موضوعات داغ

ماشین کوییک G

پس از عرضه موفق ماشین کوییک توسط گروه سایپا، خودروساز داخلی تصمیم گرفت نسخه‌های متنوع‌تری از این محصول محبوب را روانه بازار کند تا بتواند نیاز طیف گسترده‌تری از مردم را پاسخ دهد. از این رو مدل‌هایی مثل R یا همان دورنگ، اتوماتیک پلاس و جدیداً هم نسخه فیس‌لیفت همچون کوییک جی ایکس معرفی شدند. نسخه فیس‌لیفت به دو تیپ پایه (s) و فول‌آپشن (g) تفکیک می‌شود که از نظر ظاهری شباهت‌های بسیاری به یکدیگر دارند. به طوری که اگر به رینگ‌های اسپرت و شیشه‌های دودی مدل g دقت نکنید احتمالاً آن را با s اشتباه خواهید گرفت، اما با ورود به داخل کابین اوضاع کاملاً تغییر می‌کند و تریم داخلی متفاوت و آپشن‌های بسیار بیشتر نسخه g حس مواجهه با خودرویی مدرن‌تر و متفاوت را به شما ارزانی خواهد داشت. البته در این بین کیفیت پایین متریال مورد استفاده در کوییک g و شباهت مشخصات فنی با نسخه‌های ارزان‌تر کوییک و حتی تیبا، مأیوس کننده به نظر می‌رسد؛ اما در هر صورت اگر به آپشن‌های جانبی علاقه‌مند باشید باید بدانید که کمتر خودرویی در این رده قیمتی و قیمت‌های بالا‌تر، چنین گزینه‌هایی در اختیارتان قرار بگیرد. با خودروبانک، مرجع تخصص پوشش اخرین اخبار خودرو همراه ما باشید.

160 km/h
حداکثر سرعت
7.1 liter/100km
مصرف سوخت
1503 cc
حجم موتور

مشخصات کوییک G

کلاس بدنه
هاچ بک
انتقال نیرو
دیفرانسیل جلو
نوع جعبه دنده
۵ سرعته دستی
حداکثر توان
87 اسب بخار
تنفس موتور
تنفس طبیعی
تعداد سیلندر
4 سیلندر

مزایا و معایب کوییک G

مزایا

بهبود طراحی ظاهر و کابین، امکانات جانبی بیشتر از رقبا، گستردگی نمایندگی‌های خدماتی در سراسر کشور، هزینه نگهداری مناسب

معایب

کیفیت پایین، قدیمی بودن پلتفرم و پیشرانه، ایمنی

بررسی کوییک G

همانطور که گفته شد کوییک فیس‌لیفت دنده‌ای در دو نسخه s و g به بازار عرضه شده که در این بخش مدل فول‌آپشن یا همان g بررسی می‌شود. کوئیک g به نوعی کامل‌ترین نسخه از کوییک دنده‌ای در زمان عرضه به شمار می‌رفت و قادر بود از نظر سطح امکانات با خودروهای مقداری گران‌تر از خود به رقابت بپردازد. از دیگر ویژگی‌های مثبت این محصول می‌توان به مواردی نظیر: فضای کابین جادارتر نسبت به پژو 206، هزینه نگهداری مناسب، گستردگی بسیار خوب مراکز خدماتی در سراسر کشور و بهبود نسبی ایمنی در قیاس با پراید اشاره کرد که تمامی این موارد در کنار ظاهر و کابین جدید و امکانات قابل قبول، نسخه G را به یکی از جذاب‌ترین خودروهای اقتصادی و ارزان‌قیمت بازار تبدیل کرده است. البته با توجه به مشخصات کوییک g همچون پیشرانه قدیمی M15، این خودرو از نظر بازدهی، شرایط چندان ایده‌آلی ندارد و با ساختار هشت سوپاپه، عملکرد کاملاً متوسطی از خود نشان می‌دهد؛ همچنین تمامی تجهیزات اضافه شده روی نسخه g به خدمات رفاهی مربوط می‌شدند و برای بهبود ایمنی ماشین، مانند ایربگ‌های جانبی یا ESP اقدامی صورت نگرفته بود. به خصوص که خانواده تیبا و کوییک در سرعت‌های بالاتر پایداری چندان خوبی از خود نشان نمی‌دهند و به سیستم‌های کمکی الکترونیکی نیاز مبرم دارند. اما اخیراً با توجه به فشارهای سازمان استاندارد و لزوم رعایت استانداردهای 85گانه، تمامی خودروهای داخلی محبور به رعایت این استانداردها هستند که یکی از گزینه‌های آن، کنترل پایداری است. هرچند در سال‌های گذشته به طور کلی این قبیل تجهیزات در سایر خودروهای این رده نیز روئیت نمی‌شوند و از این رو شاید نتوان به کوییک ایراد بزرگی وارد کرد. استفاده از متریال با کیفیت پایین نیز همواره پاشنه آشیل خودروهای شرکت سایپا بوده که متأسفانه در این خودرو نیز رویه گذشته ادامه یافته است. اگر به دنبال خودروهای جدیدتر سایپا هستید، پیشنهاد می‌کنیم به صفحه ماشین اطلس سایپا مراجعه کنید.

