خودروبانک
اخبار خودرو
موتوراسپرت
گزارش بازار خودرو
اخبار لاستیک
تکنولوژی
تیونینگ
سریعترین خودرو
دیگر فیلم ها
اخبار خودرو
فیلم
سریعترین خودرو
تجربه رانندگی
مشخصات فنی خودروها
قیمت خودرو
مقایسه خودرو
فروش خودرو
جستجو
برای تبلیغ در خودروبانک
همین حالا تماس بگیرید
0992-770-3507
فیلم بررسی خودرو
فیلم بررسی موتور فیدل 3
آخرین اخبار
خودروی جدید بازیکنان بارسلونا، کمپین تبلیغاتی جدید کوپرا
آمار فروش خودرو در سال 2020 چین، از فولکسواگن میلیونی تا لوکسژن ناامیدکننده! + جدول کامل آمار فروش
چرا فروش خودروهای لوکس آلمانی در چین شدیداً افت کرده است؟
پاسخ به انتقادات، توضیحات بی ام و در خصوص قدرت خنک کنندگی جلوپنجره بزرگ + فیلم
روستایی در بریتانیا به محوطه خودروهای خودران تبدیل شد
ام جی eHS جدید با پیشرانه PHEV، چهره کوسه چینی
اعلام قیمت کامیونت ایسوزو از سوی بهمن دیزل + جدول
پژو 508 اسپرت با 355 اسب بخار معرفی می شود
اخبار خودرو
آخرین اخبار
رنو در موقعیت ترک ایران
رنو در موقعیت ترک ایران
6 مرداد 1397 - 08:00
آخرین اخبار
دنیایاقتصاد : با اعلام مدیر اجرایی رنو، این خودروساز فرانسوی بهدلیل خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها، احتمالا ایران را ترک خواهد کرد. با این حساب، نهتنها قرارداد جدید رنو در پسابرجام به بایگانی رفته و اجرا نخواهد شد، بلکه تولید محصولات قدیمی این شرکت در ایران (خانواده تندر-۹۰ و ساندرو) نیز متوقف میشود.
رنو در موقعیت ترک ایران
این در شرایطی است که پیشتر کارلوس گوسن، مدیرعامل رنو اعلام کرده بود با وجود نقض برجام، این شرکت در ایران میماند، حتی اگر مجبور شود فعالیتهای خود را (در ایران) کاهش دهد.آن طور که خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده، تیری بولور مدیر اجرایی رنو فرانسه در جریان یک کنفرانس ویدئویی اعلام کرده این شرکت احتمالا به منظور تبعیت از تحریمهای آمریکا، فعالیت خود در ایران را متوقف خواهد کرد.در بخش دیگری از خبر بلومبرگ، به نقل از مدیر امور مالی رنو نیز گفته شده که فروش محصولات این شرکت به ایران، در نیمه دوم امسال (۲۰۱۸) تقریبا به صفر خواهد رسید. آن طور که کلوتیلد دلبوس عنوان کرده، در نیمه نخست امسال، میزان فروش محصولات رنو در ایران بهدلیل سیاست بانک مرکزی این کشور ۱۰ درصد کاهش یافته و در نتیجه به ۸ درصد از سهم کل بازار ایران رسیده است. وی همچنین این را هم گفته که رنو هنوز قرارداد جدید خود را با ایران اجرایی نکرده است.
چرا رنو میرود؟
حضور جدی رنو در ایران به اوایل دهه ۸۰ برمیگردد که این شرکت قرارداد پلتفرم مشترک X۹۰ را با سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، ایرانخودرو و
سایپا
به امضا رساند. این قرارداد بهدلیل حواشی زیادی که دامان آن را گرفت، با حدود چهار سال تاخیر به مرحله اجرا درآمد و خانواده تندر-۹۰ و ساندرو حاصل همین قرارداد هستند.
همه چیز به نسبت خوب پیش میرفت، تا اینکه در سال ۹۱ تحریمهای بینالمللی علیه ایران شدت گرفت و رنو اگرچه خودروسازی و بازار کشورمان را ترک نکرد، با این حال سطح فعالیتهای خود را به شدت کاهش داد و این روند تا قبل از توافق هستهای و برجام ادامه داشت. در سالهای تحریم (بهخصوص ۹۱ و ۹۲) رنو با مشکلات زیادی در ایران روبهرو بود، از جمله اینکه امکان نقل و انتقال پول بابت تامین قطعات (برای خودروسازان ایرانی) را نداشت. شرایط به شکلی بود که رنو با روندی کند اما پیوسته، قطعات موردنیاز برای تولید تندر-۹۰ را در ایران تامین میکرد، با این حال بهدلیل محدود شدن نقل و انتقال پول، امکان تسویه حساب با این خودروساز وجود نداشت.
