلاف(سود) نسبتا خوبی برای مالکین خود دارند و حتی ثبت نام مدلی مانند هوندا ens1 هم توجیه اقتصادی برای خریدار خود ندارد.
مشکلات و مزایای خودروهای برقی از دیدگاه خریداران
همانطور که گفتیم فقط از دو سه مدل خودروهای برقی در بازار استقبال شده و دلیل اصلی این استقبال برند آنها یا به صورت خودمانی با کلاس بودن آنها ست؛ هرچند از لحاظ کیفیتی(ظاهر-سواری-فنی) نیز این مدلها از سطح بالایی برخودار هستند ولی دلیل اصلی خرید آنها لوکس بودن است.
البته درصد کمی از خریداران هم به فکر گران شدن قیمت بنزین و صرفه جویی در بلند مدت هستند.
اما در پایان باید گفت که همچنان تا امروز اکثریت خریداران با خرید خودروهای برقی مشکل دارند و مخصوصا برای استفادههای غیر شهری نگران شارژ و پیمایش خودرو هستند.
به طور خلاصه در ایران خودروهای برقی برای خریداران خود ۲ دغدغهی اصلی را ایجاد میکنند:
اول شارژ برای استفادهی روزمره و دوم عمر باتری و کیفیت و دسترسی خدمات مربوط به آن.
حال باید دید در سالهای آینده تعداد واردات٬ کیفیت این خودروها بعد از چند مدت و خدمات رسانی نمایندگیها به چه شکل خواهد بود.