بررسی ری را
ایران خودرو پس از ناکام ماندن در همکاری با پژو و اتحاد مشترک ایکاپ، تصمیم گرفت تا راه خود را از فرانسویها جدا کند. نخستین محصول پساتحریمی این شرکت، ایکو تارا بود که نسخه ایرانیزه پژو 301 به حساب میآید. ایران خودرو پس از آن تمرکز خود را بر تولید نسخه داخلی پژو 2008 متمرکز کرد، خودرویی که در نهایت با نام ریرا شناخته شده است.
ری را برخلاف تارا که اشتراکات بسیاری با پژو 301 دارد، مشابهتها میان ریرا و پژو 2008 معدود هستند. خبری از موتور و گیربکس پژو 2008 در ماشین ریرا نیست و ایران خودرو از تجهیزات خود برای بخش فنی این خودرو استفاده کرده است. تنها بخش مشترک میان ایکو ریرا و پژو 2008، ابعاد این خودرو است. هر دو کراساوور فرانسوی و ایرانی در یک رده قرار میگیرند و از جمله کراساوورهای کامپکت یا جمعوجور بازار به حساب میآیند.
داخل ری را
تصاویر اندکی از فضای داخلی ریرا در اختیار رسانهها قرار گرفته است، با این حال از طریق همین تصاویر نیز میتوان اطلاعات مفیدی را به دست آورد. ریرا در بخش طراحی داخی نیز از الگوهای روز بهره میبرد. کلاسترهای به هم چسبیده در قالب یک مجموعه عریض، بخش بزرگی از داشبورد این خودرو را در اختیار دارند. هر دو این کلاسترها 12 اینچی هستند. کلاستر نخست وظیفه نمایش اطلاعات صفحه کیلومتر بر عهده دارد، در حالی که کلاستر دوم به تنظیمات سیستم سرگرمی اختصاص یافته است.
کابین ری را اندکی پایینتر از کلاستر سیستم سرگرمی، تنظیمات مربوط به سیستم تهویه خودرو قرار گرفتهاند. این تنظیمات شامل چند دکمه فیزیکی به همراه کنترلرهای چرخان هستند که استفاده از آنها حین رانندگی راحتتر از دکمههای لمسی خواهد بود. فرمان خودرو نیز به صورت دیکات طراحی شده است که ابعاد بزرگی دارد و روی آن دکمههای کنترلی مشاهده میشوند. انتظار داریم تا ایران خودرو از قطعات باکیفیتی برای ساخت کابین ریرا استفاده کند، چرا که این خودرو نقش پرچمدار را در سبد محصولات این شرکت ایفا خواهد کرد.
طراحی ری را
واردات انبوه کراساوورهای آسیایی، تاثیرات مثبتی بر طراحان ایران خودرو گذاشته است. به همین دلیل در نمای جلو ریرا، الگوی جدید چراغها را میبینیم. چراغهای روشنایی اصلی این خودرو به نواحی جانبی سپرها منتقل شدهاند و چراغهای روی کاپوت تنها به عنوان دیلایت مورد استفاده قرار میگیرند. جلوپنجره خودرو نیز به صورت مشبک طراحی شده است و چراغهای مه شکن نیز در لبه پایین سپر قرار گرفتهاند. این سبک از طراحی در بسیاری از کراساوورهای امروزی مورد استفاده قرار دارد.
نمای عقب ری را نمای جانبی ریرا تا حدودی ظاهر اسپرت دارد و میتوان شباهتهایی میان طراحی این بخش و نمای جانبی پژو 2008 مشاهده کرد. همچنین در نسخههای به نمایش درآمده، سقف خودرو مشکیرنگ است تا حس هیجان بیشتری در خودرو ایجاد شود. این رنگ مشکی تا نیمه درب پنجم خودرو ادامه دارد، جایی که چراغهای عقب درون بخش مشکیرنگ قرار گرفتهاند. طراحی قسمت عقب ریرا هماهنگی مناسبی با قسمتهای جلو و جانبی این خودرو دارد. همچنین دو خروجی اگزوز در قسمت پایین سپر عقب مشاهده میشوند. در صورتی که این دو خروجی واقعی باشند، جذابیت ریرا برای مشتریان ایرانی دو چندان خواهد شد. با این حال باید توجه داشت که ریرا یک کراساوور جمعوجور است و از نظر فضای داخلی، با یک سدان مشابه برابری میکند.