با وجود آنکه این روند، کلی دردسر برای رنو به همراه داشت، این شرکت از ایران نرفت، زیرا در خودروسازی کشور سرمایهگذاری و زیرساختهایی را ایجاد کرده بود. بهعبارت بهتر، قرارداد پلتفرم مشترک X۹۰ و اجرایی شدن آن، نوعی چسبندگی را برای رنو به وجود آورده بود و اجازه نمیداد این شرکت به طور کامل از خودروساز و بازار ایران دل بکند. در آن دوره با وجود شدت تحریمها و عدمامکان انتقال پول به رنو، خودروساز فرانسوی تقریبا هیچگاه ارسال قطعه به ایران را قطع نکرد و تولید تندر-۹۰ با آهنگی کند، ادامه یافت.
گذشت، تا اینکه ایران و کشورهای موسوم به ۱+۵، پس از ماهها مذاکره، بالاخره بر سر مساله هستهای، به توافق رسیده و سندی معتبر و بینالمللی به نام برجام را امضا کردند. پس از توافق هستهای، رنو که ماندن در ایران تحریم زده را امتیازی ویژه برای خود میدانست، تصمیم گرفت مدل حضور در خودروسازی کشور را تغییر داده و به نوعی مزد ماندنش را از ایرانیها بگیرد.از همین رو پس از اجرایی شدن برجام و کنار رفتن ابرهای تحریم و باز شدن فضای اقتصادی در ایران، رنو پیشنهاد حضور مستقل در خودروسازی کشور را به مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت داد و اتفاقا با استقبال آنها روبهرو شد. اگرچه خودروسازان داخلی منتظر بودند تا رنو دور جدید فعالیت در ایران را با آنها کلید بزند، اما خودروساز فرانسوی تصمیم گرفت این بار بدون ایرانخودرو و
سایپا
وارد گود شده و به جای شراکت، به رقابت با آنها بپردازد.
از آنجا که مسوولان وقت وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز موافق تغییر رویکرد رنو در بازار ایران بودند، توافق اولیه میان طرفین به سرعت شکل گرفت و در حاشیه نمایشگاه خودرو پاریس در سال ۲۰۱۶، تفاهمنامه همکاری مشترک میان ایدرو و رنو به امضا رسید.طبق این تفاهمنامه، رنو صاحب سهامی ۶۰درصدی شد و عملا مدیریت پروژه جدید در خودروسازی و بازار ایران را برعهده گرفت. ۴۰ درصد سهم باقیمانده نیز نصیب ایدرو شد، هرچند بعدها ۲۰ درصد از آن در اختیار یک شرکت بخش خصوصی قرار گرفت.با وجود آنکه گمان میرفت رنو و ایدرو بهزودی تفاهمنامه خود را به قرارداد تبدیل کنند، رخ دادن این اتفاق حدود ۱۰ ماه طول کشید و در این مدت، دو طرف مذاکرات و چانهزنیهای زیادی بر سر جزئیات همکاری انجام دادند.
در نهایت، رنو تابستان سال گذشته قرارداد همکاری مشترک خود را با سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران امضا کرد و قرار شد اوایل سال ۲۰۱۸ میلادی، طرفین وارد فاز اجرایی و تولید شوند. بر این اساس، رنو و ایدرو متعهد به انجام یکسری تعهدات در قبال یکدیگر شدند، از جمله اینکه طرف ایرانی باید یک سایت تولیدی را بهعنوان آورده خود در قرارداد موردنظر، در اختیار خودروساز فرانسوی میگذاشت. اینجا بود که خودروسازان داخلی فرصت تلافی رفتار رنو را یافته و اجازه ندادند برخی مفاد قرارداد بهخصوص انتقال یک سایت داخلی به خودروساز فرانسوی، اجرایی شود.ظاهرا آن طور که در قرارداد آمده، بنا بوده سایت بنرو (یکی از سایتهای شهرستانی سایپا) در اختیار رنو قرار گیرد تا این شرکت تولید محصولات جدید خود را در ایران با سرعت بیشتری آغاز کند. اینکه چرا «بنرو» برای این کار انتخاب شده، به بدهبستانهای میان ایدرو و رنو مربوط میشود، به نحوی که ایدرو قصد داشت بنرو را بابت طلب خود از
سایپا
و بهعنوان آورده در قرارداد رنو، در اختیار خودروساز فرانسوی بگذارد.
