موضوعات داغ

ناکامی دوگانه‌سوزها پس از یک دهه تولید

عکس مطلب اول
دنیای اقتصاد: تولید خودروهای دوگانه‌سوز در کشور باز هم کاهش یافت تا مشخص شود روند نزولی استقبال از آنها در بازار همچنان ادامه دارد.
طبق جدیدترین آمار اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، خودروسازان بزرگ کشور طی سه ماه نخست امسال در مجموع 24 هزار و 345 دستگاه انواع محصولات دوگانه‌سوز را به تولید رسانده‌اند که این موضوع از کاهش تیراژ 2/ 17 درصدی این محصولات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حکایت می‌کند.
دقیقا یک دهه پیش همین روزها بود که مصادف با آغاز رسمی سهمیه‌بندی بنزین، رستاخیز دوگانه‌سوزها کلید خورد و بخش اعظم تولید خودروسازان رفته‌رفته به این محصولات اختصاص یافت. در آن دوران ستاد تبصره 13 (ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت فعلی) اصرار زیادی روی تولید خودروهای دوگانه‌سوز داشت و با توجه به اختیاراتی که از دولت دریافت کرده بود، خودروسازان را بابت تولید این محصولات تحت فشار گذاشت. اوضاع به شکلی پیش رفت که به‌تدریج حجم عظیمی از محصولات خودروسازی کشور را دوگانه‌سوزها تشکیل دادند؛ زیرا ستاد تبصره 13 معتقد بود تمام خودروهای تولیدی باید دوگانه‌سوز شوند.
از آن سو مشتریان نیز که از ناحیه سهمیه‌بندی بنزین تحت فشار قرار گرفته بودند، از دوگانه‌سوزها استقبال زیادی به عمل آوردند و این در شرایطی بود که زیرساخت لازم از جمله ایستگاه‌های سوخت‌گیری گاز، به اندازه کافی وجود نداشت.
در نتیجه با وجود استقبال اولیه از دوگانه‌سوزها، رفته‌رفته به‌دلیل مشکلات فنی این خودروها از یکسو و همچنین ضعف‌های زیرساختی، ستاره اقبال آنها غروب کرد و باز هم بنزینی‌ها به سلطان خطوط تولید خودروسازی کشور تبدیل شدند. نگاهی به آمار تولید این صنعت طی یک دهه گذشته، به وضوح از شکست پروژه دوگانه‌سوز کردن خودروهای داخلی حکایت می‌کند، چه آنکه سهم آنها از کل آمار تولید، بسیار ناچیز شده است. در همین آمار جدید نیز مشخص می‌شود که سهم دوگانه‌سوزها از کل تولید، کمتر از 10 درصد است، ضمن آنکه خودروسازان تولید برخی از محصولات دوگانه‌سوز خود را نیز متوقف کرده‌اند.
با توجه به این روند نزولی، مشخص می‌شود دوگانه‌سوز کردن خودروها، پروژه ای شتابزده بوده و مسوولان وقت بدون توجه به مشکلات فنی این خودروها و همچنین ضعف شدید در زیرساخت‌ها، آن را عملیاتی کردند.

نظرات کاربران

3 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1396/4/20
این نتیجه گیری نویسنده صحیح نیست. من خودم قبلا یه پراید دوگانه سوز داشتم. خرج این ماشین در مقایسه با هزینه سرسام آور بنزین چیزی نیست خصوصا اگه برای هزینه زندگی مجبور باشی مسافرکشی کنی و مسیرت جوری باشه که ناچارن بخوای بری جای پرترافیک اونم هر روز.
گاز ذاتا هنگام سوختن از بنزین آلودگی کمتر ایجاد میکنه. خیلی کشورها از ماشین الکل سوز استفاده میکنن. عیب کار تو کشور ما این بود که اولا خودروها واقعا برپایه گاز طراحی نشدن و به زور گاز سوز شدن به همین دلیل خودروهای گاز سوز خیلی افت توان پیدا میکنن و در ثانی در برخی مناطق شهر یا جایگاه سی ان جی نیست یا خیلی شلوغه.
در پایان سخن خود من اگه خودروم قابلیت گاز سوز کردن داشت با توجه به اینکه دائما به مناطق شلوغ شهر گذرم میفته حتما ماشینم رو گازسوز میکردم
1396/4/20
علاوه بر ضعف زیر ساخت و مشکلات فنی باید به یک نکته بسیار مهم دیگر اشاره کرد. آن هم سیاست پلید قیمت گذاری برای خودروهای دوگانه سوز از طرف خودروسازان عزیزتر از جان است. در تمام دنیا دولت ها برای خودرو های هیبرید و یا بطور کلی خودو با آلایندگی کمتر شرایطی به شدت رقابتی تر از نظر قیمتی در نظر می گیرد. ولی در ایران زمانی که باک خودروها را خالی از بنزین دیدند،(با سیاست سهمیه بندی) دوگانه سوزها را با تمام کاستی ها با قیمت کلان به مردم فروختند.
1396/4/21
سال 89 پدرم یه سمند Ef7 دوگانه خرید و البته هنوز هم ماشین خونواده هست اون زمان یادمه اگر مثلا یک باک بنزین میشد 15 هزار تومان یه باک گاز میشد 400 تومن و این اختلاف قیمت باعث شد همه چیز به نفع دوگانه ها باشه ولی کم کم و میتونست برای کشور ما که منبع بزرگی از گازه و مشتری هم نداره بهترین جایگزین بنزین باشه اونم بدون هیچ زیر ساخت خاصی ! گاز مثل بنزین نبود که نیاز به میلیارد ها هزینه و ساخت پالایشگاه ها و تاسیسات سنگین برای تولید داشته باشه و با کمترین هزینه بیشترین بازدهی رو داشت !

متاسفانه یک روز یه عده انسان بی سواد نشستن دور یه میز و گفتن خوب دیگه گاز طبیعی دیگه جا افتاده و مردم ماشین هاشون گاز سوزه و مجبرون به هر قیمتی بخرن و این شد که قیمت رو هر روز بالا بردن و بالا بردن تا برسه به امروز که یه باک بنزین میشه 50 هزار تومان و یه باک گاز میشه 12 هزار تومان !

رو ماشین پدرم با یه باک بنزین میشه چیزی حدود 700 تا 800 کیلومتر مسافت طی کرد ولی با یه باک گاز میشه 180 تا 210 کیلومتر مسافت و اگر بخوای همون مسیری که با بنزین بری رو با گاز بری باید تقریبا همون مقدار که برای بنزین هزینه میکنی یه مقدار کمتر البته برای گاز هزینه کنی و خطرات گاز و استهلاک ماشینت و خرابی دائمی سنسور ها و رگلاتور و .... بی جون بودن ماشین هم به جون بخری .

این شد که پدر من آخرین باری که مجدد قیمت گاز رو بردن بالا و دیگه ارزش استفاده از گاز طبیعی از بین رفت اون کپسول بدرد نخور گاز رو از ماشین باز کرد و انداخت تو انبار و برای ما داستان گاز و ماشین دو گانه سوز تمام شد .

حالا مسئولان برن بنزین آشغالی از هند و امارات وارد کنن تا کلی ارز از کشور خارج بشه سر یه تصمیم احمقانه افزایش غیر منطقی قیمت گاز اونم گازی که اگر ما استفاده نمیکردیم قطر استفاده میکرد و رسما برای مردم ایران رایگان بود .