داخل کوییک G

با ورود به داخل کابین کویک جی ایکس با فضایی متفاوت نسبت به نسخه قبلی و حتی مدل S مواجه خواهید شد. فرمان دی‌کات به کلیدهای کنترل سیستم صوتی تجهیز شده و ترکیب آن با بخش نشان‎گرهای پشت‌آمپر اسپرت و پنل میانی جدید، کمک کرده تا فضای کلی مدرن‌تر از قبل دیده شود. دریچه‌های تهویه مرکزی به شکل گرد درآمده‌اند و سیستم مالتی‌مدیا با نمایشگر هفت اینچ مرکزی نیز به بهبود حس و حال مدرنیته کابین یاری رسانده است. البته کیفیت متریال مورد استفاده داخل کابین همچنان ضعیف بوده اما استفاده از روکش چرمی برای صندلی‌ها و تزئینات بیشتر داخل اتاق باعث شده که حداقل از لحاظ بصری، حس بهتری به سرنشینان منتقل شود. در سایر قسمت‌ها شرایط مشابه با کوییک عادی بوده و ارگونومی کلی و همچنین فضای داخل کابین با توجه به محدوده قیمتی آن، قابل قبول است. به خصوص که کوییک روی صندلی عقب خود جای پا و سر بیشتری در قیاس به پژو 206 در اخیتار قرار می‌دهد که برای این کلاس بدنه راضی‌کننده است. البته ناگفته نماند که فضای صندوق عقب کوییک حدود 20 لیتر کوچک‌تر از نماینده پژو است اما همین 225 لیتر گنجایش فعلی هم برای کاربری‌های روزمره یک هاچ‌بک شهری کافی به نظر می‌رسد. متأسفانه به دلیل قطر و زاویه خاص ستون A و همچنین فرم آینه‌های جانبی، کوئیک جی ایکس در برخی زوایا نقاط کور دارد؛ اما به طور کلی محل قرارگیری راننده و ابعاد ماشین به شکلی است که می‌توان در پشت فرمان از تسلط کافی برخوردار بود. برای مشاهده سایر نسخه‌های کوییک می‌توانید به صفحه کوئیک s مراجعه کنید.

طراحی کوییک G

به طور کلی می‌توان از کویک به عنوان یک فیس‌لیفت موفق روی تیبا 2 یاد کرد. چرا که تغییرات صورت گرفته روی ماشین کوییک به اندازه‌ای بوده که به سختی می‌شود تشخیص داد با همان ساختار کلی بدنه تیبا سروکار داریم. به خصوص که استفاده از سپرهای اسپرت و اِلمان‌های مختص محصولات کراس‌اوور که امروزه به نوعی مد روز صنعت خودرو محسوب می‌شوند، باعث شده ظاهر کوییک تا حدودی مدرن و امروزی جلوه کند. اما نسخه فیس‌لیفت شده کوییک g تغییرات ظاهری اندکی را تجربه کرده و تنها با جلوپنجره، سپر جلویی جدید و نوارهای مشکی رنگی که چراغ‌های جلو را به مجموعه دیلایت‌ها و مه‌شکن‌ها پیوند داده‌اند از مدل ساده قبلی تشخیص داده می‌شود. این طرح که با الهام از یوزپلنگ ایرانی روی صورت کوییک نقش بسته به بهبود ظاهر ماشین یاری رسانده و دماغه کوییک را مقداری اسپرت‌تر و خشن‌تر از قبل نشان می‌دهد. اما در سایر قسمت‌ها تغییر خاصی حاصل نشده و به غیر از رینگ‌های اسپرت و شیشه‌های دودی بکار رفته، ظاهر ماشین مشابه کوییک معمولی است. برای مشاهده نسخه کوییک r پیشنهاد می‌شود به صفحه داخل کوییک r مراجعه کنید.