هرچند
سایپا
اوایل تمایلی به از دست دادن بنرو نداشت، با این حال در اواسط سال گذشته تقریبا راضی به این کار شد و بنرو در آستانه واگذاری به رنو قرار گرفت. این در حالی بود که
سایپا
ناگهان با تغییرات مدیریتی در عالی ترین سطح مواجه و در نتیجه، انتقال بنرو به رنو باز هم به محاق رفت. مدیریت جدید، ابتدا روی خوش به ماجرای بنرو نشان داد و حتی در مقطعی، منصور معظمی مدیرعامل سازمان گسترش در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» تاکید کرد کار انتقال بنرو به رنو نهایی و قطعی شده است.با این حال، گذشت زمان نشان داد این انتقال انجام نشده و
سایپا
مایل به از دست دادن بنرو نیست. از همین رو، رنو نتوانست طبق قرارداد، تولید محصولات جدیدش را در ایران، از اوایل سال ۲۰۱۸ کلید بزند و این همان اتفاقی بود که نباید میافتاد و افتاد.
ایدرو و رنو قصد داشتند با توجه به تهدیدهای دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا مبنیبر خروج از برجام، قرارداد فیمابین را به سرعت اجرایی کنند، با این حال مجموعه عوامل داخلی بهخصوص عدمواگذاری بنرو، اجازه این کار را نداد. در نهایت نیز آمریکاییها از برجام خارج و خودروسازی را در اولویت تحریم قرار دادند تا در پی آن، خودروسازان خارجی از جمله رنو، در موقعیت ترک ایران قرار گیرند.
ابتدا این پژوسیتروئن بود که در بیانیه ای، اعلام کرد از ایران خارج خواهد شد و حالا همه منتظر واکنش رنو به ماجرای خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها بودند. سرانجام کارلوس گوسن مدیرعامل گروه خودروسازی رنو-نیسان-میتسوبیشی رسما اعلام کرد خودروساز فرانسوی با وجود نقض برجام از سوی آمریکا و بازگشت تحریمها، ایران را ترک نخواهد کرد. وی در مجمع عمومی و در جمع سهامداران اعلام کرد رنو از ایران نمیرود حتی اگر مجبور شود سطح فعالیتهای خود را در این کشور پایین بیاورد. گوسن در عین حال این را هم گفت که رنو برای در امان ماندن از ریسک مجازات آمریکاییها (بابت ماندن در ایران و نقض تحریمها)، اقداماتی را انجام خواهد داد.
گفتههای گوسن اگرچه امیدواریهایی را برای ماندن رنو در ایران با حداقل فعالیت، ایجاد کرد، با این حال این ابهام بزرگ به وجود آمد که رنو با وجود حضور شرکایش (نیسان و میتسوبیشی) در بازار آمریکا، چطور میخواهد در ایران باقی بماند، آن هم وقتی که پژو بدون وابستگی مستقیم به بازار آمریکا، قصد رفتن دارد. در پاسخ به این پرسش گمان میرفت رنو میخواهد ضمن تعلیق قرارداد جدید خود با ایدرو، تولید خانواده تندر-۹۰ را کژدار و مریز ادامه داده و منتظر بماند تا بازار ایران بار دیگر و از ناحیه توافقی جدید، باز شده و این شرکت آنجا مزد ماندنش را بگیرد. این موضوع حتی در اظهارنظر مدیرعامل این شرکت نیز به وضوح مشخص بود، چه آنکه گوسن اعلام کرد روزی که بازار ایران دوباره باز شود، ماندن این خودروساز در دوران تحریم، خود را بهعنوان یک مزیت (برای رنو) نشان خواهد داد.
رنو ساز رفتن کوک کرد
با این حال اما دیروز معاون اجرایی این شرکت آب پاکی را روی دست ایرانیها ریخت و از احتمال ترک ایران گفت. وی تاکید کرد که رنو احتمالا به تبعیت از تحریمهای آمریکا، خودروسازی ایران را ترک خواهد کرد.اینکه رنو چرا میخواهد به این راحتی قید بازار ایران را بزند، دو دلیل دارد که اولی به حضور شرکایش در بازار آمریکا برمیگردد و دومی به نداشتن چسبندگی لازم در ایران بهدلیل اجرایی نشدن قرارداد جدید این شرکت در کشور.