مشخصات ری را
زیر کاپوت ریرا، پیشرانه اختصاصی ایران خودرو یعنی موتور 1.7 لیتری توربوشارژر قرار گرفته است. بنابراین اثری از پژو 2008 را در این خودرو نخواهید یافت. موتور EF7 توربوشارژر برای نخستین بار در سورن توربو ظاهر شد و پس از آن در دنا پلاس توربوشارژر نیز مورد استفاده قرار گرفت. نسخه بهینه شده این موتور موسوم به پیشرانه EFP، در دنا جوانان مورد استفاده قرار گرفته است و علاوه بر این خودرو، روی ریرا نیز نصب خواهد شد.
موتور ری را موتور چهارسیلندر توربوشارژر 1.7 لیتری ایران خودرو، حداکثر 168 اسببخار قدرت و 245 نیوتنمتر گشتاور تولید میکند. این میزان از راندمان در مقایسه با رقبای اصلی ریرا بیشتر است و نماینده ایران خودرو را در جایگاه برتر قرار میدهد. گیربکس شش سرعته خودکار که در دنا پلاس جوانان، دنا پلاس توربوشارژر و تارا اتوماتیک مورد استفاده قرار میگیرد، روی ریرا نیز نصب شده است. به بیان دیگر مشخصات فنی این خودرو به طور کامل با دنا جوانان مشابهت دارد. ایران خودرو هنوز اطلاعات دقیقی از ابعاد، مصرف سوخت و سایر مشخصههای فنی ریرا منتشر نکرده است. با این حال انتظار داریم تا در بخش شتابگیری و مصرف سوخت، این خودرو عملکردی همچون دنا پلاس جوانان داشته باشد. بنابراین مصرف سوخت ترکیبی 7.5 لیتر در صد کیلومتر، شتاب صفر تا صد حدود 11 ثانیه و حداکثر سرعت 200 کیلومتربرساعت، از ویژگیهای فنی مورد انتظار در ایکو ریرا هستند. همچنین پیشرانه نصب شده روی این خودرو، به استاندارد عدم آلایندگی یورو 5 مجهز خواهد بود.
در بازار ایران بالاخره فروش ری را آغاز شده و این خودرو به امکانات مختلفی مجهز است که باید آن را کامل ترین محصول ایران خودرو تابحال بدانیم.
آپشن های ری را اگر ایران خودرو نسخه تولید نهایی ریرا را بدون تغییر به بازار بفرستد، تجهیزات زیر را در این خودرو خواهیم دید: تجهیزات ایمنی: چهار کیسه هوا، سیستمهای کنترل پایداری و کنترل کشش، سیستم کمک به ایستایی در سربالایی، سیستم کنترل سرعت در سرازیری، ترمز پارک برقی، اتوهلد و سنسورهای پارک جلو و عقب. تجهیزات رفاهی: سنسور نور و باران، دوربین عقب و دوربین 360 درجه، صندلیهای برقی جلو به همراه گرمکن، سیستم تهویه اتوماتیک، سانروف، رینگهای آلیاژی 18 اینچی، چرخش چراغها در پیچ، درب صندوق برقی، سیستم صوتی به همراه 9 بلندگو و نمایشگر لمسی، کلاستر دیجیتالی و نورپردازی کابین.
براساس اعلام مدیران ایران خودرو، تولید ایکو ریرا از بهمن ماه 1402 آغاز میشود. بنابراین در بهترین حالت، این خودرو از نیمه اول سال 1403 در بازار حضور خواهد داشت. همچنین انتظار داریم تا ریرا به گرانترین خودرو داخلی بدل شود. کراساوورهای جمعوجور مونتاژی، رقبای اصلی ریرا در بازار خودرو ایران خواهند بود. نخستین رقیب ریرا از خانواده ایران خودرو میآید. هایما S5 که عضو کوچک و ریزنقش خانواده هایما است، رقیبی جدی برای ریرا خواهد بود. احتمال دارد این دو خودرو در بازه قیمتی مشابه یکدیگر به بازار عرضه شوند. دومین رقیب ریرا توسط دیگر خودروساز بزرگ کشورمان یعنی سایپا به بازار عرضه خواهد شد. سیتروئن C3-XR که در ایران با نام سایپا سیلک عرضه میشود، رقیب هماندازه و البته ارزانتر و ضعیفتر ریرا خواهد بود. دیگر رقیب ریرا در بازار ایران، ام وی ام X55 پرو است.
مقایسه ری را و ایکس55پرو این خودرو نیز یک کراساوور جمعوجور به حساب میآید که علاقمندان زیادی در بازار دارد. در نهایت نسل جدید جک S5 که با نام KMC X5 وارد بازار ما خواهد شد، ریرا را به چالش دعوت خواهد کرد. در این بین ریرا میتواند به لطف مونتاژ انبوه و شبکه گسترده خدمات پس از فروش ایران خودرو، به راحتی دست بالا را در رقابت بین کراساوورهای جمعوجور بازار داشته باشد.