مشخصات کوییک G

نسخه‌های s و g با همان پیشرانه قدیمی تیبا یعنی M15 به تولید رسیدند، اما اخیراً در نسخه‌های جدیدتر کوییک، مثلاً کوییک جی ایکس انجین اصلاح شده M15I جای مدل قبلی را در زیر کاپوت گرفته است. پیشرانه‌ جدید از نظر ساختار کلی، حجم و تعداد سوپاپ مشابه مدل قدیمی است اما در این بین اضافه شدن سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ، بهبود در پاشش سوخت، تسهیل خروج دود و مواردی از این دست باعث شده تا ضمن افزایش قدرت و گشتاور پیشرانه، مصرف سوخت و لرزش، مقداری کمتر شود. پیشرانه قبلی توان تولید حداکثر 87 اسب بخار قدرت و 128 نیوتن‌متر گشتاور را داشت که در نسخه جدید، حداکثر قدرت به 90 اسب‌بخار و 137 نیوتن‌متر افزایش یافته است؛ اما باز هم تناسب چندانی با ظاهر اسپرت این خودرو ندارند! البته به صورت کلی وجود مزیت‌هایی مثل دوام قابل قبول، دسترسی مناسب به قطعات یدکی، حساس نبودن به کیفیت و اکتان بنزین‌های داخلی و هزینه نگهداری پایین در محصولات کوییک باعث شده که بسیاری افراد از موتور قدیمی این خودروها راضی باشند؛ هرچند مالک مجبور است با صدا و لرزش نسبتاً زیاد پیشرانه در دورهای بالا کنار بیاید. مصرف سوخت ترکیبی کوییک g نیز به صورت رسمی 7.14 لیتر در هر 100 کیلومتر اعلام شده، اما در عمل بعید به نظر می‌رسد که این عدد به دست آید و باید روی اعداد 8 لیتر تا 8.5 لیتر در هر 100 کیلومتر حساب باز کنیم. همچنین برای کوییک s و g از دریچه گاز برقی مشابه نسخه اتومات استفاده شده که از نظر برخی مشتریان، واکنش کندتری به دستورات راننده از خود نشان می‌دهد. از دیگر مشخصات فنی کوییک g می‌توان به سیستم انتقال قدرت 5 سرعته دستی، سیستم تعلیق MacPherson جلو و Torsion Beam عقب، ترمزهای دیسکی جلو و کاسه‌ای عقب و فرمان هیدرولیک اشاره کرد.

مشخصات فنی کوییک G

نام خودرو
کوییک G
کشور سازنده
پرچم کشورایران
سال (طراحی)
1400
موتور
4 سیلندر 8 سوپاپه
حجم موتور
1503 سی سی
تنفس موتور
تنفس طبیعی
انتقال نیرو
دیفرانسیل جلو
حداکثر قدرت
87 اسب بخار در 5300 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور
128 نیوتن متر در 4300 دور در دقیقه
جعبه دنده
۵ سرعته دستی
شتاب 0 تا 100
13 ثانیه
حداکثر سرعت
160 کیلومتر در ساعت
وزن
1065 کیلوگرم
اندازه (میلیمتر)
4005 طول - 1678 عرض - 1532 ارتفاع
فاصله بین دو محور
2410 میلیمتر

مصرف سوخت ماشین کوییک G

  • داخل شهر
  • خارج از شهر
  • ترکیبی
  • حجم باک
  • استاندارد آلایندگی
  • میزان تولید CO2
  • استاندارد امنیت
  • -
  • -
  • 7.1 لیتر در هر صد کیلومتر
  • 41 لیتر
  • یورو 5
  • -

امکانات و تجهیزات کوییک G

سایپا کوییک G در زمان معرفی به عنوان نسخه فول‌آپشن کوییک فیس‌‌لیفت دنده‌ای معرفی شد و در نتیجه از نظر سطح آپشن شرایط به مراتب بهتری از نسخه s یا کوییک‌های قدیمی مدل پایه داشت. در واقع کوییک جی علاوه بر اینکه امکاناتی همچون سنسور دنده عقب، تهویه الکتریکی نیمه اتوماتیک، نشانگر تعویض دنده، چراغ روشنایی در روز، چراغ مشایعت، مه‌شکن‌های جلو و عقب، دماسنج، کیسه هوا برای راننده و سرنشین جلو، ترمزهای مجهز به ABS و EBD، هشدار صوتی بستن کمربند ایمنی، شیشه بالابرهای برقی جلو و عقب، آینه‌های برقی، کامپیوتر سفری، سیستم ضد سرقت Immobilizer و ایزوفیکس را دارد، از گزینه‌های تکمیلی نظیر: سیستم مالتی‌مدیا با نمایشگر هفت اینچی، رهیاب ماهواره‌ای، دوربین دنده عقب، کلیدهای کنترلی سیستم صوتی روی فرمان، روکش‌های چرم، نمایش فشار باد تایرها، سنسور نور، شیشه‌های دودی و رینگ‌های آلومینیومی نیز بهره می‌برد. در نتیجه کویک g از لحاظ آپشن و امکانات ایمنی یکی از کامل‌ترین خودروهای رده قیمتی خود و حتی رده‌های قیمتی بالاتر به شمار می‌رود. برای مشاهده مشخصات سایر مدل‌های کوییک می‌توانید به صفحه کوییک آر پلاس مراجعه کنید.

امکانات کوییک G

کیسه هوا
کیسه هوای راننده و سرنشین جلو
سیستم صوتی
مولتی مدیا با نمایشگر ۷ اینچ - دوربین عقب - کنترل صدا از روی فرمان - GPS (سیستم ناوبری) - نمایش دمای هوای بیرون - شارژ موبایل USB
ترمز و پایداری
مجهز به سیستم ترمز ABS - توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD - ترمز جلو دیسکی - ترمز عقب کاسه‌ای
دیگر امکانات
سنسور پارک دنده عقب - صندلی با روکش چرم - سيستم تهويه مطبوع نيمه اتوماتيك - روف رک - کلید تاشونده - نمایشگر سیستم کنترل فشار باد تایر (TPMS) - نشانگر تعویض دنده - چراغ روشنایی روز (Day Light) - چراغ های اتوماتیک (Auto Light) - چراغ همراهی تا درب منزل - مه شکن جلو و عقب - آیینه جانبی برقی - شیشه بالابر برقی جلو و عقب - سیستم ضد سرقت (Immobilizer) - کامپیوتر سفر - صندلی عقب مجهز به نگهدارنده صندلی کودک (Iso Fix) - رینگ آلومینیومی

رقبای کوییک G در بازار

کوییک G با توجه به سطح امکانات کامل‌تری که نسبت به برادرانش ارائه می‌کرد به عنوان گران‌ترین کوییک دنده‌ای در زمان عرضه ارزش‌گذاری شده بود اما با توقف تولید این نسخه، هنوز هم به جز محصولات سایپا رقیب قیمتی چندانی پیش روی خود نمی‌بیند. در واقع حتی ارزان‌ترین و کم‌آپشن‌ترین پژو 206 بازار یعنی تیپ 2 نیز همچنان در بازار گران‌تر از کوئیک g معامله می‌شود و از این رو اگر به امکانات جانبی علاقه داشته باشید، در دسترس‌ترین گزینه همین نماینده سایپا خواهد بود. با این حال ممکن است برخی ترجیح دهند مدل‌های ارزان‌تر کوییک را انتخاب و آپشن‌های مورد نظرشان را به صورت موردی و افترمارکت روی ماشین نصب کنند تا مقداری در هزینه‌ها صرفه‌جویی شود که در این صورت نسخه‌های ساده، r و s قابل خرید هستند.

قیمت و نمایندگی

  • قیمت
  • نمایندگی
  • - - بروز رسانی در یکشنبه 22 مهر
  • سایپا

سوالات متداول

آیا مشخصات فنی کوئیک g با کوئیک s و کوئیک ساده متفاوت است؟

هر سه محصول از همان پیشرانه 1.5 لیتری 8 سوپاپ قدیمی تیبا (M15) با قدرت 87 اسب بخار و گشتاور 128 نیوتن‌متر استفاده می‌کنند اما برای کوئیک s و g از دریچه گاز برقی مشابه نسخه‌های اتوماتیک کوئیک استفاده شد. ضمناً سایپا برای تیپ‌های جدیدتر کوییک، موتور اصلاح شده M15I را جایگزین مدل قبلی کرده است.