در باب دلیل اول، بهنظر میرسد رنو از بابت نیسان و میتسوبیشی احساس خطر کرده و به این نتیجه رسیده که ریسک ماندن در ایران بسیار بالا بوده و ممکن است آسیبهایی جدید به بازار نیسان و میتسوبیشی رسانده و خود رنو را نیز به دردسرهای سختی بیندازد. در حال حاضر رنو در قالب یک ائتلاف با نیسان و میتسوبیشی فعالیت میکند و اگرچه خودش در بازار آمریکا نیست، اما دو شریکش در آن حضور دارند، بهخصوص نیسان که سرمایهگذاری زیادی در این بازار انجام داده است. بدون شک، اعمال فشار بر نیسان و میتسوبیشی، دست رنو را برای باقی ماندن در موضع قبلی (عدم ترک ایران) میبندد و مدیران این شرکت چارهای ندارند جز اینکه قید خودروسازی و بازار ایران را به هوای از دست نرفتن بازار بزرگ آمریکا، بزنند.
در باب دلیل دوم نیز پر واضح است که رنو بهدلیل اجرایی نشدن قراردادش با ایدرو و عدمایجاد زیرساختهای لازم از این ناحیه و نیاوردن سرمایه به ایران، چسبندگی لازم را نداشته و بنابراین ترجیح داده ریسک نافرمانی از آمریکاییها را به جان نخرد.اینجاست که ارزش اجرایی شدن هرچه سریعتر قرارداد رنو، خود را نشان میدهد، چه آنکه اگر حواشی و سنگ اندازیهای داخلی مانع اجرای این قرارداد نمیشد و رنو سرمایه آورده و کار را شروع میکرد، حالا بهانهای برای ماندن داشت، اما حالا با کمترین دغدغه قصد ترک ایران را دارد. آن طور که معاون اجرایی رنو اعلام کرده، این شرکت فرصتهای از دست رفته در ایران را در آفریقا جبران خواهد کرد.با این حساب، ظرفیت و سرمایهگذاری بزرگی که میتوانست و قرار بود از سوی رنو در ایران ایجاد شود، به همین راحتی در اختیار کشورهای دیگر قرار خواهد گرفت تا حسرتش بر دل خودروسازی کشور باقی بماند.
برچسب ها:
رنو
ایران
تولید
داغ ترین اخبار هفته
فیلم تست و بررسی سایپا شاهین
گزارش قیمت روز خودرو، کاهش محسوس قیمت در بازار آزاد + جدول 29 دی 99
چینی های کارکرده خوش معامله در بازار راکد خودرو
نظرات
پاسخ به:
پاسخ به:
hello
نام
ایمیل
متن پیام
ارسال
در حال ارسال ...
احسان
1397/5/6
پاسخ
دولت فخیمه ایران و به نظر بنده تمام ایرانیها تاوان طمع و زیاده خواهی خود را پس میدهند و عوض کار کردن بیشتر دنبال سود بیشتر و استفاده از موقعیت های کوچک هستند تا قرارداد را به نفع خودشون و با سود حداکثری اجرا کنند. در حالی که اون شرکتی که دانش فنی داره حق داره سود بیشتری ببره! مسوولان ما اونقدر احمق هستند که سود حضور رنو و سرمایه گذاری روی قطعه سازی و زنجیزه عرضه محصول و خدمات پس از فروش و حتی ایجاد مرکز تحقیقات رو نادیده گرفتند و فقط دنبال چسبیدن به سوله های بدون تکنولوژیشون هستند... مدیران نادون سایپا حالا بچسبید به در و دیوارهای بن رو! رنو هم رفت و به نظرم کار درستی انجام داد.
ایرانیها باید بیاموزند که هر قراردادی باید WIN-WIN باشه تا به سرانجام برسه.
قابل توجه اون دسته از منتقدینی که میگفتن فرانسه رو نمی خوان و دوست ندارن تو صنعت سرمایه گذاری کنه! حالا راحت برین خودروهای 50 سال پیش و چینی های داغون رو سوار بشین و حالشو ببرین!
احسان
1397/5/6
پاسخ
مدیران ارشد و میانی سایپا که در واگذاری سایت بن رو اشکال تراشی کردید، منتظر ورشکستگی خودتان باشید!تعامل با رنو ضامن ماندن قطعه سازان و به روز شدن آنها بود! خودرو سازی داغون شما هم با قطعه سازی ورشکسته محکوم به فنا است. البته بگذریم از این واقعیت که ایرانیهای عزیز همچنان آشغال خواهند خرید!
دریغ از یک ذره وجدان در بسیاری از ما ایرانیها! از ماست که بر ماست! طمع! طمع! طمع ایرانی! واقعا فرهنگ بسیاری از ما ایرانیها باید عوض بشه!
