موضوعات داغ

روش هواگیری رادیاتور خودرو

عکس نویسنده
گروه خودرو
نویسنده و عکاس
عکس مطلب اول

اگر رادیاتور خودرو هوا بگیرد، ممکن است دمای موتور بیش از حد بالا برود، سیستم خنک‌کننده به درستی کار نکند، موتور جوش بیاورد و در موارد حاد به رینگ و پیستون و واشر سرسیلندر آسیب جدی برساند. بنابراین بهتر است در مورد نحوه هواگیری رادیاتور خودرو اطلاعات کافی داشته باشید تا به منظور مشکلات فنی خودرو بدون مراجعه به تعمیرگاه، آن را در منزل انجام دهید. بدین ترتیب از خطرات فوق دور مانده و هزینه سرسام‌آور تعمیر سرسیلندر یا رینگ و پیستون را به جیب خود تحمیل نکرده‌اید.

دلایل هوا گرفتن رادیاتور خودرو

قبل از صحبت درباره نحوه هواگیری رادیاتور خودرو بهتر است به دلایل وقوع این مسئله به عنوان یکی از مهمترین مشکلات فنی خودرو اشاره ‌کنیم. یکی از اصلی‌ترین و مهمترین دلایل هوا گرفتن رادیاتور ماشین، خرابی یا سوختگی واشر سرسیلندر است.

همان‌طور که احتمالا اطلاع دارید واشر سرسیلندر وظیفه آب‌بندی فضای خالی بین سرسیلندر و بلوک موتور را بر عهده دارد. این قطعه اجازه نمی‌دهد که کمپرس موتور از محدوده فضای سیلندر خارج شود و به مجاری آب یا روغن راه پیدا کند. اگر واشر سرسیلندر دچار سوختگی، خرابی یا پوسیدگی شود، کمپرس موتور با فشار بالا وارد مجاری آب رادیاتور شده و باعث هوا گرفتن آن می‌شود.

همچنین اگر لوله‌ها و شلنگ‌های آب موتور که به رادیاتور یا بدنه موتور متصل هستند، دچار ایراد شوند و نشتی پیدا کنند باز هم ممکن است رادیاتور هوا بگیرد. شل بودن بست شیلنگ‌های موتور و رادیاتور هم در این زمینه کاملا تاثیرگذار است. در این مواقع می‌توانید نشتی آب از موتور خودرو و سرایت آن به کف پارکینگ را مشاهده کنید.

علائم هوا گرفتن رادیاتور خودرو

علائم هوا گرفتن رادیاتور خودرو

چند نشانه مهم برای پی بردن به مشکل هوا گرفتن رادیاتور خودرو وجود دارد.

1.کاهش سطح مایع خنک‌کننده درون رادیاتور

اگر متوجه شدید که سطح آب رادیاتور مدام کاهش پیدا می‌کند و نیاز سرریز کردن دارد، باید شستتان خبردار شود که رادیاتور هوا می‌گیرد و احتمالاً سیستم دچار نشتی شده است. در این حالت احتمال سوختن واشر سرسیلندر نیز وجود خواهد داشت.

2.باد کردن و متورم شدن شیلنگ‌های آب موتور

اگر متوجه شدید که شیلنگ‌های حاوی مایع رادیاتور از شکل و شمایل طبیعی خارج و متورم شده‌اند، بدانید که واشر سرسیلندر مشکل پیدا کرده و کمپرس موتور با فشار به مجاری آب رادیاتور وارد می‌شود. در این حالت قطعا واشر سرسیلندر سوخته و هرچقدر هم که آب به رادیاتور اضافه کنید، بعد از مدت کوتاهی رادیاتور هوا می‌گیرد و میزان مایع خنک‌کننده رادیاتور مدام کم و کمتر می‌شود.