کوییک G از چه امکانات رفاهی و ایمنی برخوردار است؟

کوییک g به عنوان نسخه فول‌آپشن کوییک فیس‌‌لیفت دنده‌ای معرفی شد و در نتیجه از نظر سطح آپشن شرایط به مراتب بهتری از نسخه S یا کوییک‌های قدیمی مدل پایه داشت. در واقع این محصول علاوه بر گزینه‌های معمول مانند: سنسور دنده عقب، تهویه الکتریکی نیمه اتوماتیک، نشانگر تعویض دنده، چراغ روشنایی در روز، چراغ مشایعت، مه‌شکن‌های جلو و عقب، دماسنج، کیسه هوا برای راننده و سرنشین جلو، ترمزهای مجهز به ABS و EBD، هشدار صوتی بستن کمربند ایمنی، شیشه بالابرهای برقی جلو و عقب، آینه‌های برقی، کامپیوتر سفری، سیستم ضد سرقت Immobilizer و ایزوفیکس، از گزینه‌های تکمیلی نظیر: سیستم مولتی‌مدیا با نمایشگر 7 اینچی، رهیاب ماهواره‌ای، دوربین دنده عقب، کلیدهای کنترلی سیستم صوتی روی فرمان، روکش‌های چرم، نمایش فشار باد تایرها، سنسور نور، شیشه‌های دودی و رینگ‌های آلومینیومی نیز بهره می‌برد که آن را به یکی از کامل‌ترین خودروهای رده قیمتی خودش (و حتی خودروهای مقداری گران‌تر) تبدیل می‌کند.

کوییک G با کوییک S چه تفاوت‌هایی دارد؟

ماشین کوییک g از نظر ظاهری فقط در نوع رینگ‌ها با نسخه s تفاوت دارد. نسخه g از رینگ‌های آلومینیومی بهره می‌برد، اما در خصوص فضای داخلی استفاده از داشبورد جدید و آپشن‌های تکمیلی نظیر: سیستم مالتی‌مدیا با نمایشگر هفت اینچی، رهیاب ماهواره‌ای، دوربین دنده عقب، کلیدهای کنترلی سیستم صوتی روی فرمان، روکش‌های چرم، نمایش فشار باد تایرها، سنسور نور و شیشه‌های دودی در مدل g باعث شده که این محصول یک سر و گردن بالاتر از برادرش قرار گیرد. هرچند برای دست‌یابی به این برتری باید اختلاف هزینه میان این دو را متقبل شوید.

از میان کوییک g و پژو 206 تیپ 2 کدام یک انتخاب بهتری است؟

پژو 206 تیپ 2 از نظر اصول طراحی (چه داخل و چه بیرون بدنه) هارمونی بهتری را رعایت کرده و با توجه به گزارشات موسسه تست تصادف Euro-NCAP از ایمنی مناسبی هم برخوردار است. البته نکته مهم اینکه چهار ستاره ایمنی 206 با استانداردهای سال 2000 بدست آمده و ممکن است نسخه ایرانیزه شده پژو استحکامی مشابه آن مدل را نداشته باشد. اما در هر صورت علاوه‌بر اینکه ساختار کلی مهندسی و پلتفرم پژو 206 نسبت به کوییک ایمن‌تر است، فرمان‌پذیری و لذت رانندگی (البته لذت رانندگی بالاتر لزوماً به معنی شتاب بهتر نیست) اندکی برتر از کوییک ظاهر می‌شود. همچنین نماینده ایران‌خودرو در دور موتور و سرعت‌های بالاتر کم سروصداتر است. با این حال کوییک G با قیمت ارزان‌تر، طراحی جدیدتر (از این نظر که کمتر از 206 تکراری شده) و امکانات جانبی به مراتب بیشتر، می‌تواند جایگزین وسوسه‌کننده‌ای باشد. به خصوص که نماینده سایپا از لحاظ هزینه‌های نگهداری هم خودرو کم‌خرج‌تری به حساب می‌آید و قطعات یدکی نسبتاً ارزان‌تری دارد.

نظرات کاربران

5 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1401/8/2
کوییک G
کی وارد بازار فروش میشه؟
1401/10/19
در این اوضاع شیر توشیر باید گفت خر همون خره ولی شرکت سایپا خوب بلده گنجشک رنگ کنه و جای قناری به مردم بی زبان که صداشون به جایی نمیرسه قالب کنه.
1401/12/5
آیا در بازار کوییک جی موجود هست
1401/12/26
یه vvt گذاشتن روش با یه هدرز که اینجا نگفته اسب بخار از ۸۷ رسیده به ۹۲ گشتاور هم حدود ده تا بیشتر شده سر دندش مال پژو هستش😂
1402/2/9
نسخه GX قراره با موتور M15 Gsi باشه چیزی که الان تو کاتولوگ این مدل تو سایت خود سایپا زده ،