رضا
1397/5/6
پاسخ
آخ جون دیگه قراره فقط ماشین چینی تولید بشه اونم چند برابر قیمت،چقدر ما خوشبختم،چی بود ماشینی اروپایی همش آشغال،راحت شدیم!!!
درکتائیان
1397/5/6
پاسخ
جناب احسان دولت ایران باید تاوان زیاده خواهی خود رو بده؟!!!!! خب این شرکت محترم رنو چه تکنولوژیی به ایران منتقل کرده؟ حالا در مورد محصولات رنو هیچ در مورد داچیه لوگان و ساندرو چی منتقل کرده؟؟ قرار داد برد برد(WIN-WIN) از دید شما اینه سایت بن رو رو دو دستی باید بدیم بره؟؟! خب برخلاف تصور شما همه مردم ما عکس یادگاری جناب رئیس جمهور رو با پژو 2008 به عنوان ثمره برجام و در واقع هدیه به فرانسوی ها فراموش نکرده اند. رنو اگه از ایران بره به این دلیله که هیچ وقت در ایران سرمایه گزاری نکرده.
خب الان کدوم محصول رنو را ما (شما رو نمی دونم شاید از طبقه برخوردار جامعه هستی خدا بیشتر بهت بده) می تونیم بخریم؟؟ کولیوس؟ تالیسمان؟ ؟اسکالا؟؟؟ لتیتیود؟؟؟؟سفران؟؟؟؟
خب محصولات داچیا چی؟ داستر و سیمبل رو میشه خرید؟ بودن رنو و نبودش در هر حال برای عموم مردم ایران تأثیر مثبتی نداشت. ما از خدامونه همه شرکتهای خودرو سازی بیان ایران و سرمایه گزاری هم کنن اما خروج الانشون ناشی از مسائل سیاسی هست. مسلما اگه میخواستن با کمک اتحادیه اروپا چین و روسیه به راحتی می تونستن مقاومت کنن چنانکه در سر خیلی موضوعات مقاومت هم می کنن اما در مقابل ایران نمیخوان این کار رو کنن چون در واقع همسو با آمریکا علیه مردم ما هستن.
احسان
1397/5/6
دوست عزیز این قرارداد اولین قراردادی بود که سرمایه گذاری مستقیم بود و دست رنو رو برای رقابت با دو غول خفته صنعت خودروسازی ایران باز میگذاشت و حتما میدونی که در فاز اول قرار بود رنو سیمبل و داچیا داستر رو تولید کنه... و بشه سایت خاورمیانه رنو( در کنار ترکیه و مراکش). اما سایپا و ایران خودرو اول اشکال تراشی کردند که رنو کویید باید مشترک زده بشه، بعد که رنو قبول کرد سایت بن رو رو در اختیار رنو نذاشتن..
شما رو نمیدونم، ولی اونقدری که دانش و خرد ناقص من بهم نشون داده از وقتی رنو داره در ایران خودرو تولید می کنه، تاثیرش حداقل رو محصولات داخلی دیده شد. حداقل اسنانداردهای کنترلی رنو از پژو قویتر بود. ( شاهد اون 4 ستاره بودن کیفیت رنوهای تولیدی است که اگرچه سهم ساخت داخلشون بیشتر شده، کیفیتش بد نشده) این یعنی رشد صنعت...
شما سایت بن رو رو نگهدار و باهاش پراید و آریو بزن!
این قرارداد شروع خوبی برای رفع انحصار بود. فرصتی که باز هم صنعت خودرو ازش بهره نبرد. متاسفانه به دلیل افکار پوسیده! دوست عزیز در ادبیات سرمایه گذاری اصطلاحی هست که میگه سرمایه ترسوست و همیشه بعد از ثبات انجام میگیره! با این تفکرات نادرست نه ثباتی برقرار میشه و نه سرمایه گذاری
انتظار نداری که رنو سود شرکتش رو بذاره پای ایدئولوژیهای احمقانه نظام جمهوری اسلامی! هیچ کس علیه مردم ما نیست! این مردم و دولت ما هستند که همش با نظرات احمقانشون و ادعاهای فضلشون سبب آشفتگی بیش از پیش می شوند.
ضمنا الان قشر متوسط رنوهای تولیدی رو میخرند و سوار میشن. این مشکل رنو نیست که مردم عادی ما نمیتونن کلیو و سفران، لتیتیود و کولیوس و تالیسمان و .... بخرن. مشکل کاهش ارزش پول ملی و درآمد پایین ایرانیها است که دقیقا بخاطر همین سیاست های غلط ایجاد شده....
البته من برای نظر شما ارزش قایلم. اما نظر خودم رو گفتم.