3.بخاری خودرو به درستی کار نمی‌کند

اگر احساس کردید دمای سیستم بخاری خودرو مثل همیشه گرم و پرحرارت نیست، احتمال بدهید که رادیاتور خودرو هوا گرفته باشد. زیرا وجود هرگونه هوا در مجاری مایع خنک‌کننده موتور از جمله کانال‌های رادیاتور بخاری، منجر به ضعف در عملکرد سیستم گرمایشی کابین ماشین می‌شود. بنابراین اگر متوجه شدید که دمای بخاری کمتر از حد معمول است، یکی از دلایل آن می‌تواند به هوا گرفتن رادیاتور خودرو ارتباط داشته باشد.

نحوه هواگیری رادیاتور ماشین چگونه است؟

نحوه هواگیری رادیاتور ماشین چگونه است؟

هواگیری رادیاتور خودرو معمولا یک روش کلی دارد که می‌توان به وسیله آن هرگونه هوای درون موتور را به خارج هدایت کرد.

برای هواگیری رادیاتور خودرو ابتدا از سرد بودن موتور مطمئن شوید. البته پیش از آن باید ماشین را روی یک سطح کاملا صاف پارک کرده باشید.

در مرحله بعدی باید تمامی پیچ‌های هواگیری موتور را باز کنید. معمولا خودروها دارای یک پیچ هواگیری قبل از ترموستات و یک پیچ بعد از آن هستند تا بتوان در زمان سرد بودن موتور و بسته بودن ترموستات، هوای هر دو سمت این قطعه را به نحو مطلوب خارج کرد. بعد از باز کردن تمامی پیچ‌های هواگیری، باید درب رادیاتور و یا درب منبع آب رادیاتور را باز کنید.

سپس آب تصفیه شده یا آب جوش سردشده را داخل رادیاتور یا منبع هواگیری بریزید. ریختن آب به درون رادیاتور را تا جایی ادامه دهید که از پیچ‌های هواگیری هیچ‌گونه هوایی خارج نشود و صرفاً آب خالص بدون حباب‌های هوا بیرون بیاید.

بعد از آنکه مشاهده کردید آب بدون هوا از سوراخ پیچ هواگیری رادیاتور خارج می‌شود، سعی کنید مقداری دیگر آب داخل رادیاتور بریزید تا از خروج هوا به طور کامل مطمئن شوید. سپس نوبت ریختن مایع ضد یخ می‌رسد. البته شما می‌توانستید همان ابتدا محلول آب و مایع ضد یخ را داخل رادیاتور بریزید اما این کار به دلیل هدر رفت ضد یخ، هزینه مالی به دنبال دارد. ضمن آنکه ریختن ضد یخ به داخل موتور و کف پارکینگ از لحاظ زیست محیطی و کثیفی منزل نیز دردسرساز خواهد بود.

به هر ترتیب بعد از آنکه مشاهده کردید از پیچ‌های هواگیری هیچ‌گونه هوایی خارج نمی‌شود، مایع ضد یخ را داخل رادیاتور بریزید. معمولاً بین دو تا ۳ لیتر ضد یخ برای خودروهای داخلی کفایت می‌کند اما اگر مطمئن نیستید، بهتر است از یک تعمیرکار متخصص میزان دقیق ضد یخ مورد استفاده در موتور خودرویتان را بپرسید. بعد از آنکه ضدیخ‌ها به طور کامل وارد رادیاتور شدن پیچ‌های هواگیری را ببندید.

بعد از بستن پیچ‌های هواگیری موتور را استارت بزنید اما درپوش منبع رادیات را باز نگه دارید و اجازه دهید یکی دو دقیقه موتور در همین حالت کار کند تا اگر احیانا هوایی داخل رادیاتور وجود دارد، از طریق این قسمت به بیرون هدایت شود. پیش از داغ شدن آب رادیاتور درپوش آن را ببندید. اجازه بدهید که موتور مدتی کار کند و حداقل دو بار فن سیستم خنک‌کننده رادیاتور عمل کند. اگر هیچ‌گونه ایرادی در هواگیری رادیاتور خودرو وجود نداشته باشد، باید فن‌های خنک‌کننده دمای موتور را در حالت عادی نگه داشته و اجازه افزایش یافتن غیرعادی آن را ندهند.

اگر از عادی بودن دمای موتور در هنگام کارکرد خودرو مطمئن شدید، می‌توانید با خیال راحت از موفقیت‌آمیز بودن عملیات هواگیری رادیاتور خودرو با دیگران صحبت کنید و تجربه خود را به اشتراک بگذارید.

هواگیری رادیاتور ماشین

گفتنی است گاهی اوقات تعمیرکاران و متخصصان حرفه‌ای، برای هواگیری موتورهای بزرگ با ساختار بلوک سیلندر نسبتا پیچیده‌تر، بعد از آنکه محلول آب و مایع ضد یخ را داخل رادیاتور ریخته و پیچ‌های هواگیری را می‌بندند، اجازه می‌دهند درب رادیاتور یا منبع هواگیری باز بماند و موتور چیزی حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه کار کند. بدین ترتیب در اثر گردش آب داخل موتور و رادیاتور، تمامی حباب‌های هوا که احتمالاً داخل مجاری مایع خنک‌کننده وجود دارند از طریق خروجی درب رادیاتور به بیرون هدایت می‌شوند.

اما همان‌طور که اشاره کردیم این کار صرفا توسط افراد حرفه‌ای انجام‌پذیر است و به هیچ عنوان نباید آن را در منزل انجام داد؛ چرا که احتمال پاشش مایع داغ از داخل رادیاتور به بیرون وجود دارد. این مایع به حدی داغ است که احتمالا پوست و بدن انسان را به طور کامل می‌سوزاند. بنابراین به هیچ عنوان در منزل این کار را انجام ندهید و صرفاً حدود یک دقیقه بعد از کارکرد موتور و در زمانی که هنوز آب رادیاتور داغ نشده است، باید در پوش آن را محکم ببندید.

بهتر است بعد از هواگیری رادیاتور خودرو، با ماشین کمی دور بزنید و از عملکرد سیستم خنک‌کننده و دمای موتور مطمئن شوید. سپس اجازه دهید که موتور خودرو کاملا سرد شود. بعد از سرد شدن موتور دوباره به سراغ رادیاتور یا منبع انبساط آن بروید و درب آن را باز کنید. اگر متوجه شدید که آب رادیاتور کمی پایین رفته است، آن را تا حد شاخص پر کنید و سپس درب رادیاتور را کامل ببندید. در این حالت هواگیری رادیاتور به طور کامل انجام شده و دیگر نباید مشکلی از این بابت برای ماشین شما پیش بیاید. البته اگر متوجه شدید که رادیاتور کماکان هوا می‌گیرد، حتما به یک متخصص تعمیرکار مراجعه کنید تا خودرو از جهت نشتی آب و همچنین خرابی واشر سرسیلندر توسط تعمیرکار بررسی و رفع عیب شود.

سخن پایانی

همان‌طور که اشاره شد هواگیری رادیاتور می‌تواند به ارتقای عملکرد سیستم خنک‌کننده و افزایش عمر قطعات حساس موتور نظیر واشر سرسیلندر و رینگ پیستون کمک کند. اگر خودتان تجربه‌ فنی ندارید، حتما به یک متخصص تعمیرکار مراجعه کنید تا او به طور دقیق هواگیری رادیاتور را انجام دهد. بدین ترتیب از بروز هزینه‌های مالی سنگین‌تر جلوگیری کرده و عمر ماشین خود را افزایش می‌دهید.

همچنین هر دو یا سه سال نسبت به شستشو و رفع مسدودی رادیاتور در تعمیرگاه‌های رادیاتورسازی اقدام کنید. این کار باعث می‌شود تا رادیاتور خودرو عمر بیشتری پیدا کند و سیستم خنک‌کننده موتور همیشه در بهترین حالت عملکردی خود قرار داشته باشد.

در صورت علاقمندی به مباحث ایمن سازی خودرو در برابر سرقت و یا اطلاع از مشخصات تارا روی لینکها کلیک کنید.

نویسنده: حسین باباپور

نظرات کاربران

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد